ΓΔ: 2674.71 2.24% Τζίρος: 177.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:33:41
Σφύρα δικαστηρίου

Δικαστήριο: Αντισυνταγματική η απέλαση φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών στις ΗΠΑ

Αμερικανός δικαστής έκρινε ότι η κυβέρνηση Τραμπ παραβίασε το Σύνταγμα, περιορίζοντας την ελευθερία λόγου ξένων φοιτητών και καθηγητών λόγω φιλοπαλαιστινιακών θέσεων. Η απόφαση αναμένει περαιτέρω μέτρα.

Αμερικανός δικαστής αποφάσισε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραβίασε το Σύνταγμα των ΗΠΑ, περιορίζοντας την ελευθερία του λόγου μέσω της πολιτικής ανάκλησης βίζας για ξένους φοιτητές και καθηγητές με φιλοπαλαιστινιακές θέσεις. Η πολιτική αυτή περιλάμβανε τη σύλληψη, φυλάκιση ή απέλασή τους.

Ο περιφερειακός δικαστής της Βοστόνης, Ουίλιαμ Γιανγκ, συντάχθηκε με τις ομάδες που εκπροσωπούσαν τα πανεπιστήμια, διαπιστώνοντας πως η κυβέρνηση καταπνίγει την ελευθερία του λόγου στις πανεπιστημιουπόλεις, κατά παράβαση της Πρώτης Τροπολογίας του Συντάγματος.

Η απόφαση αφορά το κατά πόσο η κυβέρνηση εφάρμοσε μια παράνομη πολιτική. Ο δικαστής Γιανγκ, που διορίστηκε από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, ανέφερε ότι τα επανορθωτικά μέτρα θα καθοριστούν σε μεταγενέστερο στάδιο, ενώ οι δικηγόροι των εναγόντων ζητούν να απαγορευτεί στην κυβέρνηση η απειλή συλλήψεων και απελάσεων στο μέλλον.

Η προσφυγή κατατέθηκε τον Μάιο, μετά τη σύλληψη του φοιτητή Μαχμούντ Χαλίλ του Πανεπιστημίου Κολούμπια, πρώτου στόχου στην προσπάθεια απέλασης αλλοδαπών φοιτητών με φιλοπαλαιστινιακές ή αντιισραηλινές απόψεις.

Έκτοτε, η κυβέρνηση ακύρωσε τις βίζες εκατοντάδων φοιτητών και καθηγητών και προχώρησε στη σύλληψη ορισμένων, όπως της Τουρκάλας φοιτήτριας Ρουμέισα Οζτούρκ του Πανεπιστημίου Ταφτς, η οποία είχε συνυπογράψει άρθρο γνώμης επικρίνοντας τη στάση της σχολής στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Σε αυτές και άλλες περιπτώσεις, οι δικαστές διέταξαν την αποφυλάκιση των φοιτητών, κρίνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραβίαζε την Πρώτη Τροπολογία που εγγυάται την ελευθερία του λόγου.

Οι συλλήψεις αποτέλεσαν τη βάση για την προσφυγή που εκδίκασε ο Γιανγκ, κατατεθειμένη από την Αμερικανική Ένωση Καθηγητών Πανεπιστημίου και τα παραρτήματά της σε Χάρβαρντ, Ρούτγκερς, Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης και την Ένωση Μεσανατολικών Σπουδών. Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας στοχοποίησαν φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές και καθηγητές μετά την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων από τον Τραμπ τον Ιανουάριο, με στόχο την προστασία των Αμερικανών πολιτών από αλλοδαπούς που "ενστερνίζονται ιδεολογία μίσους" και την καταπολέμηση "σθεναρά" του αντισημιτισμού.

Τα διατάγματα υπογράφηκαν μετά τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα αμερικανικά πανεπιστήμια, που ακολούθησαν την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Οι δικηγόροι των πανεπιστημιακών ενώσεων τόνισαν πως οι ενέργειες της κυβέρνησης αντίκεινται στο Σύνταγμα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πολιτική απέλασης για ιδεολογικούς λόγους και ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει νόμιμα τους μεταναστευτικούς νόμους για την εθνική ασφάλεια και την προστασία των Εβραίων φοιτητών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Προειδοποίηση για επέκταση σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή

Ο αγιατολάχ Μοζτάμπα Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι νέα αμερικανικά πλήγματα κατά του Ιράν θα διευρύνουν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Δήλωσε πως η εχθρότητα ΗΠΑ-Ιράν δεν επηρεάζεται από εκλογικές ή κομματικές αλλαγές.
ΔΙΕΘΝΗ

Το «μπλε κύμα» στις ΗΠΑ αλλάζει τα δεδομένα για αγορές, φόρους και δασμούς

«Μπλε κύμα» στις ΗΠΑ αλλάζει τις προσδοκίες για δαπάνες, φόρους και δασμούς. Οι αγορές ανακάμπτουν, τα ομόλογα ενισχύονται και το δολάριο υποχωρεί μετά την ήττα των Ρεπουμπλικάνων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι απένειμε κρατική διάκριση στη Μελάνια Τραμπ

Ο Ζελένσκι τίμησε τη Μελάνια Τραμπ με το Τάγμα της Πριγκίπισσας Όλγας για τη συμβολή της στην ανθρωπιστική εκεχειρία και τη στήριξη παιδιών στην Ουκρανία, όπως αναφέρεται σε διάταγμα που εκδόθηκε στις 2 Νοεμβρίου.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Σάντσεθ: Το ακροδεξιό κύμα υποχωρεί σε Ισπανία και ΗΠΑ

Ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως το ακροδεξιό κύμα καταρρέει μετά τη νίκη των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ και εκτίμησε πως η ισπανική κοινωνία θα ακολουθήσει, απορρίπτοντας πολιτικές μίσους, φτώχειας και άρνησης της κλιματικής αλλαγής.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ διατηρεί τον έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής, λέει η Γαλλία

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Ρολάν Λεσκύρ, τόνισε ότι ο Τραμπ παραμένει υπεύθυνος για τα διεθνή ζητήματα, παρά τις απώλειες των Ρεπουμπλικανών, και παραμένει απρόβλεπτος, σημειώνοντας ότι απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση.
Μπόρις Πιστόριους
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Αμετάβλητη η αμερικανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους συνεχάρη τους Δημοκρατικούς για τη νίκη τους στο Κογκρέσο και δήλωσε ότι το Βερολίνο θα συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση, διατηρώντας επαφές με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.