ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σεισμογράφος γραφική παράσταση
Φώτο: Shutterstock

Σεισμική δόνηση 7,5 βαθμών στις νήσους Κουρίλες της Ρωσίας

Το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ακόμη «αναλύει» τα δεδομένα του σεισμού για να «προσδιορίσει το επίπεδο του κινδύνου».

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,5 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στα ανοικτά των νησιών που είναι γνωστά με την ονομασία Κουρίλες στη Ρωσία, σε εστιακό βάθος 59 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS). Αρχικά, το αμερικανικό ινστιτούτο εκτίμησε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,8 βαθμών.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 1.400 χιλιομέτρων βορειοανατολικά από την πόλη Σαπόρο της Ιαπωνίας, διευκρίνισε το ινστιτούτο.

Το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ακόμη «αναλύει» τα δεδομένα του σεισμού για να «προσδιορίσει το επίπεδο του κινδύνου».

«Αυτή η σεισμική δόνηση υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι στην περιοχή όπου έγινε», προειδοποίησε πάντως. Τα νησιά Κουρίλες σχηματίζουν αρχιπέλαγος βόρεια του ιαπωνικού νησιού Χοκάιντο.

Τα τέσσερα από τα νησιά του αρχιπελάγους, τα νοτιότερα (Χαμπαμάι/Χαμπομάι, Σικατάν, Γιετορόπ/Ετορόφου, Κουνάσιρ/Κουνασίρι) είναι το αντικείμενο διένεξης μεταξύ της Ρωσίας και της Ιαπωνίας από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Κουρίλες αποκαλούνται Βόρειες Περιοχές στην Ιαπωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά μετά από ρωσικές επιθέσεις

Χωρίς ρεύμα έμειναν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Ουκρανία μετά από ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις. Ο Ζελένσκι τόνισε την ισχυρή ένταση των επιθέσεων και επιβεβαίωσε χτύπημα ουκρανικών πυραύλων σε χημικό εργοστάσιο στη Ρωσία.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν δεν θα αρνούνταν επικοινωνία με τον Ζελένσκι σύμφωνα με το Κρεμλίνο

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε ότι ο Πούτιν θα απαντούσε σε τηλεφώνημα του Ζελένσκι, καθώς δεν έχει απορρίψει συνομιλίες. Τόνισε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν με τριμερές σχήμα.
Έκρηξη σε εγκατάσταση πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική έρευνα για τρομοκρατία μετά από επίθεση σε εργοστάσιο στο Νίζνι Νόβγκοροντ

Οι ρωσικές αρχές διερευνούν υπόθεση τρομοκρατίας μετά από ουκρανική επίθεση με drones σε βιομηχανικές και πολιτικές υποδομές στο Νίζνι Νόβγκοροντ, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε επιχείρηση κοντά στο μεγάλο διυλιστήριο NORSI.
Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικός βομβαρδισμός σε ρωσική βιομηχανία και διυλιστήριο

Επίθεση με drones έπληξε βιομηχανική μονάδα στην περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ, 400 χλμ. από τη Μόσχα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές αλλά χωρίς θύματα, ανέφεραν οι ρωσικές αρχές. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι στόχος ήταν πετρελαϊκό διυλιστήριο.
Ουκρανία σε βομβαρδισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Πλήγματα των Ουκρανών σε βιομηχανία ανατολικά της Μόσχας και διυλιστήριο

Η ρωσική περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ δέχθηκε μαζική επίθεση από drone, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε βιομηχανική μονάδα κοντά στη Μόσχα, χωρίς θύματα, ενώ η Ουκρανία αναφέρει ότι επλήγη σημαντικό διυλιστήριο πετρελαίου.
Βουλγαρική κάλπη εκλογής
ΔΙΕΘΝΗ

Αμφίρροπες προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία με φόντο τη Μαύρη Θάλασσα

Οι Βούλγαροι ψηφίζουν σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανάμεσα σε δύο υποψήφιους με αντίθετες θέσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχέσεις με Ρωσία, υπό την σκιά επιθέσεων σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.