ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
opec
Πηγή: Shutterstock

Μετέωρη η συμφωνία του ΟΠΕΚ+, ανυποχώρητο το Μεξικό

Δραματικές διαβουλεύσεις για να οριστικοποιηθεί η μείωση παραγωγής πριν ανοίξουν εκ νέου οι αγορές και καταρρεύσουν οι διεθνείς τιμές. Απέτυχε η συμβιβαστική πρωτοβουλία του Τραμπ.

Ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της διεθνούς αγοράς εμπορευμάτων, με ορατό τον κίνδυνο να καταρρεύσουν οι διεθνείς του πετρελαίου, η συμφωνία για μεγάλη μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ παραμένει μετέωρη, εξαιτίας της άρνησης του Μεξικού να προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις και παρά την προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να πετύχει ένα συμβιβασμό.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Ομπραντόρ, παρά την έντονη πίεση που δέχεται από τη Σαουδική Αραβία, αρνείται να προχωρήσει η κρατική εταιρεία πετρελαίου, Pemex, σε μείωση παραγωγής κατά 23%, όπως τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, δηλαδή κατά 400.000 βαρέλια και τοποθετεί τον «πήχη» πολύ χαμηλότερα, στα 100.000 βαρέλια, παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα ενεργοποιηθεί μόνο αν συμφωνήσει και το Μεξικό.

Ο πρόεδρος Τραμπ προσφέρθηκε να καλύψει η αμερικανική βιομηχανική πετρελαίου τη διαφορά για λογαριασμό του Μεξικού, λέγοντας ότι αργότερα θα υπάρξει κάποια «αποζημίωση» από το Μεξικό. Αυτή η πρόταση, όμως, δεν έγινε δεκτή από την Σαουδική Αραβία, που επιμένει ότι όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους το ίδιο. Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, παραδέχθηκε ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμη προσπαθούμε να ρίξουμε το Μεξικό στο βαρέλι».

Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο και πριν ανοίξουν οι αγορές, όμως οι αναλυτές δεν είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί να καμφθεί η βούληση του Μεξικανού προέδρου για ένα βασικό λόγο που διαφοροποιεί τη στρατηγική του από τις άλλες χώρες του ΟΠΕΚ+: ενδιαφέρεται πρωτίστως για τον όγκο της παραγωγής, αδιαφορώντας για τις χαμηλές τιμές, αφού η Pemex έχει καλύψει με προθεσμιακά συμβόλαια πλήρως τις απώλειες που έχει σε επίπεδα τιμών κάτω από τα 49 δολ. το βαρέλι. Η στρατηγική του Μεξικανού προέδρου βασίζεται στην ιδέα ότι θα επανέλθει η Pemex στα παλιά της μεγαλεία, αυξάνοντας συνεχώς την παραγωγή.

Η συμφωνία που έχει εγκριθεί από όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+, με τη Σαουδική Αραβία και την Ρωσία να υφίστανται τις μεγαλύτερες περικοπές, προβλέπει μείωση κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή κατά 23% σε σχέση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου 2018, ώστε να μην περιλαμβάνονται στη βάση υπολογισμού οι αυξήσεις που έγιναν κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, στο πλαίσιο του πολέμου τιμών.

Όμως, πρόκειται για μια συμφωνία που δεν είναι επαρκής για να σταθεροποιήσει τις τιμές, καθώς υπολογίζεται ότι η μεγάλη πτώση της κατανάλωσης έχει δημιουργήσει ένα πλεόνασμα της τάξεως των 35 εκατ. βαρελιών και θα καλυφθεί με τις μειώσεις λιγότερο από το ένα τρίτο, κάτι που σημαίνει ότι, αν δεν επανέλθει γρήγορα η παγκόσμια κατανάλωση σε υψηλότερα επίπεδα η ανισορροπία θα διατηρηθεί, πιέζοντας τις τιμές προς τα 20 δολ., όπως εκτιμά η UBS. Παράλληλα, θα προστίθενται διαρκώς νέες ποσότητες, την ώρα που εξαντλούνται οι χώροι αποθήκευσης, όπως έχει τονίσει η Goldman Sachs.

Ακόμη χειρότερα, οι προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να συμπαρασύρουν και άλλες χώρες εκτός του ΟΠΕΚ+ στη μείωση παραγωγής, ώστε να υπάρξει μια περαιτέρω μείωση κατά 5 εκατ. βαρέλια, έχουν αποτύχει. Οι υπουργοί Ενέργειας του G20, μετά την τηλεδιάσκεψή τους, έκαναν μόνο γενικόλογες αναφορές σε μέτρα σταθεροποίησης της αγοράς, χωρίς να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μειώσεις.

Η αμερικανική πλευρά προσέφερε μόνο μια υπόσχεση ότι «με αυτόματο τρόπο», δηλαδή επειδή το επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς, η παραγωγή από τις ΗΠΑ θα μειωθεί ως το τέλος του χρόνου κατά 2 - 3 εκατ. βαρέλια. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά τη συνομιλία του Τραμπ με τον Πούτιν, υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να γίνουν μέρος της συμφωνίας, επειδή η αυστηρή αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της χώρας απαγορεύει τη συμμετοχή των πετρελαϊκών εταιρειών σε καρτέλ.

Όλα δείχνουν ότι οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν όλο το Σαββατοκύριακο, με τη Σαουδική Αραβία να βρίσκεται σε πολύ μεγάλη πίεση από τον Τραμπ να φέρει αποτελέσματα στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται έντονη πίεση από το λόμπι των εταιρειών παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου να επιβάλει δασμούς στο εισαγόμενο αργό πετρέλαιο και φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την απόφαση, αν δεν υπάρξει μια συμφωνία για μείωση παραγωγής, παρά το γεγονός ότι οι μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, ζητώντας να αποφευχθεί ένα μέτρο που θα προκαλέσει μεγάλες ανισορροπίες στη διεθνή αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petrelaio, Oil, Crude Oil
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Σ. Αραβία κάλεσαν χώρες του ΟΠΕΚ+ σε περικοπές πετρελαίου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ζήτησαν από όλες τις δυνάμεις του ΟΠΕΚ+ να συμμετέχουν στις περικοπές παραγωγής πετρελαίου για να στηριχθούν οι τιμές.
opec
ΔΙΕΘΝΗ

Ψυχρολουσία από τον ΟΠΕΚ+ με μεγάλη μείωση παραγωγής πετρελαίου

Πρόσθετες περικοπές παραγωγής συνολικά κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως ανακοίνωσαν χώρες του ΟΠΕΚ+, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία και αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο ράλι ανόδου τις τιμές κατά 10%, όπως εκτιμούν αναλυτές.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανακάμπτει το πετρέλαιο μετά τις διαψεύσεις για αύξηση της παραγωγής

Το Ριάντ δεν συζητά μια πιθανή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου με άλλους παραγωγούς πετρελαίου του ΟΠΕΚ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, διαψεύδοντας δημοσίευμα της Wall Street Journal.
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη Μπάιντεν στη Σ. Αραβία στη σκιά της ενεργειακής κρίσης

Η ενεργειακή κρίση και οι ανησυχίες για την ασφάλεια ώθησαν τον Αμερικανό πρόεδρο και τους συμβούλους του να αποφασίσουν να μην απομονώσουν το βασίλειο, τη μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου στον κόσμο.