Σε ιστορικά υψηλά πετάνε οι επιδόσεις των περιφερειακών αεροδρομίων που κατέγραψαν σημαντική άνοδο των διεθνών αφίξεων το 2024, καθώς οι επισκέπτες αναζητούν προορισμούς πέρα από δημοφιλείς περιοχές όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Με τον τουρισμό να σπάει κάθε ρεκόρ τη φετινή χρονιά, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην πρώτη δεκάδα των αεροδρομίων αντιστοιχούν στο 94% των συνολικών διεθνών αεροπορικών αφίξεων το 2024.
Σύμφωνα με στοιχεία του INSETE, η Ρόδος κατέγραψε διψήφια αύξηση στις διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με το 2023, ενώ ξεχώρισαν τα αεροδρόμια της Μυτιλήνης και της Καλαμάτας καθώς και εκείνο της Αλεξανδρούπολης. Αντιθέτως, εκείνο της Μυκόνου ήταν το μοναδικό που κατέγραψε μείωση των αφίξεων.
Η τάση για τουρισμό σε off season περίοδο δείχνει επίσης ότι κερδίζει έδαφος, με τους με τους περισσότερους μήνες στα άκρα της χρονιάς να καταγράφουν διψήφια άνοδο, εν αντιθέσει με το τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου όπου η άνοδος κινήθηκε σε μονοψήφια επίπεδα.
Την ίδια στιγμή, το ζήτημα των υποδομών παραμένει επίκαιρο για τα περιφερειακά αεροδρόμια, καθώς η αυξημένη κίνηση έχει αναδείξει τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν, με την Fraport να έχει προαναγγείλει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 600 εκατ. ευρώ για 14 περιφερειακά αεροδρόμια.
Οι πρωταθλητές της περιφέρειας
Η πλειονότητα των αεροδρομίων παρουσίασε αύξηση των διεθνών αφίξεων με μόνο τα αεροδρόμια της Μυκόνου, Καβάλας, Αγχιάλου και Χίου να έχουν υποχωρήσει, ενώ δεν υπήρξε καμία μεταβολή στις πρώτες θέσεις.
Μετά το ΔΑΑ, που διατήρησε την πρώτη θέση με 38% των εισερχόμενων διεθνών αεροπορικών αφίξεων, ακολούθησε το Ηράκλειο με 13% και στην τρίτη θέση η Ρόδος με 10%. Στην τέταρτη θέση παρέμεινε η Θεσσαλονίκη με 8% και ακολούθησε η Κέρκυρα με 7%. Στην έκτη θέση βρίσκονται τα Χανιά με 5%, στην έβδομη θέση η Κως επίσης με 5% και ακολούθησαν Ζάκυνθος με 4% και η Σαντορίνη με 3%. Τέλος, η δεκάδα συμπληρώνεται με την Μύκονο με 2% ενώ σε 1% αντιστοιχεί το μερίδιο αγοράς του Ακτίου και της Κεφαλλονιάς
Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο 20,1%, απόρροια και των επενδύσεων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου στην περιοχή, ενώ στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης η αύξηση των αφίξεων έφτασε το 45,8%. Ξεχωριστή σημασία έχει και το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης το οποίο άρχισε να μπαίνει στον χάρτη: από τις 7 αφίξεις του 2023 κατέγραψε 1.081 το 2024.
Η άνοδος των διεθνών αεροπορικών αφίξεων
Πέρα από την Αθήνα που ήταν στην πρώτη θέση με 11,1 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,3% σε σχέση με το 2023, το Ηράκλειο παρέμεινε στη δεύτερη θέση με 3,8 εκατ. επιβάτες και αύξηση 6,6% ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ρόδος με 3 εκατ. επιβάτες, και άνοδο 13,8%. Η Θεσσαλονίκη ακολούθησε με 2,5 εκατ. επιβάτες σημειώνοντας αύξηση 3,9% και η Κέρκυρα συμπληρώνει την κορυφαία πεντάδα με 2 εκατ. επιβάτες έχοντας ενισχυθεί κατά 6,8%.
