ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
businessdaily-France-Gallia-Bardella-Lepen
Φωτο: Shutterstock

Δεύτερο εκλογικό θρίλερ στη Γαλλία, «μάχη» για να μπλοκαριστεί η Λεπέν

Το ακροδεξιό κόμμα φαίνεται ότι δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει πλειοψηφία. Το μέτωπο κατά της Λεπέν και η δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης από τα υπόλοιπα κόμματα. «Αγκάθι» το ακροαριστερό κόμμα του Μελανσόν.

Σε θρίλερ μετατρέπεται ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν επικράτηση του Εθνικού Συναγερμού της Μαρί Λεπέν, αλλά χωρίς την ικανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. 

Βάσει των δημοσκοπήσεων, ο Εθνικός Συναγερμός αναμένεται να κερδίσει από 190 έως 250 από τις 577 έδρες που τίθεται προς διεκδίκηση, έχοντας, ήδη, εξασφαλίσει 39 από τον πρώτο γύρο. Προκειμένου ένα κόμμα να κατορθώσει να σχηματίσει αυτοδύναμη και αρκούντως ισχυρή κυβέρνηση στη Γαλλία χρειάζεται τουλάχιστον 289 έδρες. 

Ήδη τα υπόλοιπα κόμματα έχουν συνεργαστεί, αποσύροντας τους υποψηφίους τους σε όποιες περιοχές έχουν περάσει τρεις στον β’ γύρο, προκειμένου να αλληλοστηριχθούν. Όμως οι υποψήφιοι της αριστεράς και κυρίως αυτοί που προέρχονται από το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν θεωρούνται «κόκκινο πανί» για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι αρκετοί εξ αυτών που ψήφισαν το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν στον α’ γύρο θα προτιμήσουν να ψηφίσουν την ακροδεξιά και όχι την άκρα αριστερά του Μελανσόν. 

Η απόφαση για την προκήρυξη εκλογών προκάλεσε ένα sell off στα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία, με τον δείκτη αναφοράς CAC 40 να χάνει έως και 6,5% και την ψαλίδα μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών αποδόσεων των 10ετών τίτλων να διευρύνεται στο μέγιστο των 86 μονάδων τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές.Τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές έχουν έκτοτε ανακτήσει μέρος των απωλειών τους, καθώς η προοπτική να κερδίσει η Λεπέν την απόλυτη πλειοψηφία μειώνεται.

Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο απέσυραν στρατηγικά περισσότερους από 200 υποψηφίους από τις επαναληπτικές ψηφοφορίες αυτή την εβδομάδα για να αποφύγουν τη διάσπαση της αντιπολίτευσης προς την ακροδεξιά, σε μια προσπάθεια να οικοδομήσουν αυτό που είναι γνωστό στη Γαλλία ως ρεπουμπλικανικό μέτωπο.

Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι η στρατηγική αυτή αποδίδει. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είχαν δώσει εύρος που έφτανε μέχρι και τις 305 έδρες για τον Εθνικό Συναγερμό και τους συμμάχους του μετά τη λήξη της ψηφοφορίας του πρώτου γύρου την περασμένη Κυριακή. Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο προβλέπεται τώρα να κερδίσει 140 έως 200 έδρες, σύμφωνα με τις τέσσερις έρευνες, ενώ η ομάδα του Μακρόν είναι σε τροχιά για 95 έως 162 έδρες.

Με τις δημοσκοπήσεις να απομακρύνονται από την πιθανότητα πλειοψηφίας της Λεπέν, οι πολιτικοί ηγέτες προειδοποίησαν για τον κίνδυνο εφησυχασμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποχή από την ψηφοφορία.

Γιατί έχασε ο Μακρόν και η δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Economist, παρά το ισχυρό ρεκόρ στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επιχειρηματική επιτυχία, μεταξύ άλλων, ο κ. Μακρόν παραμένει μια απομακρυσμένη φιγούρα, που κατηγορείται για όλα τα δεινά. Οι ψηφοφόροι βλέπουν μια ευκαιρία να τον τιμωρήσουν και την εκμεταλλεύονται. Οι νέοι, ειδικότερα, έχουν εγκαταλείψει μαζικά το κέντρο. Μόλις το 9% των νέων 18 έως 24 ετών ψήφισε το κόμμα του Μακρόν στον πρώτο γύρο, με το 48% να πηγαίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο και το 33% στον Εθνικό Συναγερμό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Γαλλία είναι να βρεθεί σε μία περίοδο ακυβερνησίας μετά τον δεύτερο γύρο, γεγονός που αποτελεί μία πραγματική τραγωδία τόσο για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης όσο και για την ίδια τη ζώνη του ευρώ. 

Μάλιστα μία Γαλλία η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομική θέση με χρέος και έλλειμμα συνεχώς να αυξάνονται, τους οίκους αξιολόγησης να την υποβαθμίζουν και να βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο της Κομισιόν για παράβαση των δημοσιονομικών – νέων και παλιών- κανόνων της ΕΕ. 

Προκειμένου να αποφευχθεί η ακυβερνησία τα στελέχη από τη μετριοπαθή αριστερά και το κέντρο συστήνουν τη δημιουργία μίας κυβέρνησης «πλουραλιστικού συνασπισμού», από την οποία, όμως, θα λείπουν οι εκλεγμένοι με το κόμμα του Μελανσόν. 

Η απερχόμενη πρόεδρος της γαλλικής εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ υποστηρίζει ότι το ίδιο το κοινοβούλιο πρέπει να προχωρήσει σε μία πρωτοβουλία σχηματισμού κυβέρνησης. «Πρέπει να ξεφύγουμε από τα στενά πλαίσια. Οι κομματικοί μηχανισμοί δεν είναι πλέον αυτό που θέλουν οι ψηφοφόροι». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

France, Gallia
ΔΙΕΘΝΗ

Αγωνία για τις κάλπες στη Γαλλία: Τα σενάρια για ομόλογα και μετοχές

Φυγή κεφαλαίων από τις αγορές της Γαλλίας ενόψει της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης, όπου έχει το προβάδισμα το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν. Οι επενδυτές φοβούνται διόγκωση του δημοσίου χρέους.
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η Γαλλία δεν θα ενδώσει στον αντισημιτισμό και στην βία

Η αστυνομία του Παρισιού έχει χαρακτηρίσει τον αγώνα των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και του Ισραήλ υψηλού κινδύνου, έχοντας κινητοποιήσει 4.000 αστυνομικούς εκ των οποίων οι 2.500 θα περιπολούν πέριξ του γηπέδου.
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η τάση δεν πρέπει να είναι προς το ο καθένας για τον εαυτό του

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε προηγουμένως απευθύνει μέσω του X τα «συγχαρητήριά» του στον «πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», δηλώνοντας «έτοιμος να εργασθούμε μαζί, όπως κάναμε στη διάρκεια τεσσάρων ετών».