ΓΔ: 1400.52 0.21% Τζίρος: 10.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:09:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Τέλος στην απεργία στο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού έβαλε η νέα σύμβαση

Η απεργιακή κινητοποίηση στη Χιλή απειλούσε να πλήξει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, με τον όμιλο να προτείνει στους εργαζομένους να διανεμηθούν εφάπαξ 32.000 δολαρίων και δάνεια με ευνοϊκούς όρους άλλων 2.000 δολαρίων.

Συνδικάτο εργαζομένων στο Εσκοντίδα, το μεγαλύτερο μεταλλείο χαλκού σε όλο τον κόσμο, στη βόρεια Χιλή, υπέγραψε χθες Κυριακή συμφωνία με την εργοδοσία, τον αγγλοαυστραλιανό όμιλο BHP, για νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, βάζοντας τέλος στην απεργιακή κινητοποίηση που απειλούσε να πλήξει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού του μετάλλου αυτού.

Η σύμβαση, τριετούς διάρκειας, συμπεριλαμβάνει αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες, ιδίως πρωτοβουλίες για να τηρούνται τα ωράρια και να γίνονται οι προβλεπόμενες αλλαγές βαρδιών, να αυξηθεί η αξιοποίηση εξοπλισμού και να υπάρξει συμμόρφωση με τον νόμο περί 40 ωρών εργασίας ανά εβδομάδα, εξήγησε η BHP σε ανακοίνωσή της για τη συμφωνία.

Εσωτερικό έγγραφο του συνδικάτου που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά. Το ισχυρό συνδικάτο είχε προκηρύξει απεργία την περασμένη Τρίτη, ελλείψει συμφωνίας για νέα εταιρική συλλογική σύμβαση, διότι η διεύθυνση δεν ικανοποιούσε τα αιτήματά του για τα μισθολογικά ζητήματα και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Ωστόσο την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι κλείστηκε προσωρινή συμφωνία και ανέστειλε την κινητοποίηση.

Το συνδικάτο έστειλε ενημερωτικό σημείωμα στα μέλη του προειδοποιώντας πως θα ξανάρχιζε απεργιακή κινητοποίηση σε περίπτωση που η διεύθυνση δεν «διόρθωνε τη θέση της» ως προς τα τελευταία ζητήματα που απέμειναν να διευθετηθούν.

Στην ανακοίνωση της BHP δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για τη συμφωνία. Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, πηγές του Reuters στη διεύθυνσή της ανέφεραν ότι προτάθηκε στους εργαζόμενους να διανεμηθούν εφάπαξ 32.000 δολαρίων και δάνεια με ευνοϊκούς όρους άλλων 2.000 δολαρίων.

Προηγουμένως, η διοίκηση της επιχείρησης πρότεινε εφάπαξ ποσό 28.900 δολαρίων ανά εργαζόμενο, ενώ τα συνδικάτα ζητούσαν για καιρό το 1% των μερισμάτων που λαμβάνουν ξένοι επενδυτές στο μεταλλείο, όπου εξορύσσεται το 5,4% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού, να διανεμηθεί στους εργαζόμενους, δηλαδή ποσό 36.000 δολαρίων ανά εργαζόμενο.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι τιμές του χαλκού σημείωναν άνοδο 1%, στα 9.211 δολάρια. Το μεταλλείο Εσκοντίδα, στην έρημο Ατακάμα, έχει βασικό μέτοχο την BHP (57,5%). Στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν επίσης η αυστραλιανή Rio Tinto (30%) και η ιαπωνική Jeco (12,5%). Το 2017, οι εργαζόμενοι στο Εσκοντίδα απέργησαν για 44 ημέρες, επρόκειτο για την πιο μακρά τέτοια κινητοποίηση στην ιστορία του τομέα των μεταλλείων στη Χιλή. Υπολογίστηκε πως προκάλεσε ζημία 740 εκατομμυρίων δολαρίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πανεθνική απεργία στα Καναδικά Ταχυδρομεία πριν την εορταστική περίοδο

«Μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων με μικρή πρόοδο, οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία πήραν τη δύσκολη απόφαση να απεργήσουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Καναδική Ένωση Ταχυδρομικών Εργαζομένων.
ΔΙΕΘΝΗ

Απεργούν οι εργαζόμενοι στους ιταλικούς σιδηροδρόμους μετά από επίθεση

Τα συνδικάτα των εργαζομένων στον τομέα των σιδηροδρόμου ζητούν από την κυβέρνηση Μελόνι και την εργοδοσία να τηρηθούν οι υποσχέσεις για αύξηση του επιπέδου ασφάλειας και πρόσληψη υπαλλήλων ιδιωτικής φύλαξης.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΔΙΕΘΝΗ

Τέλος της απεργίας των λιμενεργατών στις ΗΠΑ με συμφωνία για τους μισθούς

Το συνδικάτο των λιμενεργατών (ILA) και ο σύνδεσμος εργοδοτών του κλάδου (USMX) «έκλεισαν καταρχήν συμφωνία για τους μισθούς και συμφώνησαν να παραταθεί η ισχύς της σύμβασης-πλαισίου ως τη 15η Ιανουαρίου 2025» σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπάιντεν στο πλευρό των λιμενεργατών που απεργούν για δεύτερη ημέρα

Η απεργία έχει μπλοκάρει τα πάντα, σε δεκάδες λιμάνια από το Μέιν μέχρι το Τέξας, στο πλαίσιο μιας κινητοποίησης για την οποία αναλυτές προειδοποιούν ότι θα στοιχίζει στην οικονομία δισεκατομμύρια δολάρια κάθε ημέρα.