Σήμα κινδύνου από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που προειδοποιούν πως έρχονται τα χειρότερα σε ό,τι αγορά την οικονομική ζημιά στον κλάδο από την ταχεία εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Παράλληλα οι εταιρείες ζητούν τη χαλάρωση των κανονισμών των αεροδρομίων, βάσει των οποίων οι αεροπορικές εταιρίες μπορεί να χάσουν κερδοφόρες χρονοθυρίδες προσγείωσης και απογείωσης εάν ακυρώσουν πτήσεις για παρατεταμένο διάστημα.
«Ζητάμε να δοθεί προσωρινή εξαίρεση από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM Μπεν Σμιθ ενόψει του ετήσιου συνεδρίου της οργάνωσης Airlines for Europe που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Οι αεροπορικές εταιρίες θέλουν επίσης «ένα κοινό πλαίσιο προϋποθέσεων υγείας για τα ταξίδια προς και από τις περιοχές που επηρεάζονται», δήλωσε ο Σμιθ.
Αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο ματαιώνουν πτήσεις ή τροποποιούν τα δρομολόγιά τους για να αντιμετωπίσουν την επιδημία του κοροναϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.000 ανθρώπους και έχει μολύνει πάνω από 90.000 σε όλο τον κόσμο, αφού εξαπλώθηκε από την Κίνα σε 77 άλλες χώρες και περιοχές.
Ο Γουίλι Γουόλς, διευθύνων σύμβουλος της IAG, στην οποία ανήκει η British Airways, αναφέρθηκε σε μια «πολύ σημαντική μείωση στη ζήτηση» στην ιταλική αγορά την περασμένη εβδομάδα αλλά προέβλεψε ότι η ζήτηση θα σταθεροποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες εάν συνεχιστεί το μοτίβο που παρατηρήθηκε στην Ασία.
Ο κοροναϊός, που εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, στα τέλη της περασμένης χρονιάς, εξαπλώθηκε με ταχείς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα, με τα περισσότερα νέα κρούσματα να καταγράφονται τώρα εκτός Κίνας. Η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τα περισσότερα κρούσματα μέχρι στιγμής.