ΓΔ: 2074.96 1.04% Τζίρος: 256.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ουκρανικά άρματα μάχης
Ουκρανικά άρματα με σημαίες κατά τη διάρκεια της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης.

H Oυκρανία οριστικοποιεί τη συμφωνία ασφαλείας με τη Σλοβενία

Μέχρι σήμερα, το Κίεβο έχει ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, τον Καναδά, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Φινλανδία και τη Λετονία

Η Ουκρανία και η Σλοβενία οριστικοποιούν ήδη μια διμερή συμφωνία ασφαλείας στο πλαίσιο της δήλωσης της G7, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κανάλι του στο Telegram μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ.

«Συμφωνήσαμε να το υπογράψουμε με την πρώτη ευκαιρία», έγραψε ο Ζελένσκι στη σελίδα του στο Facebook.

Ευχαρίστησε τη σλοβενική κυβέρνηση για την ενεργό υποστήριξή της στην ειρηνευτική φόρμουλα και, ειδικότερα, για την επιβεβαίωση της συμμετοχής της στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Σλοβενίας για την πραγματική έναρξη των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 12 Ιουλίου 2023, στο περιθώριο συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, οι ηγέτες της G7 ενέκριναν κοινή δήλωση για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης εργασίες για συγκεκριμένες διμερείς μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις και συμφωνίες στον τομέα της ασφάλειας.

Μέχρι σήμερα, η Ουκρανία έχει ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, τον Καναδά, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Φινλανδία και τη Λετονία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Συνάντηση συμμαχίας υπέρ Ουκρανίας στο Λονδίνο την Παρασκευή

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως ομάδα χωρών που στηρίζει την Ουκρανία θα συναντηθεί την Παρασκευή στο Λονδίνο, όπως δήλωσε στη Σλοβενία στη διάρκεια της συνόδου MED9 των μεσογειακών κρατών της ΕΕ.
Οχήματα και εμπόδια Κιέβου
ΔΙΕΘΝΗ

Έφθασαν στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί Πολωνίας Τσεχίας και Σλοβενίας

Μήνυμα υποστήριξης της Ε.Ε στην Ουκρανία μεταφέρουν οι τρεις πρωθυπουργοί που αφίχθησαν νωρίτερα στο Κίεβο όπου αναμένεται να συναντηθούν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Kαταδικάζει τη ρωσική εισβολή αλλά δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο ο Όρμπαν που παλεύει για την επανεκλογή του στην Ουγγαρία.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Μερτς-Ζελένσκι: Έμφαση στη μάχη κατά της διαφθοράς

Ο καγκελάριος Μερτς ζήτησε από τον Ζελένσκι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την πάταξη της διαφθοράς, ενώ συμφώνησαν στη συνέχιση της συνεργασίας για την ειρήνη και στην αύξηση πίεσης στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις.
Χρηματιστήριο Ευρώπης άνοδος
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΤΑΑ χορηγεί 22 εκ. ευρώ σε ουκρανική ενεργειακή, με νέες συμφωνίες

Η ΕΤΑΑ χρηματοδοτεί με 22,3 εκατ. ευρώ την ουκρανική Power One για έργα ενέργειας, επιβεβαιώνοντας τη στήριξή της στον τομέα παρά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων σε κρατικές εταιρείες, που οδήγησε σε παραιτήσεις υπουργών.
ΔΝΤ λογότυπο τοίχου
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΔΝΤ στέλνει αποστολή στην Ουκρανία για ενίσχυση κατά της διαφθοράς

Το ΔΝΤ στέλνει αποστολή στην Ουκρανία για νέες χρηματοδοτικές συζητήσεις, ενώ εντείνονται οι δράσεις κατά της διαφθοράς μετά από σκάνδαλο 100 εκ. δολαρίων, που έφερε ελέγχους σε κρατικές εταιρείες και συλλήψεις υπόπτων.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οκτώ χώρες προσφέρουν 500 εκατ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες μαζί με την Ισλανδία διαθέτουν 500 εκατ. δολάρια για αγορά αμερικανικών όπλων προς στήριξη της Ουκρανίας, μέσω προγράμματος που ξεκίνησαν ΗΠΑ και NATO τον Ιούλιο.