ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Δυτικές κυβερνήσεις ζητούν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν

Κάπου 11,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τους οποίους σχεδόν 3 εκατ. έφυγαν από το Σουδάν, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Κάπου δέκα δυτικές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία, απηύθυναν χθες Παρασκευή έκκληση στα εμπόλεμα μέρη στο Σουδάν να επιτρέψουν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους που τη χρειάζονται «επειγόντως».

Το Σουδάν έχει μετατραπεί από τη 15η Απριλίου 2023 σε θέατρο ανελέητου πολέμου, με δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ανάμεσα στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), τους παραστρατιωτικούς υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, και τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις (ΣΕΔ), υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον de facto ηγέτη του αφρικανικού κράτους.

Κάπου 11,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τους οποίους σχεδόν 3 εκατ. έφυγαν από το Σουδάν, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που χαρακτηρίζει την κατάσταση ανθρωπιστική «καταστροφή».

Περίπου 26 εκατ. άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με ακραία επισιτιστική ανασφάλεια· έχει κηρυχθεί λιμός στον καταυλισμό εκτοπισμένων Ζαμζάμ του Νταρφούρ.

«Η συστηματική παρεμπόδιση από μέρους και των δύο πλευρών των τοπικών και διεθνών ανθρωπιστικών προσπαθειών είναι η αιτία αυτού του λιμού», εκτίμησαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές κυβερνήσεις.

«Καταδικάζουμε το γεγονός ότι παρά τη συνταρακτική επείγουσα ανάγκη, οι ΣΕΔ και οι ΔΤΥ συνεχίζουν να εγείρουν εμπόδια στην ανθρωπιστική βοήθεια», επέμειναν στην ανακοίνωσή τους, που προσυπογράφει ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων.

«Απαιτούνται επειγόντως η εντατικοποίηση και ο συντονισμός της βοήθειας και η πλήρης, ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πληθυσμών που τη χρειάζονται» σ’ αυτή, συνεχίζει το κείμενο, που θυμίζει στα μέρη «το καθήκον να τηρούν τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ζητείται συγκεκριμένα να αρθούν οι περιορισμοί σε συνοριακό πέρασμα στη μεθόριο με το Τσαντ, στο ύψος της πόλης Αντρ, και να ανοίξουν «όλα» τα συνοριακά περάσματα ή όσα περισσότερα είναι εφικτό, όπως έχουν υποσχεθεί οι αντιμαχόμενες πλευρές.

Επανειλημμένοι κύκλοι διαπραγματεύσεων δεν μπόρεσαν να φέρουν το τέλος των εχθροπραξιών. Στα τέλη Αυγούστου, έπειτα από συνομιλίες που οργανώθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ελβετία, τα εμπόλεμα μέρη υποσχέθηκαν να εγγυηθούν ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε δυο διαδρομές-κλειδιά διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το υπουργείο Εξωτερικών τoυ Σουδάν απορρίπτει την έκθεση ειδικών του ΟΗΕ

Ειδικοί του ΟΗΕ ζήτησαν την «χωρίς καθυστέρηση» ανάπτυξη «ανεξάρτητης και αμερόληπτης» δύναμης στο Σουδάν, εκτιμώντας ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στη χώρα έχουν διαπράξει «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Sudan
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 20 νεκροί από πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στο Σουδάν

Στις αρχές Αυγούστου, επιτροπή που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ ανέφερε ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει λιμό σε έναν άλλον καταυλισμό εκτοπισμένων, εκείνον του Ζαμζάμ, που φιλοξενεί πάνω από 300.000 ανθρώπους.