Πιο πίσω βρέθηκε το αεροδρόμιο Χανίων που σημείωσε άνοδο 8,3% των διεθνών αφίξεων και το αεροδρόμιο της Κω με 1,4 εκατ. επιβάτες και αύξηση 3,6%, ενώ το αεροδρόμιο Ζακύνθου σημείωσε αύξηση 6,4% συγκεντρώνοντας 1,1 εκατ. επιβάτες. Το αεροδρόμιο της Σάμου παρά το γεγονός ότι σημείωσε αύξηση κατά 3,9% υποχώρησε μια θέση στην κατάταξη και το αεροδρόμιο της Σκιάθου σημείωσε αύξηση 9,9%.
Σε ορισμένους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς αντιθέτως η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική καθώς το αεροδρόμιο της Σαντορίνης κατέγραψε οριακή άνοδο 1,8%, ενώ της Μυκόνου κατέγραψε μείωση 4,9%. Μείωση κατά 6,6% σημειώθηκε και στο αεροδρόμιο της Καβάλας, και κατά 2,2% στο αεροδρόμιο Χίου.
Οριακή άνοδο 1% σημείωσαν τα αεροδρόμια του Άκτιου και της Κεφαλονιάς, ενώ κατά 1,8% αυξήθηκαν οι διεθνείς αφίξεις στην Κάρπαθο. Στα υπόλοιπα αεροδρόμια οι αφίξεις ήταν λιγότερες από 80 χιλ., αντιστοιχώντας μόλις σε 0,4% των συνολικών διεθνών αεροπορικών αφίξεων το 2024.
Βρετανική απόβαση στα περιφερειακά αεροδρόμια
Στα περιφερειακά αεροδρόμια το 2024 καταγράφηκαν 15,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις επιβατών παρουσιάζοντας αύξηση 7% σε σχέση με το 2023 με 20 αγορές να αντιπροσωπεύουν το 97% των επιβατών.
Τοp-20 Χωρών Προέλευσης στα Περιφερειακά Αεροδρόμια 2023-2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε στην πρώτη θέση των διεθνών αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια με 4 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 9,1%. Η Γερμανία ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 2,9 εκατ. επιβάτες και αύξηση 7,6%. Στην τρίτη θέση η Ιταλία με 1,2 εκατ. επιβάτες και άνοδο 7,8%, ενώ η Πολωνία με άλμα 12% διατηρήθηκε στην τέταρτη θέση και 1,1 εκατ. επιβάτες, και την Γαλλία με λιγότερους από 1 εκατ. επιβάτες και άνοδο 2,3%, να συμπληρώνει τη κορυφαία πεντάδα.
Η Ουγγαρία παρά την εντυπωσιακή άνοδο κατά 27% διατηρήθηκε χαμηλά, ενώ η Ελβετία κατέγραψε την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση με 14,4% κερδίζοντας πάντως μια θέση στη μέση της κατάταξης.
Η Τσεχία κατέγραψε άνοδο 9,9% και οι αφίξεις από Ιρλανδία αυξήθηκαν κατά 9,5%, ενώ κατά 8,8% ενισχύθηκαν οι αφίξεις από Βέλγιο και κατά 8,4% από Δανία. Οι αφίξεις από Νορβηγία σημείωσαν άνοδο κατά 7,9%. Και από Σλοβακία ενισχύθηκαν κατά 7,6%. Η Σουηδία υποχώρησε στη δέκατη θέση αν και σημείωσε αύξηση 5,9% και η Φινλανδία κατέγραψε άνοδο 5,5%. Η Ολλανδία σημείωσε άνοδο 3,8% και η Αυστρία με 3%
Αντίθετη εικόνα κατέγραψαν οι αφίξεις από Ισραήλ που μειώθηκαν κατά 8,9% ενώ από Κύπρο υποχώρησαν κατά 11,4%, ενώ οριακή πτώση 0,8% είχαν οι αφίξεις από Ρουμανία.