ΓΔ: 1443.57 0.34% Τζίρος: 122.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
pagkosmios, organismos, POY, koronoios
Φωτο: Shutterstock

Εξαντλήθηκαν παγκοσμίως τα εμβόλια για τη χολέρα που λαμβάνονται από το στόμα

«Ως τη 14η Οκτωβρίου, το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα είναι εξαντλημένο», με άλλα λόγια «δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες δόσεις», τόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη μηνιαία έκθεσή του.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε χθες Παρασκευή πως δεν απομένουν πλέον καθόλου εμβόλια κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα στα παγκόσμια στοκ, κάτι που εγείρει μεγάλα προβλήματα για την προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής νόσου.

«Ως τη 14η Οκτωβρίου, το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα είναι εξαντλημένο», με άλλα λόγια «δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες δόσεις», τόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη μηνιαία έκθεσή του.

«Αυτή η έλλειψη εγείρει μεγάλα προβλήματα για τις προσπάθειες καταπολέμησης των επιδημικών εξάρσεων και εμποδίζει τις προσπάθειες με σκοπό να ελεγχθεί η εξάπλωση της νόσου», συνέχισε.

Η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων βρίσκεται στο μέγιστο, αλλά η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά, εξήγησε η υπηρεσία δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου ως τη 14η Οκτωβρίου, η διεθνής ομάδα συντονισμού για την προμήθεια εμβολίων έλαβε αιτήματα για εμβόλια κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα από πλευράς του Μπανγκλαντές, του Σουδάν, του Νίγηρα, της Αιθιοπίας και της Μιανμάρ.

Τα αιτήματα συνολικά ανέρχονται σε 8,4 εκατομμύρια δόσεις, όμως μπόρεσαν να σταλούν μόνο 7,6 εκατ. δόσεις.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί 439.724 κρούσματα χολέρας και 3.432 θάνατοι ως την 29η Σεπτεμβρίου φέτος. «Μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων το 2024 είναι κατά 16% χαμηλότερος από αυτόν της περασμένης χρονιάς, η αύξηση του αριθμού των θανάτων κατά 126% είναι πολύ ανησυχητική», τόνισε.

Από τον περασμένο μήνα, νέες εξάρσεις της χολέρας έχουν αναφερθεί στον Νίγηρα (705 κρούσματα, 17 θάνατοι) και στην Ταϊλάνδη (πέντε κρούσματα χωρίς θάνατο), κάτι που αυξάνει στις 30 τον αριθμό των χωρών που επλήγησαν μέσα στο 2024, διαπίστωσε ο ΠΟΥ.

Αυτόν τον μήνα, εντοπίστηκε κρούσμα χολέρας στον Λίβανο - χώρα όπου πλέον μαίνεται πόλεμος.

Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης εκεί είναι «πολύ υψηλός», εξαιτίας της επιδείνωσης των υγειονομικών συνθηκών, ειδικά για τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

Η χολέρα, λοίμωξη η οποία μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων, ή νερού, ή περιττωμάτων με το βακτήριο Vibrio cholerae, προκαλεί οξεία διάρροια κι αφυδάτωση και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο του ασθενούς σε ώρες αν δεν χορηγηθούν αντιβιοτικά και δεν υπάρξει το συντομότερο ενυδάτωση. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα παιδιά, πάνω απ’ όλα τα μικρότερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΠΟΥ λέει ότι το Ισραήλ δεν επιτρέπει σε ιατρούς να εισέλθουν στη Γάζα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για την πρώτη φορά που το Ισραήλ αρνείται σε οργανώσεις να συμμετάσχουν σε εκστρατεία παροχής βοήθειας για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας. 
ΔΙΕΘΝΗ

Το 11% των εφήβων στην Ελβετία εμφανίζει εθισμό στα κοινωνικά δίκτυα

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές μεταξύ των Ρουμάνων εφήβων ηλικίας 13-15 ετών, καθώς πλήττει το 28% από αυτούς τους νέους. Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι Ολλανδοί έφηβοι, με ποσοστό μόλις 3%.
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμα κινδύνου για την αυξημένη χρήση των social media από παιδιά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει ολοένα και πιο προβληματική τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους εφήβους στην Ευρώπη, ενώ σε ανησυχητικά επίπεδα έχουν ανέβει και οι ώρες του gaming.
businessdaily-Gaza
ΔΙΕΘΝΗ

Τριήμερη παύση στη Γάζα για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Η εκστρατεία θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα υπάρξει ανθρωπιστική παύση» για πολλές ώρες καθημερινά, είπε ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα.
ΔΙΕΘΝΗ

Η mpox δεν είναι η νέα covid αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Το στέλεχος clade 1b της mpox έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία διότι φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα μέσω της απλής επαφής. Κρούσμα του στελέχους αυτού επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Σουηδία.