Προβλήματα σήμερα δημιουργήθηκαν στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας στην Πορτογαλία, πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξαν οι γιατροί της χώρας, που με τις κινητοποιήσεις τους σκοπεύουν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Γιατρών (Fnam), στην οποία είναι εγγεγραμμένοι περίπου 31.000 γιατροί στο εθνικό σύστημα υγείας, το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ανερχόταν μέχρι σήμερα το μεσημέρι σε περίπου 70%.
«Είναι αρκετά μεγάλη συμμετοχή που δείχνει τον ξεσηκωμό που νιώθουν οι γιατροί», δήλωσε η πρόεδρος της Fnam Ζουάνα Μπορντάλο ε Σα στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.
Προσωπικό ασφαλείας έχει οριστεί ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να δέχονται και να αντιμετωπίζουν επείγοντα περιστατικά.
Οι απεργοί αρνούνται να αναβάλουν την επαναδιαπραγμάτευση του μισθολογίου τους μέχρι το 2025, όπως προτείνει η κυβέρνηση, και απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας για να αποτραπεί η φυγή των γιατρών από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, αυξάνοντας τον φόρτο εργασίας των γιατρών που παραμένουν στον δημόσιο τομέα, ο οποίος ήδη υποφέρει από έλλειψη προσωπικού.
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Μάρτιο, η νέα μετριοπαθής δεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας χρειάστηκε να δώσει απαντήσεις σε αιτήματα πολλών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων.
Η κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Λουίς Μοντενέγκρο κατέληξε σε συμφωνίες με δασκάλους, υπαλλήλους και στη συνέχεια με την αστυνομία, αλλά τώρα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους κλάδους των γιατρών, των νοσηλευτών καθώς και των ενόπλων δυνάμεων.
Εργαζόμενοι επίσης στους σιδηροδρόμους κινητοποιούνται ζητώντας αυξήσεις μισθών και προγραμματίζουν νέα απεργία αύριο Τετάρτη, μετά τις στάσεις εργασίας τις οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει.
Μετά το τέλος των κυβερνήσεων σοσιαλιστών που βρέθηκαν οκτώ χρόνια στην εξουσία, και με μια ακροδεξιά σε άνοδο, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Συνεπώς, η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να περάσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025 το φθινόπωρο, αλλά παρατηρητές και αναλυτές συμφωνούν ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση έχουν προς το παρόν κανένα συμφέρον να προκαλέσουν νέες εκλογές.