Τα δημοτικά σχολεία στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, τη Λαχόρη, θα κλείσουν για μια εβδομάδα ως αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ανακοίνωσε η επαρχιακή κυβέρνηση την Κυριακή.
Η μητρόπολη στα ανατολικά της χώρας έχει εδώ και μέρες καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα νέφους που προκαλείται από τα καυσαέρια της κυκλοφορίας, τον καπνό από την καύση εποχιακών καλλιεργειών σε αγροκτήματα και τις χειμερινές θερμοκρασίες που παγιδεύουν τη ρύπανση.
Η Λαχόρη, όπου ζουν 14 εκατομμύρια άνθρωποι, βρισκόταν στην κορυφή μιας λίστας σε πραγματικό χρόνο με τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου την Κυριακή, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι πακιστανικές αρχές και η ελβετική ομάδα παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα IQAir.
Ο δείκτης ποιότητας του αέρα της πόλης, ο οποίος μετρά μια σειρά ρύπων, ανέβηκε σε πάνω από 1.000, κάτι που η επαρχιακή κυβέρνηση του Πουντζάμπ περιέγραψε ως «άνευ προηγουμένου». Το επίπεδο των 300 θεωρείται ήδη «επικίνδυνο».
«Μην αφήνετε τα σπίτια σας», δήλωσε ο ανώτερος υπουργός του Πουντζάμπ Marriyum Aurangzeb σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό το νέφος είναι πολύ επιβλαβές για τα παιδιά. Οι μάσκες πρέπει να είναι υποχρεωτικές στα σχολεία. Παρακολουθούμε την υγεία των παιδιών στις μεγαλύτερες τάξεις».
Στο πλαίσιο των μέτρων έκτακτης ανάγκης, το 50% των υπαλλήλων γραφείου έχουν διαταχθεί να εργάζονται από το σπίτι από τη Δευτέρα, δήλωσε ο Aurangzeb, ενώ στα νοσοκομεία θα δοθούν μετρητές αιθαλομίχλης.
Η κυβέρνηση του Πουντζάμπ έχει αναπτύξει ειδικές αστυνομικές μονάδες για τον έλεγχο των εκπομπών από εργοστάσια, οχήματα με ελαττωματικούς κινητήρες και καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.
Ο Aurangzeb κατηγόρησε επίσης την επιδείνωση της ποιότητας του αέρα στους ανέμους που μεταφέρουν ρύπανση από τη γειτονική Ινδία.
«Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς συνομιλίες με την Ινδία και χωρίς κοινές προσπάθειες και στις δύο πλευρές των συνόρων», είπε.