ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Petrelaio, Oil, Brent, WTI
Φωτο: Shutterstock

Προειδοποιεί για «πόνο» τους short - sellers του πετρελαίου η Σ. Αραβία

Ο Σαουδάραβας υπ. Ενέργειας υποστήριξε ότι όσοι σορτάρουν το πετρέλαιο θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες απώλειες, ενώ ο ΟΠΕΚ θα παραμείνει σε επαγρύπνηση.

Ο υπ. Πετρελαίου της Σ. Αραβίας απηύθυνε άλλη μια προειδοποίηση προς τους short-sellers πετρελαίου, λίγες ημέρες από τη συνεδρίαση της συμμαχίας ΟΠΕΚ+.

«Συνεχίζω να τους συμβουλεύω ότι θα κάνουν “πονέσουν”, όπως “πόνεσαν” και τον Απρίλιο», δήλωσε ο υπ. Ενέργειας  πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Σαλμάν στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ στη Ντόχα και προσέθεσε ότι «θα τους έλεγα απλώς: Προσέξτε!».

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν κυμανθεί γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι για το brent αυτόν τον μήνα, καθώς οι traders σταθμίζουν τις θετικές προοπτικές για τη ζήτηση έναντι των αρνητικών οικονομικών στοιχείων από την Κίνα, των κινδύνων ύφεσης στις ΗΠΑ και της παρατεταμένης μάχης για το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει συνεδρίαση στις 3 - 4 Ιουνίου στη Βιέννη για να επανεξετάσει την πολιτική παραγωγής για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ενώ αρκετοί εκπρόσωποι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω δράση τώρα, καθώς οι περιορισμοί που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ θα βοηθήσουν στη σύσφιξη των παγκόσμιων αγορών, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είναι γνωστός για την ενορχήστρωση αιφνιδιαστικών παρεμβάσεων. «Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, πρέπει να είμαστε προληπτικοί - όπως λέμε εμείς στον ΟΠΕΚ+ εδώ και αρκετό καιρό», σημείωσε.

Θεωρητικά, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται σε τροχιά απότομης σύσφιξης για το υπόλοιπο του έτους, καθώς η μετα-πανδημική ανάκαμψη της κατανάλωσης καυσίμων στην Κίνα επιταχύνεται, με τα στοιχεία του ίδιου του ΟΠΕΚ να δείχνουν ένα σημαντικό έλλειμμα προσφοράς περίπου 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως.  Οι μεγάλες καταναλώτριες χώρες, που εκπροσωπούνται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, έχουν επικρίνει τον ΟΠΕΚ για υπερβολικό περιορισμό των προμηθειών και επιδείνωση των πληθωριστικών πιέσεων για την παγκόσμια οικονομία. 

Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι οι short-sellers, οι οποίοι αρχικά τράπηκαν σε φυγή μετά την απόφαση για μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, έχουν επιστρέψει. Τα κεφάλαια έχουν γίνει τα πιο πτωτικά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία σε ένα πλήθος συμβολαίων πετρελαίου. 

«Η τρέχουσα κερδοσκοπική τοποθέτηση είναι τόσο ακραία που καθιστά πιθανή μια απάντηση από τα βασικά μέλη του ΟΠΕΚ», σημειώνουν οι αναλυτές της Standard Chartered Bank, τονίζοντας ότι «πιστεύουμε ότι τα τελευταία στοιχεία έχουν αυξήσει τη δυναμική προς μια αμυντική μείωση».

Ο Σαουδάραβας υπουργός σημείωσε ακόμη ότι οι ενέργειες του ΟΠΕΚ δείχνουν ότι είναι μια σταθεροποιητική δύναμη και όχι ότι εμπλέκεται σε αύξηση των τιμών. Κατηγόρησε τη μεταβλητότητα της αγοράς για λανθασμένες προβλέψεις και πολιτικές μεταξύ των χωρών κατανάλωσης - όπως η απελευθέρωση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης από τις ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petrelaio, Oil, Crude Oil
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» της τιμής του πετρελαίου μετά τις μειώσεις από τη Σ. Αραβία

H αύξηση της προσφοράς και ο συναγωνισμός με τους ανταγωνιστές παραγωγούς ώθησαν τη Σ. Αραβία να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του Φεβρουαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.
Petrelaio, Oil, Crude Oil
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Σ. Αραβία κάλεσαν χώρες του ΟΠΕΚ+ σε περικοπές πετρελαίου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ζήτησαν από όλες τις δυνάμεις του ΟΠΕΚ+ να συμμετέχουν στις περικοπές παραγωγής πετρελαίου για να στηριχθούν οι τιμές.
ΑΓΟΡΕΣ

Σαουδική Αραβία και Ρωσία στέλνουν το πετρέλαιο πάνω από τα 90 δολάρια

Εκτινάσσονται οι τιμές πετρελαίου μετά την απόφαση της Σ. Αραβίας να παρατείνει τη μονομερή περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η Ρωσία μειώνει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια.
opec
ΔΙΕΘΝΗ

Ψυχρολουσία από τον ΟΠΕΚ+ με μεγάλη μείωση παραγωγής πετρελαίου

Πρόσθετες περικοπές παραγωγής συνολικά κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως ανακοίνωσαν χώρες του ΟΠΕΚ+, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία και αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο ράλι ανόδου τις τιμές κατά 10%, όπως εκτιμούν αναλυτές.