ΓΔ: 2229.19 1.10% Τζίρος: 224.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: Νέο σχέδιο 100 δισ. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς θέλει να χαλαρώσει το «φρένο χρέους» ενώ σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα «Ταμείο αντιμετώπισης υπέρμετρων δυσχερειών» ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Γερμανία θα πρέπει να συνάψει πρόσθετα δάνεια με τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς να θέλει να χαλαρώσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους», για να χρηματοδοτήσει τη σχεδιαζόμενη ταχεία οικονομική βοήθεια λόγω κορονοϊού.

Το ύψος του ποσού του συμπληρωματικού προϋπολογισμού δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της Sueddeutsche Zeitung, θα κυμαίνεται μεταξύ 70 και 100 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκλήθηκαν από την επιδημία του κορονοϊού.

Σχεδιάζονται για παράδειγμα ένα «Ταμείο αντιμετώπισης υπέρμετρων δυσχερειών», το οποίο θα καλύψει τα λειτουργικά έξοδα των μικρών επιχειρήσεων για τρεις μήνες, η συμμετοχή του κράτους σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ανάγκη, καθώς επίσης και απεριόριστα εταιρικά δάνεια. Μόνο για το «Ταμείο αντιμετώπισης υπέρμετρων δυσχερειών» προορίζονται 40-50 δισ. ευρώ. 

Για τον λόγο αυτόν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να συνάψει πρόσθετα δάνεια για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Ο Σόλτς είχε ήδη ανακοινώσει την Παρασκευή το πρωί στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι θα προβεί σε νέο δανεισμό. «Το συνολικό χρέος της Γερμανίας είναι σήμερα κάτω από το 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια δανεισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού», όπως δήλωσε. 

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός πρόκειται να εγκριθεί στο ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο ήδη τη Δευτέρα και στη συνέχεια από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των κρατιδίων (Bundesrat) μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ch. Lidner, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Κρ. Λίντνερ: Απέρριψε την πρόταση Τζεντιλόνι για κοινό δανεισμό της ΕΕ

«Δεν βλέπουμε ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων σε επίπεδο ΕΕ ή νέου κοινού χρέους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το διαθέσιμο χρήμα επαρκεί για τη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Επίθεση με αυτοκίνητο Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Λειψία: Σε ψυχιατρική κλινική ο δράστης της επίθεσης λόγω μειωμένου καταλογισμού

Ο 33χρονος Γερμανός που σκότωσε δύο και τραυμάτισε οκτώ με το αυτοκίνητό του στη Λειψία οδηγείται σε ψυχιατρική κλινική, με απόφαση δικαστηρίου, λόγω μειωμένου καταλογισμού και προηγούμενου ιστορικού ψυχικών προβλημάτων.
Στοκ νέα αυτοκίνητα
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ προχωρούν σε αύξηση δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τους δασμούς στα αυτοκίνητα της ΕΕ στο 25%, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Εμπορίου, Τζέιμισον Γκριρ. Τόνισε ότι πρόκειται για μέρος ευρύτερων διαπραγματεύσεων κι όχι για μόνιμη κατάσταση.
Σύγκρουση αυτοκινήτου δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ποιος είναι ο οδηγός που παρέσυρε πλήθος στη Λειψία

Ένας 33χρονος Γερμανός, με ιστορικό ψυχικών διαταραχών και ποινικό μητρώο, συνελήφθη αφού έπεσε με αυτοκίνητο σε πεζούς στη Λειψία. Τα βίντεο τον δείχνουν με ξυρισμένο κεφάλι και τατουάζ, να φωνάζει «Κάντε το να σταματήσει».
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Λειψία: 33χρονος με ψυχολογικά προβλήματα έπεσε με αυτοκίνητο σε πλήθος

Αυτοκίνητο έπεσε με μεγάλη ταχύτητα σε πεζόδρομο στη Λειψία, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας πολλούς. Ο 33χρονος οδηγός, που έχει ψυχολογικά προβλήματα, συνελήφθη. Τρεις τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.