Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία «σε ένα όχι και τόσο απώτερο μέλλον», εάν η ίδια δεν παραιτηθεί από τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ κατά την διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Εάν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα των S-400 ακόμη και αν υποστηρίξουμε τον ρόλο της Τουρκίας στο Ιντλίμπ και την Λιβύη, όπου αντιπαρατίθεται στις πρωτοβουλίες των Ρώσων, τότε το πιθανότερο που μπορεί να γίνει σε ένα όχι και τόσο απώτερο μέλλον, είναι να επακολουθήσουν νομοθετικά μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά και την εφαρμογή του νόμου CAATSA (Countering America`s Adversaries Through Sanctions Act", Νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων), βάσει του οποίου έχουν επιβληθεί νέες κυρώσεις στην Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής.
Ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ είπε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές μέσω όλων των οδών … ότι η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας S-400 είναι εκ βάθρων ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως μέλους του προγράμματος των F-35, αυτό είναι ασυμβίβαστο με τον ρόλο της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες από την άποψη του νόμου CAATSA».
«Πρέπει να επιλυθεί η κατάσταση με τους S-400, ώστε τα ζητήματα που ανέκυψαν εξαιτίας αυτής της ενέργειας να επιλυθούν πλήρως. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε νωρίτερα, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αμβλύνει τη στάση τους όσον αφορά το ενδεχόμενο να πωλήσουν στην Τουρκία αμερικανικά αμυντικά συστήματα Πάτριοτ, και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να εγγυηθεί ότι δεν θα ενεργοποιήσει τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400, με τον Αμερικανό πρεσβευτή πάντως διαψεύδει τον Τούρκο πρόεδρο.
Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχουν βρεθεί σε αντιπαράθεση μετά την αγορά τον περασμένο χρόνο από την Άγκυρα των ρωσικών S-400, τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, δεν είναι συμβατά με τα αμυντικά συστήματα της Συμμαχίας και θα θέσουν σε κίνδυνο τα «αόρατα» για τα ραντάρ μαχητικά αεροπλάνα των ΗΠΑ στην κατασκευή των οποίων συμμετείχε η Τουρκία και τα οποία είχε προγραμματιστεί να παραλάβει.