ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Ukraine- Kievo
Φωτο: Shutterstock

Έφθασαν στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί Πολωνίας Τσεχίας και Σλοβενίας

Μήνυμα υποστήριξης της Ε.Ε στην Ουκρανία μεταφέρουν οι τρεις πρωθυπουργοί που αφίχθησαν νωρίτερα στο Κίεβο όπου αναμένεται να συναντηθούν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Kαταδικάζει τη ρωσική εισβολή αλλά δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο ο Όρμπαν που παλεύει για την επανεκλογή του στην Ουγγαρία.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο μαζί με τους ομολόγους του από την Τσεχία Πετρ Φιάλα και τη Σλοβενία Γιάνες Γιάνσα. Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος νωρίτερα με ανάρτησή του στο facebook: «Πρέπει να σταματήσουμε την τραγωδία που συμβαίνει στην Ανατολή το συντομότερο δυνατό». «Γι’ αυτό, μαζί με τον (Πολωνό) αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιαρoσλάβ Κατσίνσκι και τους πρωθυπουργούς Πετρ Φιάλα και Γιάνεζ Γιάνσα βρισκόμαστε στο Κίεβο». Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις πρωθυπουργοί θα παρουσιάσουν επί ουκρανικού εδάφους ένα σημαντικό πακέτο στήριξης της πληττόμενης Ουκρανίας.

Είναι οι πρώτοι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται την ουκρανική πρωτεύουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Εδώ, στο μαστιζόμενο από τον πόλεμο Κίεβο, γράφεται ιστορία. Εδώ, η ελευθερία αγωνίζεται ενάντια στον κόσμο της τυραννίας. Εδώ κρέμεται σε μια κλωστή το μέλλον όλων μας» έγραψε στο Twitter ο Μοραβιέτσκι.

Η Τσεχία και η Πολωνία, δύο πρώην κομμουνιστικές χώρες που σήμερα είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ χαιρέτισε «το θάρρος των αληθινών φίλων», όπως τους χαρακτήρισε, σημειώνοντας ότι θα συζητηθούν η στήριξη που προσφέρει η Δύση στην Ουκρανία αλλά και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο σύμβουλος του Μοραβιέτσκι Μίχαλ Ντβόρζικ, είπε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Polsat News ότι ξεκίνησε η συνάντηση των τριών πρωθυπουργών με τον Σμίγκαλ και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η δημόσια πολωνική τηλεόραση TVP Info μετέδωσε ότι ο Μοραβιέτσκι και ο Κατσίνσκι θα συναντηθούν με τις «αρχές του Κιέβου», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Φιάλα είπε ότι η απόφαση να επισκεφθούν το Κίεβο ελήφθη κατόπιν συζητήσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η ιδέα του ταξιδιού συζητήθηκε και συμφωνήθηκε στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες, την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ο Ντβόρζικ.

Ωστόσο, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν δώσει «επίσημη εντολή» στους τρεις πρωθυπουργούς. «Κάθε πρωτοβουλία για την ειρήνευση στην Ουκρανία είναι φυσικά καλοδεχούμενη. Ορισμένοι ηγέτες μπορεί να αναρωτιούνται: θα θέσει σε κίνδυνο ή θα βελτιώσει τις συνθήκες για διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους; Θα το δούμε, φυσικά. Είναι μια λεπτή γραμμή», πρόσθεσε.

Η Σλοβακία ενέκρινε την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ

Το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε σήμερα την ανάπτυξη στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας.

Ο αριθμός των ξένων στρατιωτών μπορεί να ανέλθει σε 2.100. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθεί μια μονάδα της «Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας», αποτελούμενη από περίπου 1.200 άνδρες από την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και τη Σλοβενία. Η ανάπτυξη αυτή θα περιλαμβάνει και ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.

«Στο εγγύς μέλλον αναμένουμε στρατιωτικές επιθέσεις εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο αεροδρόμιο του Ούτζχοροντ (στην Ουκρανία) κοντά στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Σλοβακίας», είπε ο Ναντ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASR.

Η πρόταση αυτή είχε ήδη εγκριθεί από την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σλοβακίας στις 9 Μαρτίου και σήμερα πήρε το πράσινο φως και από το κοινοβούλιο, με 96 ψήφους υπέρ και 15 κατά επί 134 παρόντων βουλευτών.

Η παρουσία ξένων στρατευμάτων είναι αμφιλεγόμενο θέμα στη Σλοβακία, μια χώρα που ανήκε στο ανατολικό μπλοκ (ως μέρος της Τσεχοσλοβακίας) και εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004. Την Πέμπτη πρόκειται να επισκεφθεί την Μπρατισλάβα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η Σλοβακία έχει υποδεχτεί περισσότερους από 200.000 πρόσφυγες.

Μακριά από τον πόλεμο η Ουγγαρία

Η Ουγγαρία δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία και θα μείνει έξω από τον πόλεμο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σε σημερινή συγκέντρωση υποστηρικτών του, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να παρασύρει την Ουγγαρία στον πόλεμο που μαίνεται στα ανατολικά της σύνορα.

