ΓΔ: 2319.16 -0.66% Τζίρος: 239.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:07:41
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
Το ιστορικό Κρεμλίνο της Μόσχας με φόντο τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου.

Ρωσία: Με κάμερες παρακολουθούνται οι πολίτες που είναι σε καραντίνα

Ένα πρωτοφανές μέτρο εφαρμόζουν οι ρωσικές αρχές, καθώς παρακολουθούν με κάμερες τους κατοίκους της Μόσχας, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν εφαρμόζουν την καραντίνα.

Στη Μόσχα η αναγνώριση προσώπων έχει αναχθεί σε εργαλείο-κλειδί στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, ένα μεγάλο τεστ για αυτή την αμφιλεγόμενη τεχνολογία, με τους επικριτές της να προειδοποιούν εδώ και καιρό για τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς.

Από τον Φεβρουάριο χιλιάδες Μοσχοβίτες, κυρίως όσοι έχουν επιστρέψει από τις χώρες που έχουν πληγεί από την covid-19, υποβάλλονται σε καθεστώς αυστηρής καραντίνας στα σπίτια τους επί 14 ημέρες με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας. Στις βάσεις δεδομένων είναι καταγεγραμμένες οι διευθύνσεις τους και το νούμερο του τηλεφώνου τους, ενώ υπάρχει αντίγραφο των διαβατηρίων τους. Κάθε ένας έχει ενημερωθεί ότι σε περίπτωση που παραβιάσει τους όρους της καραντίνας θα του επιβληθούν πρόστιμο ακόμη και ποινή φυλάκισης, ενώ οι αλλοδαποί απειλούνται με απέλαση.

«Ο σεβασμός του καθεστώτος της καραντίνας ελέγχεται μέσω συνεχούς παρακολούθησης, κυρίως μέσω του συστήματος αναγνώρισης προσώπων», αναφέρει ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν στο ιστολόγιό του.
Η ισχύς αυτού του συστήματος βασίζεται στο εύρος του. Δεν υπάρχει ούτε ένας διάδρομος του μετρό, ούτε ένας δρόμος στον οποίο δεν έχει εγκατασταθεί μία από τις 170.000 κάμερες που αναπτύχθηκαν στη Μόσχα την τελευταία δεκαετία στο όνομα της δημόσιας τάξης.

Περίπου 100.00 εξ αυτών συνδέονται με ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναγνωρίζει τα πρόσωπα, ενώ οι υπόλοιπες 70.000 θα συνδεθούν σύντομα.

Η αστυνομία της Μόσχας ανακοίνωσε ότι χάρη σε αυτή την παρακολούθηση έχει αναγνωρίσει από τον Φεβρουάριο σχεδόν 200 ανθρώπους που παραβίασαν την καραντίνα που τους είχε επιβληθεί.

Η Ρωσία έχει ρίξει και άλλες τεχνολογίες στην υπηρεσία της καταπολέμησης της covid-19, από την τηλεϊατρική ως την παρακολούθηση των διαδρόμων των σούπερ μάρκετ και των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις φήμες και τις «ψευδείς πληροφορίες».

Σύμφωνα με τον Σομπιάνιν, οι κάμερες χρησιμεύουν και για την παρακολούθηση του ανεφοδιασμού των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις, την ώρα που πολλοί Μοσχοβίτες, ανήσυχοι για τον κορονοϊό, έσπευσαν αυτή την εβδομάδα να ανεφοδιαστούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία αφήνει να αποπλεύσει ρωσικό πετρελαιοφόρο για νομικούς λόγους

Ο Μακρόν ενημέρωσε τον Ζελένσκι ότι το δεξαμενόπλοιο Grinch θα αποδεσμευτεί για νομικούς λόγους, υποσχόμενος αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να κατασχέτονται ρωσικά πλοία στο μέλλον. Το περιστατικό αφορά και άλλα ναυτικά κράτη.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Αμετακίνητη η Ουκρανία σε εδαφικά, σταμάτησαν οι ανταλλαγές

Οι διαπραγματεύσεις για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία παραμένουν σε αδιέξοδο για το θέμα της περιφέρειας Ντονέτσκ και του πυρηνικού εργοστασίου Ζαπορίζια, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα χτυπήσει το Κίεβο επί μία εβδομάδα λόγω ψύχους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι ζήτησε προσωπικά από τον Πούτιν να σταματήσουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Κίεβο και άλλες πόλεις για μια εβδομάδα λόγω ψύχους και ότι ο Πούτιν αποδέχθηκε το αίτημα.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η Ρωσία κρατά το κλειδί για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία εξαρτάται από τη Μόσχα. Τόνισε ότι οι κυρώσεις πρέπει να ενταθούν, ενώ απέκλεισε για τώρα άμεση επικοινωνία με Πούτιν λόγω έλλειψης διάθεσης για ειρήνη.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Αναμένει από τη Ρωσία παύση βομβαρδισμών για μία εβδομάδα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι αναμένει η Ρωσία να εφαρμόσει τη συμφωνία για να μην πλήττεται το Κίεβο και άλλες πόλεις για μία εβδομάδα λόγω βαρυχειμωνιάς και επισήμανε πως τα βήματα αποκλιμάκωσης βοηθούν προς τον τερματισμό του πολέμου.