ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ περπατά με σοβαρή έκφραση σε εξωτερικό χώρο.

Αμερικανοί στρατιώτες στον Παναμά για ασκήσεις κοντά στη στρατηγική διώρυγα

Αντιδράσεις στον Παναμά για τη διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ: Αμερικανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται κοντά στη διώρυγα, υπό τον φόβο κινεζικής επιρροής.

Αμερικανοί στρατιώτες έφθασαν στην Παναμά για στρατιωτικές ασκήσεις με στόχο την προστασία της διώρυγας της χώρας που συνδέει δύο ωκεανούς, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η πρεσβεία των ΗΠΑ, έπειτα από μια διμερή συμφωνία η οποία έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες στη χώρα αυτή της κεντρικής Αμερικής.

Μια διμερής συμφωνία, που υπογράφηκε τον Απρίλιο, επιτρέπει στα αμερικανικά στρατεύματα να αναπτυχθούν γύρω από τη διώρυγα του Παναμά, όμως όχι και να εγκαταστήσουν βάσεις, είχαν διευκρινίσει οι παναμαϊκές αρχές.

Οι αμερικανοί στρατιώτες «θα εκπαιδευθούν στο πλευρό των δυνάμεων ασφαλείας του Παναμά» σε «επιχειρήσεις μέσα στο δάσος», ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία σε σύντομη ανακοίνωσή της.

Η πρεσβεία διευκρίνισε ότι ο Παναμάς «πρέπει να εγκρίνει» την είσοδο των αμερικανών στρατιωτικών, «με εναλλαγή και όχι μόνιμα», για να διεξάγουν ασκήσεις.

Ο Παναμάς υπέγραψε τη συμφωνία ασφαλείας έπειτα από πιέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε να καταλάβει τη διώρυγα ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται υπό την επιρροή της Κίνας.

Η συμφωνία αυτή προκάλεσε διαμαρτυρίες των συνδικάτων και άλλων παναμαϊκών οργανώσεων, που θεωρούν ότι «παραβιάζει την κυριαρχία» του Παναμά και πως πρόκειται για συγκαλυμμένη επιστροφή των στρατιωτικών βάσεων.

Αυτά τα τελευταία χρόνια, ο αμερικανικός στρατός έχει συμμετάσχει σε στρατιωτικά γυμνάσια στον Παναμά μαζί με χώρες της λατινικής Αμερικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλί Χαμενεΐ ομιλία Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση Χαμενεΐ για περιφερειακό πόλεμο αν υπάρξει αμερικανική επίθεση

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν θα προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο, απαντώντας σε απειλές βίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.
Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Κέβιν Γουορς ίσως πάρει ψήφους και από Δημοκρατικούς για την Fed

Ο Τραμπ δήλωσε πως ο Κέβιν Γουόρς, υποψήφιος για τη Fed, είναι «υψηλής ποιότητας άνθρωπος» και μπορεί να λάβει στήριξη και από Δημοκρατικούς. Πιστεύει ότι ο Γουόρς θα μειώσει τα επιτόκια, εφόσον διοριστεί.
Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Κέβιν Γουορς ίσως πάρει ψήφους και από Δημοκρατικούς για Fed

Ο Τραμπ δήλωσε πως ο Κέβιν Γουόρς, υποψήφιος για τη Fed, είναι «υψηλής ποιότητας άνθρωπος» και μπορεί να λάβει στήριξη και από Δημοκρατικούς. Πιστεύει ότι ο Γουόρς θα μειώσει τα επιτόκια, εφόσον διοριστεί.
πλοίο FSRU Αλεξανδρούπολης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα βήματα στον κάθετο αγωγό αερίου και το όφελος Ελλάδας

Η συμφωνία της ATLANTIC SEE LNG TRADE για προμήθεια LNG από ΗΠΑ από το 2026 επισπεύδει τον Κάθετο Διάδρομο. Πρώτη αποστολή στη Ρεβυθούσα και μεταφορά LNG στην Ουκρανία με αγοραστή τη Naftogaz και προμηθευτή την BP τον Μάρτιο.