Ένα απόλυτα σαφές μήνυμα φροντίζουν να στείλουν οι αγορές στους ηγέτες της ΕΕ, έχοντας κατανοήσει ότι σε καμία περίπτωση η ΕΚΤ και τα μέτρα τόνωσης που ανακοίνωσε δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού.
Το μήνυμα κάτι παραπάνω από σαφές: «Ξεχάστε το Σύμφωνο Σταθερότητας, τη δημοσιονομική πειθαρχία και αντιμετωπίστε το πρόβλημα όπως πρέπει». Ανάλογες προτροπές φρόντισε να πραγματοποιήσει και πριν τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας τους Ευρωπαίους πολιτικούς να λάβουν μέτρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία κρίση ανάλογη ή χειρότερη του 2008.
«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να εμποδίσει μόνη της την πιστωτική μόλυνση, τον κατακερματισμό ή την ύφεση», δήλωσε ο Shweta Singh, διευθύνων σύμβουλος της TS Lombard και προσέθεσε «η αντίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι τώρα φαίνεται θλιβερή».
Σαφώς και η Λαγκάρντ φέρει ευθύνη για τη χθεσινή βουτιά των αγορών, καθώς η παρουσία της στη συνέντευξη Τύπου δεν ήταν τόσο δυναμική όσο θα περίμενε κανείς, ενώ ουσιαστικά με τις δηλώσεις της επιβεβαίωσε αυτό που φοβούνται οι επενδυτές, ότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει, πλέον, πολλά πολεμοφόδια για να στηρίξει την οικονομία.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές της ΕΚΤ που μίλησαν στο Bloomberg κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας παραδέχθηκε ότι η νομισματική πολιτική έχει μικρά περιθώρια αντίδρασης.
Την ίδια ώρα η παρέμβαση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ουσιαστικά επιτέθηκε δημοσίως στην ΕΚΤ για την πολιτική της, όχι μόνο δεν βοήθησε άλλα έστειλε το μήνυμα μίας διαιρεμένης Ευρώπης, με κάθε χώρα να αναζητά κατά μόνας τη λύση. Την παρτίδα φαίνεται να έσωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει «μαζική και συντονισμένη» λήψη μέτρων κυρίως φορολογικού χαρακτήρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στέλντονας με αυτόν τον τρόπο και ένα μήνυμα στο Βερολίνο να ξεχάσει την παραδοσιακή προσκόλησή του στους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας.
Άλλωστε η Άγκελα Μέρκελ έχει, ήδη, αρχίσει να βάζει νερό στο κρασί της, παραδεχόμενη -και μάλιστα δημόσια- ότι η Γερμανία θα πρέπει να ξεχάσει τον χρυσό κανόνα του «μηδενικού ελλείμματος» και ότι το Βερολίνο θα... δείξει κατανόηση στη δημοσιονομική πορεία χωρών που πλήττονται από τον κορονοϊό, όπως για παράδειγμα η Ιταλία.
Η προσοχή επικεντρώνεται τώρα στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ευρωζώνης και ΕΕ τη Δευτέρα. Ο Guillaume Menuet, οικονομολόγος της Citigroup, εκτιμά ότι οι δηλώσεις Λαγκάρντ ασκούν ισχυρή πίεση στο Eurogroup, ώστε να παρουσιάση τη Δευτέρα ένα σοβαρό πακέτο στήριξης για την οικονομία και να πείσει τις αγορές ότι στις Βρυξέλλες δεν παραμένουν πιστοί στους «κανόνες» αλλά τους προσαρμόζουν στην πραγματικότητα όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.