ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν κατά την άφιξή του σε διπλωματική συνάντηση.

Φιντάν: Στρατηγική και πολιτιστική προτεραιότητα για εμάς τα Βαλκάνια

«Η σταθερότητα στα Βαλκάνια έχει τεράστια σημασία πρωτίστως για την Ευρώπη, αλλά και για την ειρήνη και την ασφάλεια των γειτονικών περιοχών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ.

Τα Βαλκάνια δεν είναι μόνο στρατηγικά σημαντικά για την Τουρκία, αλλά αποτελούν και μια περιοχή προτεραιότητας γεμάτη πολιτιστικούς και ανθρώπινους δεσμούς, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με την ευκαιρία της πρώτης διοργάνωσης της «Βαλκανικής Πλατφόρμας για την Ειρήνη» στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Η σταθερότητα στα Βαλκάνια έχει τεράστια σημασία πρωτίστως για την Ευρώπη, αλλά και για την ειρήνη και την ασφάλεια των γειτονικών περιοχών», δήλωσε ο Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ.

Ο Φιντάν φιλοξένησε την πρώτη συνάντηση της Πλατφόρμας Ειρήνης των Βαλκανίων, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, του Κοσσυφοπεδίου, της Βόρειας Μακεδονίας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας.

Ο Φιντάν σημείωσε ότι τα Βαλκάνια αποτελούν στρατηγικό σταυροδρόμι που συνδέει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας την ιστορική σημασία της περιοχής από πολιτική και οικονομική άποψη, καθώς και από άποψη ασφάλειας.

«Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα στα Βαλκάνια θα γίνει μόνιμη κυρίως μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ των επιμέρους χωρών. Αυτή η προσέγγιση βασίζεται στην αρχή της περιφερειακής ευθύνης», επεσήμανε.

Είπε ότι η «Βαλκανική Πλατφόρμα για την Ειρήνη» αποτελεί ένα νέο βήμα στην περιφερειακή ευθύνη, με στόχο τη δημιουργία μιας πρακτικής και αποτελεσματικής δομής που προωθεί τον ειλικρινή διάλογο και τις τακτικές επαφές μεταξύ όλων των μερών.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι το φόρουμ στοχεύει στη δημιουργία ενός θεμελίου στο οποίο ο όρος «Βαλκάνια» δεν συνδέεται με τη διαίρεση και τον κατακερματισμό, αλλά με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, επιδιώκοντας να συμβάλει στην ευημερία και την ειρήνη τόσο στην περιοχή όσο και στους γείτονές της.

«Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τους υπάρχοντες μηχανισμούς, όχι να αντικαταστήσουμε καμία διαδικασία. Προτείνουμε ένα πλαίσιο που υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, ιδίως τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας», δήλωσε ο Φιντάν, προσθέτοντας ότι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν χθες για να βρουν λύσεις στα προβλήματα των Βαλκανίων και να αναπτύξουν συγκεκριμένα έργα. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το μέλλον μας στην τύχη ή στα χέρια άλλων».

Ο Φιντάν σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα θέματα, όπως η πολιτική ανάπτυξη, η ενεργειακή ασφάλεια, η ενίσχυση της συνδεσιμότητας, η περιφερειακή συνεργασία και οι ευκαιρίες ανάπτυξης ικανοτήτων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη καταζητούμενου στη Θεσσαλονίκη για ανθρωποκτονία στην Τουρκία

Συνελήφθη στην Ελλάδα 35χρονος αλλοδαπός, καταζητούμενος στην Τουρκία για προμελετημένη δολοφονία και οπλοκατοχή. Εντολή σύλληψής του εκκρεμούσε και από τις ελληνικές αρχές λόγω έλλειψης εγγράφων.
Σημαία της Συρίας ερείπια
ΔΙΕΘΝΗ

Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις: Τουρκική στήριξη στις επιθέσεις στο Χαλέπι

Οι Κουρδικές υπό διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι οι συριακές κυβερνητικές επιθέσεις στο Χαλέπι υποστηρίζονται από τουρκικά drones. Η Τουρκία δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής.
Σύνορα Ελλάδας Τουρκίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας στη ναυπηγοεπισκευή

Αυξανόμενη είναι η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, με ενίσχυση εισαγωγών και εξαγωγών, ιδιαίτερα σε ρυμουλκά και προωθητικά πλοία. Σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και ανακύκλωση πλοίων.
δεξαμενόπλοιο Αφραμαξ στη Μαύρη Θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικό δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα δέχθηκε επίθεση από drone

Δεξαμενόπλοιο με προορισμό τη Ρωσία δέχθηκε σήμερα επίθεση με drone στη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς τραυματισμούς ή ρύπανση. Ζήτησε βοήθεια από την τουρκική ακτοφυλακή και άλλαξε πορεία, σύμφωνα με τη Lloyd's List Intelligence.
Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Έτοιμη να στηρίξει τη συριακή επιχείρηση κατά Κούρδων στο Χαλέπι

Η Τουρκία δήλωσε έτοιμη να στηρίξει τον συριακό στρατό κατά Κούρδων μαχητών στο Χαλέπι, εάν της ζητηθεί, τονίζοντας ότι η ασφάλεια της Συρίας συνδέεται με τη δική της. Προς το παρόν, οι μάχες διεξάγονται μόνο από το συριακό στρατό.
Γιασάρ Γκιουλέρ επίσημος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα καλεί όλες τις κουρδικές ένοπλες ομάδες να παραδώσουν τα όπλα

Ο Τούρκος υπ. Άμυνας κάλεσε όλες τις κουρδικές ένοπλες ομάδες, και στη Συρία, να παραδώσουν τα όπλα χωρίς όρους, διαμηνύοντας πως δεν θα επιτραπεί η δραστηριοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως PKK, PYD και YPG, στην περιοχή.