Ολόκληρη η Ιταλία έχει τεθεί σε καραντίνα και η Ευρώπη καλεί για έναν μαζικό εθελούσιο αποκλεισμό στα σπίτια, με στόχο να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας. Κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη πρόκληση για την πλειονότητα του πληθυσμού της ηπείρου που τυπικά δεν εργάζεται από το σπίτι.
Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις βρίσκονται σε «αχαρτογράφητα νερά» για το πως θα κινηθεί η παραγωγική διαδικασία, καθώς έξι στους δέκα ιδιώτες στην ΕΕ το 2018 δεν έχει εργαστεί από το σπίτι του, όπως αναφέρουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Αν και η συζήτηση για την τηλεργασία έχει ξεκινήσει τα τελευταία 20 χρόνια, ωστόσο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βρίσκονται απροετοίμαστες ενώ και οι υποδομές ακόμα δεν επαρκούν για την ψηφιακή μετάβαση της ηπείρου.
Στην Ιταλία, όπου η κυβέρνηση πραγματοποιεί τον μεγαλύτερο αποκλεισμό παγκοσμίως, το 67% των εργαζομένων δηλώνουν πως δεν έχουν εργαστεί ποτέ μακριά από το γραφείο τους και λιγότερο από το 25% των νοικοκυριών στη χώρα έχουν πρόσβαση σε ultra-fast δίκτυο οπτικής ίνας.
Ποσοστό εργαζομένων που εργάστηκαν εξ αποστάσεως τον τελευταίο χρόνο
Μερικές χώρες μπορεί να βασίζονται περισσότερο στους χώρους εργασίας εξαιτίας της οικονομίας που έχουν διαμορφώσει. Η βιομηχανία αποτελεί σχεδόν την μισή παραγωγή της Γερμανίας κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο, έως και αδύνατο σε μερικές περιπτώσεις, να μεταφερθεί η εργασία στο σπίτι. Ένα παράδειγμα οικονομίας τελείως διαφορετικό από της Βρετανίας που η βιομηχανία είναι περίπου το 10% και η εργασία από το σπίτι είναι κάτι το συνηθισμένο.
Διείσδυση του ultra fast fiber διαδικτύου
Είναι επίσης ζήτημα υποδομών που διαφοροποιείται σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ. Χώρες με χαμηλότερη διείσδυση διαδικτύου υψηλών ταχυτήτων θα αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα για να μπορέσει το εργατικό δυναμικό τους να είναι παραγωγικό.
Επιχειρήσεις με περισσότερα από 10 άτομα που παρέχουν κινητές συσκευές στους υπαλλήλους
Οι εταιρείες επίσης θα πρέπει να συνεισφέρουν. Περίπου τα δυο τρίτα των εταιρειών που έχουν το λιγότερο 10 εργαζόμενους, διαθέτουν κινητές συσκευές, laptop και tablet στους υπαλλήλους τους σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Παρόλα αυτά όμως, το 90% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι μικρότερες.
Η οικονομολόγος του Bloomberg Μαέβα Κάζεν (Maeva Cousin) αναφέρει: «Το να περιοριστούν οι εργαζόμενοι στα σπίτια τους και να δουλέψουν από εκεί μπορεί να είναι μια λύση για τον περιορισμό της επιδημίας για μερικές επιχειρήσεις, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών. Όμως για περισσότερο από το 17% των Ευρωπαίων που εργάζονται στον βιομηχανικό τομέα, 7% στις κατασκευές, το 14% στο εμπόριο και 5% σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, αυτή η επιλογή δεν θα είναι διαθέσιμη».