ΓΔ: 2104.21 -0.08% Τζίρος: 165.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά από το προεδρικό βήμα στις ΗΠΑ.

Διαμαρτυρίες Ιαπώνων επιζώντων για τη δήλωση Τραμπ περί πυρηνικών δοκιμών

Ιαπωνική οργάνωση επιζώντων των ατομικών βομβαρδισμών, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2024, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ανακοίνωση Τραμπ για επαναφορά πυρηνικών δοκιμών, υπενθυμίζοντας τα τραύματα των επιζώντων «χιμπακούσα».

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ιαπωνία η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επανάληψη των δοκιμών πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με επιστολή διαμαρτυρίας της ιαπωνικής οργάνωσης επιζώντων των ατομικών βομβαρδισμών, Νιχόν Χιντάνκιο, η οποία τιμήθηκε το 2024 με το Νόμπελ Ειρήνης.

Οι ατομικές βόμβες που έπληξαν τις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945 κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους, αποτελώντας τα μοναδικά παραδείγματα χρήσης πυρηνικών όπλων σε καιρό πολέμου.

Οι επιζώντες, γνωστοί ως «χιμπακούσα», αντιμετώπισαν δια βίου σωματικά και ψυχολογικά τραύματα, καθώς και κοινωνικές διακρίσεις λόγω της έκθεσής τους στη βόμβα.

Μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι διέταξε το Πεντάγωνο να επαναλάβει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, ώστε να ανταγωνιστεί την Κίνα και τη Ρωσία, η οργάνωση απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιαπωνία.

Στην επιστολή τονίζεται πως η απόφαση αυτή «αντιβαίνει στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις χώρες ολόκληρου του κόσμου για να οικοδομηθεί ένας κόσμος ειρηνικός, χωρίς πυρηνικά όπλα, και είναι απολύτως απαράδεκτη».

Ο δήμαρχος του Ναγκασάκι, Σίρο Σουζούκι, καταδίκασε επίσης την απόφαση, σημειώνοντας ότι «ποδοπατεί τις προσπάθειες των λαών ολόκληρου του κόσμου που έχυσαν αίμα και δάκρυα για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».

Αναρωτήθηκε μάλιστα αν η άμεση επανάληψη πυρηνικών δοκιμών θα καθιστούσε τον Τραμπ ανάξιο του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, υπαινισσόμενος σχετική πρόταση υποψηφιότητας εκ μέρους της πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του βραβείου Νόμπελ στην οργάνωση Χιντάνκιο, οι εκπρόσωποί της είχαν καλέσει τα κράτη να καταργήσουν τα πυρηνικά όπλα.

Δύο ακόμη ενώσεις επιζώντων με έδρα τη Χιροσίμα δημοσίευσαν αυστηρές δηλώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας «να μην πραγματοποιηθεί καμιά δοκιμή του είδους αυτού».

Το Συνέδριο της Χιροσίμα κατά της ατομικής βόμβας και της βόμβας υδρογόνου (Hiroshima Gensuikin) και η Ομοσπονδία των Θυμάτων της Ατομικής Βόμβας της Χιροσίμα τόνισαν από κοινού: «Σ' έναν πυρηνικό πόλεμο, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Χάνει ολόκληρη η ανθρωπότητα».

Επισήμαναν επίσης ότι ο απάνθρωπος χαρακτήρας των πυρηνικών όπλων είναι προφανής από τις καταστροφές στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη φύση των δοκιμών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί αν θα αφορούν οπλικά συστήματα ή πραγματικές πυρηνικές εκρήξεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές από το 1992.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

ELN: Τριήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας σε ελεγχόμενες περιοχές λόγω ΗΠΑ

Ο ELN της Κολομβίας καλεί τους πολίτες σε περιοχές υπό τον έλεγχό του να παραμείνουν στα σπίτια τους για τρεις ημέρες από την Κυριακή, λόγω φόβων επέμβασης από τις ΗΠΑ, επικαλούμενος απειλές Τραμπ για χώρες παραγωγής κοκαΐνης.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτονομία μετά τη στρατηγική των ΗΠΑ

Ο Φρίντριχ Μερτς κρίνει τη νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ ως εν μέρει κατανοητή και εν μέρει απαράδεκτη, ζητώντας μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτονομία και επιβεβαιώνοντας πρόσκληση προς τον Ντόναλντ Τραμπ για επίσκεψη στη Γερμανία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί το Ανώτατο Δικαστήριο για τους τελωνειακούς δασμούς

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε μέσω του Truth Social ότι αρνητική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τους δασμούς Τραμπ θα αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια, κάνοντας λόγο για οικονομική ανυπεράσπιστη χώρα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αλλάζει την παγκόσμια αμυντική στρατηγική

Η κυβέρνηση Τραμπ δημοσίευσε έγγραφο για τη Στρατηγική Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας την προτεραιότητα στην Αμερική, την προστασία από μαζική μετανάστευση και τον κίνδυνο πολιτισμικής εξάλειψης της Ευρώπης σε 20 χρόνια.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Αρκετά καλή» η συνάντηση απεσταλμένων του με Πούτιν για Ουκρανία

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η συνάντηση των Γουίτκοφ και Κούσνερ με τον Πούτιν ήταν «αρκετά καλή», αφήνοντας ασαφές το επόμενο βήμα στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.