ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άντεξαν τον οικονομικό αντίκτυπο του κοροναϊού οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης

Οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης άντεξαν τον αντίκτυπο της επιδημίας του κοροναϊού με τη δραστηριότητα τους να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών όμως υπάρχουν ενδείξεις που έρχονται σοβαρά προβλήματα.

Άντεξαν σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο της έξαρσης επιδημίας του κοροναϊού οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, με τη δραστηριότητα τους τον Φεβρουάριο να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, αν και η έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα σκιαγραφεί μια πιο απαισιόδοξη εικόνα, με μείωση της ζήτησης για εξαγωγές και αναταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Αγορών (PMI) της IHS Markit για την ευρωζώνη, ο πρώτος βασικός δείκτης που δημοσιεύεται για την κατάσταση της οικονομίας τον Φεβρουάριο, αυξήθηκε στις 51,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 51,3 τον Ιανουάριο. Η τιμή του δείκτη επιβεβαίωσε την πρώτη εκτίμηση που είχε γίνει και ήταν υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που είναι το μεταίχμιο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης της δραστηριότητας.

«Η οικονομία της ευρωζώνης επέδειξε ανθεκτικότητα στην αναταραχή που προκλήθηκε από το ξέσπασμα της επιδημίας τον Φεβρουάριο, αλλά αν κοιτάξουμε σε βάθος τα στοιχεία, υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκεινται προβλήματα», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

«Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών μειώνονται τώρα με αυξημένο ρυθμό λόγω της κάμψης στη ζήτηση που σχετίζεται με τον ιό και οι ολοένα και περισσότερες καθυστερήσεις στις παραδόσεις απειλούν τη μελλοντική παραγωγή». Ο υποδείκτης για τις νέες παραγγελίες από το εξωτερικό μειώθηκε στις 47,5 από τις 49,2 μονάδες και οι επιχειρήσεις, όπως κάνουν εδώ και ένα χρόνο, επικεντρώθηκαν στην ολοκλήρωση ανεκτέλεστων εργασιών για να τονώσουν τη δραστηριότητα.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε στις 52,6 από τις 52,5 μονάδες αλλά ήταν χαμηλότερος από την αρχική εκτίμηση για 52,8 μονάδες. Η αισιοδοξία στις επιχειρήσεις υπηρεσιών περιορίστηκε τον περασμένο μήνα και οι εταιρίες αύξησαν το προσωπικό τους με βραδύτερο ρυθμό. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών μειώθηκε στις 61,3 από τις 61,9 μονάδες του Ιανουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Στον Σεπτέμβριο στρέφεται η προσοχή για τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η EKT αύξησε για πρώτη φορά τα επιτόκια τον Ιούλιο του 2022, όταν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είχε φθάσει ήδη στο 8,6%, δηλαδή τέσσερις και πλέον φορές πάνω από τον δικό της στόχο του 2%.
europaiki trapeza ependyseon
ΔΙΕΘΝΗ

O πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ερευνάται για κακούργηματα

Ο Βέρνερ Χόιερ, βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά και κατάχρηση επιρροής, καθώς και για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ, καταγγελίες που ο 72χρονος Χόιερ χαρακτήρισε παράλογες.
Gallia, Ekloges, France, Elections
ΔΙΕΘΝΗ

Οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων αυξάνονται ενόψει των εκλογών

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας αυξήθηκε 20 μονάδες βάσης μέσα στην εβδομάδα, φθάνοντας έως το 3,3% την Τρίτη και το spread με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους εκτινάχθηκε στις 70 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από το 2017.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται να αποφασίσει μείωση επιτοκίων η ΕΚΤ

Την ερχόμενη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Εφραίμογλου: Κρίσιμες οι αποφάσεις της Ευρώπης την επόμενη πενταετία

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε πως η Ευρώπη καλείται να προχωρήσει στην πράσινη μετάβαση διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας ενώ την ίδια στιγμή φθίνει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά.
ΔΙΕΘΝΗ

Τριγμοί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα: Πώς επηρεάζεται η Ευρωζώνη

Η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων στη Ζώνη του Ευρώ από το τρίτο τρίμηνο του 2021, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Σοβαρές επιδράσεις στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Ανάλυση της Alpha Bank.