ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ΗΠΑ Κίνα σημαίες σκάκι
Η συμβολική μάχη ΗΠΑ-Κίνας μέσω σκακιού και εμπορικών ανταγωνισμών.

Αποκλείει η Κίνα ευρωπαϊκές εταιρείες από διαγωνισμούς ιατρικού εξοπλισμού

Η Κίνα γνωστοποίησε ότι, με ορισμένες εξαιρέσεις, θα αποκλείσει τις εταιρείες της ΕΕ από κρατικές προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού, ως απάντηση στους περιορισμούς που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες σε κινεζικές επιχειρήσεις.

Μέτρα που περιορίζουν τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών σε μεγάλους δημόσιους διαγωνισμούς ιατρικού εξοπλισμού ανακοίνωσε η Κίνα, ως αντίδραση στους περιορισμούς που έχουν προηγουμένως επιβάλει οι Βρυξέλλες στις κινεζικές επιχειρήσεις.

Η κίνηση αυτή καταδεικνύει την κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, καθώς η κάθε πλευρά λαμβάνει ανταποδοτικά μέτρα για την προστασία της εγχώριας αγοράς της.

Αποκλεισμός ευρωπαϊκών εταιρειών από κινεζικούς διαγωνισμούς

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών, η συμμετοχή των εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποκλείεται στους διαγωνισμούς προμηθειών ιατρικού εξοπλισμού, εφόσον το ύψος της σύμβασης υπερβαίνει τα 45 εκατομμύρια γιουάν (περίπου 5,3 εκατομμύρια ευρώ). Το μέτρο αφορά όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δεν έχουν έδρα ή ιδιοκτησία στην Κίνα, καθώς οι οργανισμοί που διατηρούν δραστηριότητα στη χώρα εξαιρούνται.

Παράλληλα, το Πεκίνο προχωρά σε επιπλέον περιορισμούς για την αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων που περιέχουν εξαρτήματα κατασκευασμένα στην ΕΕ. Όπως επισημαίνεται, η Κίνα θα περιορίζει τις εισαγωγές τέτοιων προϊόντων όταν η αξία των ευρωπαϊκών εξαρτημάτων ξεπερνά το 50% της συνολικής αξίας του εκάστοτε συμβολαίου.

Άμεση εφαρμογή των μέτρων και ευρωπαϊκή απάντηση

Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ άμεσα, εντείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ιατρικού εξοπλισμού στην Κίνα.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στην πρόσφατη κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στα τέλη Ιουνίου, η Κομισιόν είχε αποφασίσει να αποκλείσει τις κινεζικές εταιρείες από τις δημόσιες παραγγελίες για ιατρικό εξοπλισμό με συμβάσεις άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιβολή αυτών των μέτρων αποτέλεσε «αντίποινα» στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από το Πεκίνο στις ευρωπαϊκές εταιρείες που προσπαθούν να διεισδύσουν στην κινεζική αγορά.

Η σύγκρουση μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον ευρωπαϊκό και τον κινεζικό κλάδο ιατροτεχνολογικών προϊόντων, με αμφίδρομες επιπτώσεις στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα και το κόστος του ιατρικού εξοπλισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΕΕ και Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα καταδικάζει τη στρατηγική της ΕΕ για την Αρκτική ως «ψυχροπολεμική»

Η Κίνα κατηγόρησε την ΕΕ για «ψυχροπολεμική νοοτροπία» σχετικά με τη νέα στρατηγική της για την Αρκτική, τονίζοντας ότι οι κινήσεις αυτές δεν βοηθούν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και πως οι κινεζικές δράσεις συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.
Εμπορευματοκιβώτια Κίνας ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα προς Βρετανία: Σεβαστείτε τους κανόνες ΠΟΕ για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

Η Κίνα κάλεσε τη Βρετανία να τηρεί τους κανόνες του ΠΟΕ και να μην υιοθετεί περιοριστικά μέτρα κατά των κινεζικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων, τονίζοντας τα οφέλη της ισότιμης και αμοιβαίας συνεργασίας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας για Ουκρανία, ρόλος ΕΕ

Η ΕΕ ξεκαθαρίζει πως κάθε λύση για την Ουκρανία πρέπει να σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν έως τον τερματισμό του πολέμου, παρά τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενες συνομιλίες με ΗΠΑ και Κίνα.
Σημαίες Κίνας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Κίνας-ΕΕ για σταθερές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις

Κίνα και ΕΕ δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη σταθερότητα και την ισορροπία στις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις, με την επόμενη συνάντησή τους να προγραμματίζεται για τον Μάρτιο του 2027.
Σημαίες ΕΕ και Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Εντατικές συνομιλίες Κίνας-ΕΕ για το εμπόριο υβριδικών και ηλεκτρικών ΙΧ

Κίνα και ΕΕ συζήτησαν εντατικά το εμπόριο υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων, συμφωνώντας σε δίκαιες ποσοστώσεις εξαγωγών και μέτρα που δεν στοχοποιούν τα κινεζικά προϊόντα, διασφαλίζοντας ευκαιρίες για κινεζικές εταιρείες το 2025.