«Γκρέμισε» τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων με μια φραστική παρέμβαση η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, καθώς από χθες είχε παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ξεφεύγει και πάλι προς το 2%, ενώ το τελευταίο διάστημα είχε υποχωρήσει, χάρη στην ενεργοποίηση του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης των 750 δισ. ευρώ.
Μετά την παρέμβαση της Γερμανίδας, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχώρησε και πάλι κάτω από το 1,80%, ενώ αντίστοιχη κίνηση σημειώθηκε σε όλη την καμπύλη επιτοκίων των ιταλικών ομολόγων.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει έναν χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό στην Ευρωζώνη», δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Ίζαμπελ Σνάμπελ, μετά τη σημαντική αύξηση στη διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων. «Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέσα της όπως πρέπει… για να αποφύγει έναν κατακερματισμό που μπορεί να εμποδίσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μας», τόνισε η Σνάμπελ.
Αυτό που έχει τροφοδοτήσει νέες ανησυχίες για την Ιταλία είναι το γεγονός ότι η πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν προβλέπεται να συζητηθεί από τους ηγέτες της Ευρώπης την επόμενη εβδομάδα και η αγορά ομολόγων ανησυχεί για τον κίνδυνο να βρεθεί η Ιταλία χωρίς την υποστήριξη κάποιου κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος αντιμέτωπη με τις μεγάλες δημοσιονομικές δαπάνες που προκαλεί η πανδημία.
Στο μεταξύ, η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μία μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης και μία, τουλάχιστον στην αρχή, μείωση του πληθωρισμού, όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνεδρίαση της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (IMFC). «Στην Ευρωζώνη, τα νεότερα οικονομικά στοιχεία, ιδιαίτερα τα αποτελέσματα τελευταίων ερευνών, έχουν αρχίσει να δείχνουν πρωτοφανείς μειώσεις, που υποδηλώνουν μία μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγής στην Ευρωζώνη, καθώς και ταχεία επιδείνωση των αγορών εργασίας», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ.