Περιορισμένη παραμένει η πρόσβαση των τουριστών στο μεσαιωνικό συγκρότημα της Αλάμπρας στη Γρανάδα, καθώς νέες σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια και ανάγκασαν τις τοπικές αρχές να κλείσουν ορισμένα μουσεία και αθλητικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της Ανδαλουσίας Αντόνιο Σανθ. Μεταξύ αυτών, ένα κορίτσι διακομίστηκε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.
Το Instituto Geográfico Nacional (IGN) ανέφερε ότι οι νέοι σεισμοί είχαν μέγεθος άνω των τεσσάρων βαθμών. Οι δονήσεις ακολούθησαν τον σεισμό των πέντε βαθμών που σημειώθηκε το Σάββατο στην ιστορική πόλη, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα και οδηγώντας στο προσωρινό κλείσιμο του μνημείου.
Η Αλάμπρα, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Ισπανίας που επισκέφθηκαν 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέρυσι, παραμένει προς το παρόν κλειστή για το κοινό. Το συγκρότημα βρίσκεται σε λόφο πάνω από τη Γρανάδα και αποτελεί μνημείο της ισλαμικής αρχιτεκτονικής.
Σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές, έκλεισαν διοικητικά κτίρια, μουσεία και αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ τα κέντρα υγείας συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.
Το μετρό της Γρανάδας ανακοίνωσε στην πλατφόρμα X ότι μειώνει προληπτικά την ταχύτητα των συρμών στα 30 χλμ/ώρα, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι αρκετά ξενοδοχεία εκκενώθηκαν.
Ζημιές εντοπίστηκαν κυρίως σε κατοικίες, με ρωγμές στους τοίχους, αποκόλληση προσόψεων και τούβλα διασκορπισμένα στα πεζοδρόμια.
Ο ισχυρότερος από τους σημερινούς σεισμούς ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών, σημειώθηκε στις 10:37 τοπική ώρα (11:37 ώρα Ελλάδας), με επίκεντρο την πόλη Γκόχαρ, δέκα χιλιόμετρα νότια της Γρανάδας, σύμφωνα με το IGN. Οι επιφανειακοί σεισμοί γίνονται πιο αισθητοί και συνήθως προκαλούν εντοπισμένες ζημιές σε κτίρια.
Ακολούθησαν μικρότερες σεισμικές δονήσεις σε δύο κοντινές πόλεις στα νότια περίχωρα της Γρανάδας, χωρίς να αναφερθούν σοβαρότερα προβλήματα.