ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
Το ιστορικό Κρεμλίνο της Μόσχας με φόντο τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου.

Ρωσία: Με κάμερες παρακολουθούνται οι πολίτες που είναι σε καραντίνα

Ένα πρωτοφανές μέτρο εφαρμόζουν οι ρωσικές αρχές, καθώς παρακολουθούν με κάμερες τους κατοίκους της Μόσχας, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν εφαρμόζουν την καραντίνα.

Στη Μόσχα η αναγνώριση προσώπων έχει αναχθεί σε εργαλείο-κλειδί στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, ένα μεγάλο τεστ για αυτή την αμφιλεγόμενη τεχνολογία, με τους επικριτές της να προειδοποιούν εδώ και καιρό για τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς.

Από τον Φεβρουάριο χιλιάδες Μοσχοβίτες, κυρίως όσοι έχουν επιστρέψει από τις χώρες που έχουν πληγεί από την covid-19, υποβάλλονται σε καθεστώς αυστηρής καραντίνας στα σπίτια τους επί 14 ημέρες με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας. Στις βάσεις δεδομένων είναι καταγεγραμμένες οι διευθύνσεις τους και το νούμερο του τηλεφώνου τους, ενώ υπάρχει αντίγραφο των διαβατηρίων τους. Κάθε ένας έχει ενημερωθεί ότι σε περίπτωση που παραβιάσει τους όρους της καραντίνας θα του επιβληθούν πρόστιμο ακόμη και ποινή φυλάκισης, ενώ οι αλλοδαποί απειλούνται με απέλαση.

«Ο σεβασμός του καθεστώτος της καραντίνας ελέγχεται μέσω συνεχούς παρακολούθησης, κυρίως μέσω του συστήματος αναγνώρισης προσώπων», αναφέρει ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν στο ιστολόγιό του.
Η ισχύς αυτού του συστήματος βασίζεται στο εύρος του. Δεν υπάρχει ούτε ένας διάδρομος του μετρό, ούτε ένας δρόμος στον οποίο δεν έχει εγκατασταθεί μία από τις 170.000 κάμερες που αναπτύχθηκαν στη Μόσχα την τελευταία δεκαετία στο όνομα της δημόσιας τάξης.

Περίπου 100.00 εξ αυτών συνδέονται με ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναγνωρίζει τα πρόσωπα, ενώ οι υπόλοιπες 70.000 θα συνδεθούν σύντομα.

Η αστυνομία της Μόσχας ανακοίνωσε ότι χάρη σε αυτή την παρακολούθηση έχει αναγνωρίσει από τον Φεβρουάριο σχεδόν 200 ανθρώπους που παραβίασαν την καραντίνα που τους είχε επιβληθεί.

Η Ρωσία έχει ρίξει και άλλες τεχνολογίες στην υπηρεσία της καταπολέμησης της covid-19, από την τηλεϊατρική ως την παρακολούθηση των διαδρόμων των σούπερ μάρκετ και των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις φήμες και τις «ψευδείς πληροφορίες».

Σύμφωνα με τον Σομπιάνιν, οι κάμερες χρησιμεύουν και για την παρακολούθηση του ανεφοδιασμού των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις, την ώρα που πολλοί Μοσχοβίτες, ανήσυχοι για τον κορονοϊό, έσπευσαν αυτή την εβδομάδα να ανεφοδιαστούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Στενές επαφές Ρωσίας-ΗΠΑ επιβεβαιώνει ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον διατηρούν στενές υψηλόβαθμες επαφές, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ριαμπκόφ, σημειώνοντας ότι η πρόοδος στις διμερείς σχέσεις παραμένει αργή και δύσκολη.
Το Κρεμλίνο Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Δεν σκοπεύουμε σε ενέργειες που απειλούν τη στρατηγική σταθερότητα

Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη «στρατηγική σταθερότητα» και ενημέρωσε τις χώρες για τη δοκιμή του πυραύλου Sarmat. Ο Πούτιν ανακοίνωσε την ανάπτυξή του μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Κίνα στις 19-20 Μαΐου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Κίνα στις 19-20 Μαΐου για συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ σχετικά με την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας και την ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά θέματα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έκδοση Ουκρανού από την Ισπανία στη Γερμανία για ρωσική κατασκοπεία

Ουκρανός ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ Ρωσίας εκδόθηκε από Ισπανία στη Γερμανία και τελεί υπό κράτηση. Συνελήφθη κοντά στην Αλικάντε τον Μάρτιο, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και τώρα εκδόθηκε βάσει εντάλματος της γερμανικής δικαιοσύνης.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η ρωσική επίθεση στο Κίεβο απειλεί τις ειρηνευτικές προσπάθειες

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως η φονική ρωσική επίθεση σε πολυκατοικία στο Κίεβο ίσως δυσκολέψει την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στον πόλεμο. Δήλωσε πως τόσο εκείνος όσο και ο Σι Τζινπίνγκ επιθυμούν τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones έπληξαν διυλιστήριο στη ρωσική πόλη Ριαζάν

Ουκρανικά drones χτύπησαν διυλιστήριο στη Ριαζάν, 200 χλμ. από τη Μόσχα, προκαλώντας πυρκαγιά, σύμφωνα με τον διοικητή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Επιβεβαίωσε πλήγματα και σε 23 στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία και κατεχόμενα εδάφη.