Η Βόρεια Κορέα, η οποία κατηγορείται ότι προμηθεύει παράνομα όπλα στη Ρωσία, δήλωσε την Τρίτη ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία ήταν ένα «απίστευτο λάθος» και ότι παίζει με τη φωτιά εναντίον της πυρηνικής υπερδύναμης Ρωσίας, ανέφερε το Reuters.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη νέα βοήθεια ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον για να βοηθήσει το Κίεβο να αμυνθεί, μεταξύ άλλων με όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς που θα αναβαθμίσουν την ικανότητά του να χτυπήσει τη Ρωσία από ασφαλέστερες αποστάσεις.
Η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την ουκρανική σύγκρουση και φέρνει όλη την Ευρώπη στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.
«Οι ΗΠΑ και η Δύση δεν πρέπει να απορρίψουν ή να υποτιμήσουν τη σοβαρή προειδοποίηση της Ρωσίας», δήλωσε ο Κιμ Γιο Γιονγκ σε δήλωση που δημοσιεύθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
«Μπορούν οι ΗΠΑ και η Δύση να αντιμετωπίσουν πραγματικά τις συνέπειες παίζοντας απερίσκεπτα με τη φωτιά εναντίον της Ρωσίας, η οποία είναι μια πυρηνική υπερδύναμη;» ρώτησε ρητορικά ο Κιμ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η Ρωσία χτυπηθεί με πυραύλους και θα θεωρούσε οποιαδήποτε επίθεση υποστηριζόμενη από πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση.
Το να βοηθήσει τον Ζελένσκι να συνεχίσει τη στρατιωτική του περιπέτεια είναι ένα επικίνδυνο και ανεύθυνο στοίχημα και η ανακοίνωση νέας στρατιωτικής βοήθειας ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν «ένα απίστευτο λάθος και μια ηλίθια πράξη», δήλωσε ο Κιμ.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία βελτίωσαν εντυπωσιακά τους δεσμούς τους. Οι ηγέτες τους συναντήθηκαν δύο φορές και συμφώνησαν σε μια «συνολική στρατηγική εταιρική σχέση» που περιλαμβάνει δέσμευση για αμοιβαία άμυνα.
Από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει τουλάχιστον 16.500 εμπορευματοκιβώτια όπλων στη Ρωσία και η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πυραύλους από αυτές τις παραδόσεις εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και η Ρωσία αρνούνται ότι συμμετέχουν στο παράνομο εμπόριο όπλων.