Μεγαλύτερη αβεβαιότητα από κάθε άλλη προηγούμενη επιδημία έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, όπως επισημαίνουν τρεις επιφανείς οικονομολόγοι, που καταρτίζουν τον Παγκόσμιο Δείκτη Αβεβαιότητας (World Uncertainty Index).
Δύο ερευνητές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -Χίτες Αχίρ και Ντέιβιντ Φουρσέρι- και ο καθηγητής Οικονομικών στο Στάνφορντ, Νίκολας Μπλουμ, διαπιστώνουν ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία COVID-19 είναι τριπλάσια από αυτή που προκλήθηκε από την επιδημία SARS, το 2002 - 2003.
Παγκόσμιος Δείκτης Αβεβαιότητας από Πανδημίες
Οι τρεις οικονομολόγοι επισημαίνουν σε άρθρο τους στη σελίδα του ΔΝΤ ότι, καθώς όλο και περισσότερες χώρες επιβάλλουν καραντίνα και κοινωνική αποστασιοποίηση, ο φόβος της μετάδοσης και των απωλειών εισοδήματος αυξάνει την αβεβαιότητα σε όλο τον κόσμο.
Ένας νέος δείκτης αβεβαιότητας που σχετίζεται με πανδημίες διαπιστώνει ότι η αβεβαιότητα γύρω από τον κορονοϊό είναι εξαιρετικά υψηλή και είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι σε προηγούμενες εξάρσεις μεταδοτικών ασθενειών.
Όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι, σχετικά με τη μεθοδολογία υπολογισμού της αβεβαιότητας, οι ίδιοι ανέπτυξαν τον Παγκόσμιο Δείκτη Αβεβαιότητας από Πανδημίες (World Pandemic Uncertainty Index) -έναν υποδείκτη του Δείκτη Παγκόσμιας Αβεβαιότητας- για 143 χώρες από το 1996.
Για την κατασκευή του δείκτη, αναφέρουν, μετριέται πόσες φορές η λέξη «αβεβαιότητα» αναφέρεται κοντά σε μια λέξη που σχετίζεται με πανδημίες ή επιδημίες σε εκθέσεις του Economist Intelligence Unit (EIU) για κάθε χώρα.
Όπως δείχνει το διάγραμμα, το επίπεδο αβεβαιότητας που σχετίζεται με τον κοροναϊό είναι πρωτοφανές, τονίζουν:
- Με βάση τα στοιχεία έως τις 31 Μαρτίου, είναι τρεις φορές το μέγεθος της αβεβαιότητας κατά τη διάρκεια της επιδημίας του 2002-03 (SARS) και περίπου 20 φορές το μέγεθος κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα. Το επίπεδο αβεβαιότητας γύρω από τον κορονοϊό αναμένεται να παραμείνει υψηλό καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα τερματιστεί η κρίση.
Η αβεβαιότητα γύρω από την τρέχουσα πανδημία αυξήθηκε πρώτα στην Κίνα, σημειώνουν, αλλά είναι πλέον ορατή σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε αρκετές άλλες οικονομίες με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων (όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Ιράν, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες).
Η αβεβαιότητα σχετικά με τα κρούσματα ασθενειών είναι υψηλότερη στις προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες και, ενώ αυξάνεται, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος.
Η υψηλή αβεβαιότητα συμπίπτει ιστορικά με περιόδους χαμηλότερης ανάπτυξης και δυσμενέστερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Και το σημερινό επίπεδο αβεβαιότητας που σχετίζεται με την κρίση του κοροναϊού δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος είναι ήδη ορατός στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία.
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αυξανόμενη αβεβαιότητα; Καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, η αυξημένη συντονισμένη δράση θα είναι το κλειδί για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και την παροχή σταθερότητας στην παγκόσμια οικονομία, αναφέρουν κλείνοντας το άρθρο τους οι τρεις οικονομολόγοι.