Τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξετάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς φοβάται τις βαριές οικονομικές συνέπειες των μέτρων, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Για την «επαναλειτουργία του έθνους» άρχισε να μιλά ο Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη της στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, παρά την ταχεία αύξηση του αριθμού κρουσμάτων COVID-19 και τις περί του αντιθέτου συμβουλές των ειδικών της υγείας, επειδή ανησυχεί για την οικονομική ζημία από την παρατεταμένη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τον προβληματισμό του.
Η έλλειψη των κιτ για εξετάσεις έχει καταστήσει δύσκολη την αξιολόγηση της πλήρους εξάπλωσης του ιού, αλλά ο Τραμπ και ομάδα συνεργατών του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, θέλουν να διασφαλίσουν ότι η οικονομική ζημία από μια εθνική εκστρατεία «κοινωνικής αποστασιοποίησης» δεν θα είναι μεγαλύτερη από τις ίδιες τις επιπτώσεις της πανδημίας.
"ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡOΤΕΡΗ ΑΠΌ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΡOΒΛΗΜΑ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ 15ΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡOΠΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter αργά την Κυριακή.
Ο πρόεδρος άρχισε να μιλά για το πώς θα φέρει τους ανθρώπους πίσω στην εργασία γύρω στην Πέμπτη, μόνο τρεις ημέρες αφού παρουσιάστηκε το σχέδιο 15 ημερών από το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για να ανακοπεί η αύξηση των κρουσμάτων. Αυτή η εκστρατεία θα τελειώσει στις 31 Μαρτίου.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο τι πρέπει να κάνουμε μετά το τέλος της περιόδου των 15 ημερών και πώς θα επιχειρηθεί να απομονωθούν όσοι είναι άρρωστοι, ώστε οι υγιείς άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Είναι πιθανό οι κατευθυντήριες γραμμές του CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) να προβλέπουν χαλάρωση και όχι κατάργηση των περιορισμών, ανέφερε πηγή του πρακτορείου.
Πάντως, οι κορυφαίες υγειονομικές αρχές της κυβέρνησης έχουν προειδοποιήσει ότι ελλείψει οποιασδήποτε βιώσιμης ιατρικής αντιμετώπισης του ιού, οι συνεχείς και οικονομικά επώδυνοι περιορισμοί στην καθημερινή ζωή είναι ο μόνος τρόπος να νικηθεί ο ιός. Αυτή η ομάδα καθοδηγείται από την Ντέμπορα Μπιρξ, γιατρό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έχει αξιοποιηθεί για να συμβουλεύει τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με την απάντηση της κυβέρνησης στην πανδημία, και τον Άντονι Φάουτσι, τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων και επιστήμονα με μεγάλο κύρος και επιρροή.
Από την άλλη, η οικονομία συγκλονίζεται, όσο αυξάνονται τα κρούσματα και ο αριθμός των νεκρών. Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λιούις, Τζέιμς Μπάλαρντ, προέβλεψε ότι το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ μπορεί να ανέλθει στο 30% κατά το δεύτερο τρίμηνο, και να σημειωθεί πτώση 50% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 35.000 κρούσματα της νόσου και πάνω από 400 θάνατοι, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.ς κοινωνικής αποστασιοποίησης.