Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στο Παρίσι για την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή εδώ και πέντε χρόνια. Το εμπόριο και ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να είναι στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρει το Reuters.
Σε δήλωση που εκδόθηκε κατά την άφιξή του, ο Σι χαιρέτισε τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, παρά τις εμπορικές εντάσεις σχετικά με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κινεζικές εξαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την έρευνα της Κίνας για τις εισαγωγές μπράντυ, κυρίως από τη Γαλλία.
Ο Σι δήλωσε ότι οι δεσμοί Κίνας-Γαλλίας «αποτελούν πρότυπο για τη διεθνή κοινότητα ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ χωρών με διαφορετικά κοινωνικά συστήματα». Το Reuters σημείωσε πως τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης σχολίασαν το θέμα χθες.
«Η οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ είναι τεράστια και οι συγκρούσεις και οι μώλωπες είναι αναπόφευκτες. Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει την επικοινωνία και τη συνεργασία με την ΕΕ και να επιλύσει τις διαφορές μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Τζεμινγκ Τζιμπάο, εκπρόσωπος τύπου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Οι Global Times έγραψαν ότι «η επιθυμία της Κίνας να επεκτείνει τη συνεργασία με την Ευρώπη και την υποστήριξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας παραμένει ανένδοτη».
Η Γαλλία ελπίζει να πείσει την Κίνα να πιέσει τη Μόσχα να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στο θέμα, εκτός από το ότι ο πρόεδρος Σι τηλεφώνησε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά αμέσως μετά την επίσκεψη του Μακρόν στο Πεκίνο πέρυσι.
Ο Τζιμπάο δήλωσε ακόμη ότι η Ουκρανία είναι ένα σημαντικό θέμα για τους Ευρωπαίους ηγέτες που επισκέπτονται την Κίνα. «Η Κίνα και η Ευρώπη μπορεί να συνεργάζονται για να υποστηρίξουν μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα μπορούσε να διατηρήσει κανονικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και με τις δύο χώρες.
Η Γαλλία θα πιέσει επίσης να ανοίξει την κινεζική αγορά στις γεωργικές εξαγωγές της και να επιλύσει ζητήματα που αφορούν τις ανησυχίες της γαλλικής βιομηχανίας καλλυντικών σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσαν αξιωματούχοι. Εν τω μεταξύ, η Κίνα θα μπορούσε να παραγγείλει περίπου 50 αεροσκάφη Airbus κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σι.