Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις σε επτά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών της Βενεζουέλας τα οποία κατηγορούνται κυρίως για «βασανιστήρια» και τα τέσσερα εξ αυτών ότι σχετίζονται με τον θάνατο ενός στρατιώτη ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση, ανακοίνωσε το Συμβούλιο της ΕΕ.
Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών είχαν δώσει την Τετάρτη το πράσινο φώς γι' αυτές τις κυρώσεις, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν επισήμως. Η απόφαση αυτή αυξάνει σε 25 τον συνολικό αριθμό των βενεζουελανών αξιωματούχων σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις θεωρήσεων εισόδου και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους στην ΕΕ.
Τα επτά πρόσωπα, στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις, «είναι αναμιγμένα σε πράξεις βασανισμού και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ευρωπαϊκός θεσμός.
Το Συμβούλιο διευκρινίζει πως «τέσσερις εξ αυτών συνδέονται με τον θάνατο του υποπλοιάρχου (Ραφαέλ) Ακόστα Αρεβάλο». Ο αξιωματικός αυτός του Πολεμικού Ναυτικού απεβίωσε στα τέλη Ιουνίου σε νοσοκομείο του Καράκας έπειτα από βασανιστήρια στα οποία πιστεύεται ότι υποβλήθηκε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.
Δύο βενεζουελανοί στρατιώτες καταδικάσθηκαν την Τρίτη στο Καράκας σε κάθειρξη έξι ετών για την ευθύνη τους στον θάνατο του αξιωματικού, ο οποίος κρατούνταν ως ύποπτος για συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Η Βενεζουέλα είναι η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που τιμωρήθηκε από την ΕΕ το 2017. Εκτός από το εμπάργκο στα όπλα, οι Ευρωπαίοι επέβαλαν το 2018 κυρώσεις σε βάρος 18 αξιωματούχων του καθεστώτος.
Τον Ιούλιο, ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε από την ΕΕ να υιοθετήσει αυτές τις επιπλέον κυρώσεις στη βάση μιας έκθεσης της Υπάτης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.
Η έκθεση «επιβεβαίωσε με σαφή και εμπεριστατωμένο τρόπο την έκταση και τη σοβαρότητα των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τη διάβρωση του κράτους δικαίου και τη διάλυση των δημοκρατικών θεσμών στη Βενεζουέλα», ανακοίνωσε το Συμβούλιο.