Ο συντηρητικός εθνικιστής ηγέτης βρίσκεται εν μέσω μιας σκληρής κούρσας για να εκλεγεί για τέταρτη συνεχόμενη θητεία στις εκλογές της 3ης Απριλίου, επειδή για πρώτη φορά από το 2010 το δεξιό κόμμα του Fidesz θα αντιμετωπίσει ένα ενιαίο μέτωπο έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η πορεία του Όρμπαν προς την επανεκλογή περιπλέκεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έδωσε νέο φως στις στενές σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για μια δεκαετία, προκαλώντας έντονη κριτική από την αντιπολίτευση.

Απευθυνόμενος σε συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών που κρατούσαν τη σημαία της Ουγγαρίας μπροστά από το κοινοβούλιο, ο Όρμπαν είπε ότι η Κεντρική Ευρώπη είναι απλώς μια «σκακιέρα» για τις μεγάλες δυνάμεις και αν η Ουγγαρία δεν υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, θα μπορούσε εύκολα να πέσει θύμα της κρίσης.

«Η Ρωσία κοιτάζει τα ρωσικά συμφέροντα, ενώ η Ουκρανία τα συμφέροντα της Ουκρανίας. Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε οι Βρυξέλλες θα σκεφτούν με το μυαλό των Ούγγρων και θα αισθανθούν την καρδιά των Ούγγρων. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα», είπε ο Όρμπαν.

«Πρέπει να μείνουμε μακριά από αυτόν τον πόλεμο... επομένως δεν θα στείλουμε στρατιώτες ή όπλα στο πεδίο των μαχών».

Ο Όρμπαν είπε ότι η επιλογή για τους ψηφοφόρους στις 3 Απριλίου θα είναι μεταξύ του κόμματός του που επιθυμεί την ειρήνη και της αριστερής αντιπολίτευσης «η οποία θα συρθεί σε έναν ανελέητο, παρατεταμένο και αιματηρό πόλεμο».

Η εξακομματική αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον Πέτερα Μαρκί Ζάι, δήμαρχο μικρής πόλης και πατέρα επτά παιδιών, επέκρινε δριμύτατα τις σχέσεις του Όρμπαν με τη Ρωσία, λέγοντας ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχτισε ένα ανελεύθερο κράτος σύμφωνα με το πρότυπο του Πούτιν, με αχαλίνωτη διαφθορά και περιορισμούς στις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης. Η κυβέρνηση αρνείται τους ισχυρισμούς.

Μιλώντας σε μια συγκέντρωση της αντιπολίτευσης δίπλα στον ποταμό Δούναβη, ο Μαρκί Ζάι, ο οποίος κάνει μια εκστρατεία με μια έντονα φιλοευρωπαϊκή πλατφόρμα, είπε ότι η επιλογή των Ούγγρων δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολη στις εκλογές.

«Έχουμε μόνο μία επιλογή: πρέπει να επιλέξουμε την Ευρώπη αντί για την Ανατολή... και την ελευθερία αντί για τον αυταρχισμό», είπε, με τους υποστηρικτές του να φωνάζουν «Ευρώπη, Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την πτώση των δημοκρατικών προτύπων στην Ουγγαρία, ο Μαρκί Ζάι είπε ότι «η απεριόριστη εξουσία του Όρμπαν έχει οδηγήσει σε απεριόριστη διαφθορά», ενώ εκατομμύρια Ούγγροι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα.

Το Fidesz διεύρυνε ελαφρώς το προβάδισμά του σε δημοσκόπηση της Median στα τέλη Φεβρουαρίου στο 39% έναντι 32% για το μπλοκ της αντιπολίτευσης.

Ο Όρμπαν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και είπε ότι η Βουδαπέστη δεν θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις που συμφωνήθηκαν από την ΕΕ κατά της Ρωσίας, αλλά ότι αυτές δεν πρέπει να επηρεάσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ουγγαρίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τσεχία και Πολωνία εντείνουν τις προσπάθειες για νέα βοήθεια στο Κίεβο

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να στείλει ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία και τον Πούτιν πως δεν θα ολοκληρωθούν τα σχέδιά τους. Το 45ο πακέτο βοήθειας στέλνει η Πολωνία στην Ουκρανία.
ukraine-war-polemos
ΔΙΕΘΝΗ

Εντείνεται η ρωσική επιθετικότητα στην ανατολική Ουκρανία

Συνεχείς βομβαρδισμοί εδώ και εβδομάδες πλήττουν την πόλη Σεβεροντονέτσκ, με τις κρίσιμες υποδομές να έχουν καταστραφεί πλήρως καθώς και το 60% των κατοικιών. Πολωνία και Τσεχία στέλνουν πολεμικό υλικό στο Κίεβο ώστε να συνεχιστεί η αντίσταση.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τουσκ σχεδιάζει συναντήσεις με τους επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ

Το ουκρανικό θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων τους, Το μέλλον της βοήθειας προς την Ουκρανία είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ.