ΓΔ: 2055.46 -0.05% Τζίρος: 145.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:11:37
Λογότυπο ΟΟΣΑ κτίριο
Το λογότυπο του ΟΟΣΑ σε εξωτερικό τοίχο κτιρίου, αναδεικνύοντας τον διεθνή οργανισμό.

Οι Έλληνες πιο σκληρά εργαζόμενοι στην ΕΕ σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Οι Γερμανοί είναι επίσης «πρωταθλητές» στις αναρρωτικές άδειες, με 25 ημέρες ετησίως, πολύ περισσότερες από τις 14 του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τις 9 των Ελβετών και τις 6 των Βρετανών.

Οι Γερμανοί εργάζονται λιγότερο από όλους τους Ευρωπαίους, ενώ, αντιθέτως πιο σκληρά εργαζόμενοι είναι οι Πολωνοί και οι Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δημοσιεύει η Neuer Zürcher Zeitung. Σε όλες τις χώρες πάντως οι ώρες εργασίας έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2000.

Για «μειούμενη διάθεση εργασίας» των Ευρωπαίων κάνει λόγο η ΝΖΖ, αναδεικνύοντας τους Γερμανούς ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς οι ώρες εργασίας τους έχουν περιοριστεί το 2022 σε 1301, κατά 76 λιγότερες από ό,τι πριν από 23 χρόνια. Στην Αυστρία οι ώρες εργασίες έχουν μειωθεί το ίδιο διάστημα κατά 151 και στην Ελβετία κατά 131, ενώ στην Ελλάδα κατά 80, παραμένοντας ωστόσο κατά σχεδόν 400 περισσότερες από των Γερμανών.

Οι Γερμανοί είναι επίσης «πρωταθλητές» στις αναρρωτικές άδειες, με 25 ημέρες ετησίως, πολύ περισσότερες από τις 14 του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τις 9 των Ελβετών και τις 6 των Βρετανών. Η ελβετική εφημερίδα αναδεικνύει ακόμη το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ κατά την διάρκεια της πανδημίας οι Γερμανοί έλειψαν κατά μέσο όρο 20 ημέρες ετησίως, μετά την πανδημία οι ημέρες αναρρωτικής άδειας, αντί να περιοριστούν, αυξήθηκαν. Επιπλέον, ο εργαζόμενος στην Γερμανία έχει 31 ημέρες διακοπές τον χρόνο, ενώ ο εργαζόμενος στην Ελβετία 26. «Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η Γερμανία θεωρείται και πάλι ο ασθενής της Ευρώπης, λόγω της κατάστασης της οικονομίας της», σχολιάζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την ΝΖΖ, στην Ευρώπη είναι εμφανής η αλλαγή κουλτούρας, με στροφή προς τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο και τις εκτός εργασίες φιλοδοξίες. Σε ένα επίπεδο, επισημαίνεται, είναι δείγμα ευημερίας το γεγονός ότι π.χ. ένας εργαζόμενος στην Ελβετία έχει την άνεση να εργάζεται κατά 40% λιγότερο από έναν εργαζόμενο στην Πολωνία. Ταυτόχρονα όμως, τονίζεται, είναι σαφές ότι «η εργασία δεν είναι τόσο αποδοτική όσο θα έπρεπε». Σε πολλές χώρες, όταν πρόκειται π.χ. για οικογένειες, η επιπλέον εργασία μεταφράζεται συχνά σε καθαρή απώλεια εισοδήματος λόγω της υψηλής φορολογίας.

Η Σουηδία αναγνώρισε το πρόβλημα και μείωσε τους συντελεστές για οικογένειες από 53% σε 32%, ενθαρρύνοντας πολλούς να επιστρέψουν σε εργασία πλήρους απασχόλησης, ενώ την ίδια ώρα η Γερμανία επιβάλλει 41% και η Ελβετία 26%. Για τους χαμηλόμισθους, η κατάσταση στην Γερμανία είναι ακόμη πιο αποθαρρυντική για περισσότερη εργασία. Ένας άγαμος εργαζόμενος χωρίς παιδιά, με αποδοχές στα 2/3 του μέσου εισοδήματος, χάνει το 45% των αποδοχών του σε φόρους, όταν ο αντίστοιχος εργαζόμενος στην Ελβετία χάνει το 22%, στην Γαλλία το 33% και στην Σουηδία το 29%.

Η τάση για λιγότερη εργασία επιτείνεται στην Γερμανία, σύμφωνα με την ΝΖΖ, και από τα γενναιόδωρα προνοιακά επιδόματα, τα οποία μειώνονται όσο αυξάνεται το εισόδημα του εργαζόμενου, δημιουργώντας οικονομικό αντικίνητρο για επιπλέον εργασία. Η συνεχής μείωση των ωρών εργασίας είναι ανησυχητική, υποστηρίζει η ΝΖΖ, καθώς αυξάνει το κόστος εργασίας υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα. «Χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η χώρα κινδυνεύει με ορατή διάβρωση της ευημερίας της», σημειώνει ο συντάκτης και προσθέτει σε αυτό και το στοιχείο ότι την προσεχή δεκαετία θα είναι περισσότεροι εκείνοι που θα αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας από αυτούς που θα εισέλθουν σε αυτήν.

«Λόγω των διαφορετικών στατιστικών μεθόδων, είναι δύσκολο να συγκριθεί η απόδοση εργασίας διαφορετικών χωρών, με βάση μόνο τις εργάσιμες ώρες», διευκρινίζει ο Χόλγκερ Σέφερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομίας (IW) στην BILD, τονίζει ωστόσο ότι «είναι σίγουρο ότι στην Γερμανία έχουμε υψηλότερο ποσοστό εργαζόμενων σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά αυτοί οι εργαζόμενοι δουλεύουν λιγότερο, άρα δεν φθάνουμε τις δυνατότητές μας και αυτό είναι προβληματικό». Είναι οι Γερμανοί τεμπέληδες; «Όχι απαραίτητα, αλλά κάθε άτομο σταθμίζει τα οφέλη της εργασίας, την δική του δηλαδή ευημερία και την απώλεια ελεύθερου χρόνου. Πολλοί λίγοι άνθρωποι θα εργαστούν λιγότερο, εάν αυτό δεν αξίζει οικονομικά», απαντά ο κ. Σέφερ και ζητά επίσης μεταρρυθμίσεις, προειδοποιώντας ότι, «αν δεν αλλάξει γρήγορα η πολιτική, η ευημερία στην Γερμανία απειλείται σοβαρά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκη Κεραμέως ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Ολοκληρωμένο σχέδιο για αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης

Η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τη στρατηγική της Ελλάδας για το δημογραφικό, με μέτρα υπέρ της απασχόλησης, της ισότητας των φύλων, της ενεργού γήρανσης και της ενίσχυσης των νέων εργαζομένων.
digital skills-ekpaideusi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνο-γερμανική συνεργασία για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων

Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελούν σημαντική προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα στην αγορά με το πρόγραμμα Future4VET να έχει στο επίκεντρο την ελληνογερμανική συνεργασία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Ποδοσφαιριστές σε στάδιο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία συνέτριψε τη Μάλτα 6-0 και πλησίασε ξανά την Ελλάδα

Η Εθνική Ελπίδων με 12 βαθμούς διατηρεί το προβάδισμα στον 6ο όμιλο μετά το 3-0 επί της Γεωργίας, ενώ η Γερμανία ακολουθεί με 9 βαθμούς (6-0 τη Μάλτα). Την πρόκριση στο Euro U21 παίρνουν οι πρώτοι κάθε ομίλου και η καλύτερη δεύτερη ομάδα.
Ομιλητής σε βήμα πολιτικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Ευκαιρία για καλύτερους μισθούς και λιγότερη εργασία με την ΑΙ

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ωφελήσει την εργασία με κατάρτιση και επενδύσεις, προειδοποιώντας πως η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει πίσω χωρίς μεταρρυθμίσεις, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ για παραβατικότητα και ψευδείς ισχυρισμούς.
Σύνεδρος μεσηλικιών panel
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα: Το 71% των ελληνικών επιχειρήσεων δυσκολεύεται να βρει προσωπικό

Αυξάνονται οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη χώρα, με τις επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό μετά την πανδημία, όπως παρουσιάστηκε στο 2ο Ετήσιο Συνέδριο του ΟΟΣΑ. Έμφαση δόθηκε στον ρόλο της μετανάστευσης.