ΓΔ: 2507.99 -0.16% Τζίρος: 247.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Μάικ Τζόνσον ομιλία
Ο Μάικ Τζόνσον σε ομιλία ως Speaker της Βουλής των ΗΠΑ σε δημόσιο χώρο.

Στο Ισραήλ ο Μάικ Τζόνσον: Θα μιλήσει στην Κνεσέτ στις 22 Ιουνίου

Ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ επισκέπτεται το Ισραήλ και απευθύνει ομιλία στην Κνεσέτ, ενώ η Ουάσινγκτον επικρίνει τις κυρώσεις συμμάχων κατά Ισραηλινών υπουργών.

Ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ και θα απευθύνει ομιλία στο ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) στις 22 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος.

«Οι δεσμοί μας είναι βαθύτεροι από τις στρατιωτικές συνεργασίες και τις εμπορικές συμφωνίες», δήλωσε ο Τζόνσον σε ανακοίνωση που έστειλε με email. Δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες για την επίσκεψή του.

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Punchbowl News, που είχε αποκαλύψει πρώτος την επίσκεψη αυτή, ανέφερε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Η ανακοίνωση της επίσκεψης έρχεται καθώς πολυάριθμες χώρες έχουν εντείνει τις επικρίσεις τους κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου για τις πολιτικές της στη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται στο χείλος του λιμού λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πολλές χώρες μάλιστα έχουν προβεί σε μέτρα κατά της κυβέρνησης και μελών της ενώ η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει αμείωτη, πάνω από 20 μήνες από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς που ξέσπασε μετά τη φονική επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ.

Χθες, η Βρετανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Νορβηγία επέβαλαν κυρώσεις κατά των ακροδεξιών Ισραηλινών υπουργών, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς, κατηγορώντας τους για «υποκίνηση βίας» εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

 Στα μέτρα περιλαμβάνονται πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Μπεν Γκβιρ -έναν έποικο της Δυτικής Όχθης- και στον Ισραηλινό υπουργό Οικονομικών Σμότριτς.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σαάρ χαρακτήρισε την κίνηση «εξοργιστική», λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην «απαράδεκτη απόφαση».

Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε και αυτή την απόφαση για κυρώσεις κατά των δύο υπουργών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων κατά των Μπεν Γκβιρ και Σμότριτς «δεν προωθούν τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την επίτευξη εκεχειρίας» και ζήτησε την ανάκληση των κυρώσεων.

Σε ανάρτηση στο X, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Νορβηγίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας εις βάρος δύο εν ενεργεία μελών του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου.

 Αυτές οι κυρώσεις δεν προωθούν τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, την επιστροφή όλων των ομήρων στα σπίτια τους και τον τερματισμό του πολέμου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Λιβάνου-Ισραήλ για αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων

Λίβανος και Ισραήλ ξανάρχισαν συνομιλίες στη Ρώμη για αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο, με μεσολάβηση ΗΠΑ. Χαμηλές προσδοκίες για άμεση λύση, ενώ το Ιράν απαιτεί τερματισμό του πολέμου.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ προτείνει την αδελφή του στη θέση του θανόντος Γκράχαμ

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε η αδελφή του αείμνηστου γερουσιαστή Γκράχαμ, Νταρλίν, να τον διαδεχθεί προσωρινά στη Γερουσία, τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν φόρος τιμής στον Γκράχαμ και τη στενή τους σχέση.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Νετανιάχου αποχαιρετούν τον Λίντσεϊ Γκράχαμ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, τιμώντας τον ως σπουδαίο πατριώτη. Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τον Γκράχαμ «μεγάλο φίλο» του Ισραήλ.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλή επίθεσης κατά Ισραήλ σε περίπτωση πλήγματος σε ιρανικές υποδομές

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν προειδοποίησε ότι η χώρα θα απαντήσει σε κάθε επίθεση στις υποδομές της, στοχεύοντας και το Ισραήλ αν χρειαστεί, εν μέσω αυξανόμενης έντασης με τις ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου και Τραμπ συμφώνησαν σε στενό συντονισμό για ασφάλεια και Κόλπο.

Οι Τραμπ και Νετανιάχου συμφώνησαν να διατηρήσουν στενό συντονισμό για την ασφάλεια, τις εξελίξεις στον Κόλπο και τις περιφερειακές ισορροπίες, με αναφορά και στον Ερντογάν και ΝΑΤΟ.