Η Πιονγκγιάνγκ καταδίκασε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις αυτής της εβδομάδας μεταξύ της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και τις περιέγραψε ως ένδειξη ότι οι τρεις χώρες έχουν αναπτύξει τις σχέσεις τους με τρόπο που τις καθιστά μια «ασιατική εκδοχή του ΝΑΤΟ».
Οι συμμαχικοί στρατοί ξεκίνησαν την Πέμπτη την τριήμερη άσκηση «Freedom Edge», η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων έναντι επιθέσεων με πυραύλους και υποβρύχια. Οι ελιγμοί περιελάμβαναν αντιτορπιλικά και μαχητικά, καθώς και το αμερικανικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt.
Η απόφαση ελήφθη πέρυσι σε τριμερή σύνοδο κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ, όπου οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν να εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία εν μέσω των εντάσεων της Πιονγκγιάνγκ στην κορεατική χερσόνησο.
Η Βόρεια Κορέα δεν θα αγνοήσει την ενίσχυση ενός στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους και θα διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή με μια επιθετική και συντριπτική απάντηση, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στην Πιονγκγιάνγκ σε δήλωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων KCNA της Βόρειας Κορέας. Το κείμενο αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις προσπάθειές της να συνδέσει τη Σεούλ και το Τόκιο με το ΝΑΤΟ και ότι ένα παράδειγμα αυτού είναι οι προσπάθειες της Νότιας Κορέας να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.
Η Σεούλ δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού απευθείας στην Ουκρανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διμερή συμφωνία ασφαλείας που επιτεύχθηκε από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ουάσινγκτον και η Σεούλ κατηγορούν την Πιονγκγιάνγκ ότι προμηθεύει όπλα στη Ρωσία, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει στον πόλεμό της στην Ουκρανία. Τόσο η Ρωσία όσο και η Βόρεια Κορέα το αρνούνται.