Η Βρετανία θα δώσει έμφαση στην υποδοχή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από ολόκληρο τον κόσμο, στην μετά το Brexit περίοδο, υιοθετώντας ένα μεταναστευτικό σύστημα, το οποίο θα στηρίζεται στη συλλογή μονάδων και θα εφαρμόζεται και στους πολίτες από χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Λονδίνο.
Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε τα σχέδια της, ώστε να τερματίσει την εξάρτησή της «από το φθηνό εργατικό δυναμικό της Ευρώπης». Οι ανησυχίες από τις συνέπειες του υψηλού αριθμού των μεταναστών από την Ευρώπη, ήταν μία από τις ουσιαστικές διαστάσεις για την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, το 2016.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως έχει σχέδια για να μειώσει τον συνολικό αριθμό των μεταναστών.
Το νέο σύστημα θα λειτουργεί με την συλλογή μονάδων για ειδικές δεξιότητες και προσόντα για τον καθορισμό των μισθών και την ανάθεση εργασίας, με την έκδοση βίζας να είναι δυνατή μόνο για αυτούς που συγκεντρώνουν τις απαραίτητες μονάδες.
Οι μετανάστες από την Ε.Ε. θα πρέπει να μιλούν αγγλικά και να έχουν τουλάχιστον μία προσφορά για εργασία, ενώ θα αποκλείονται όσοι έχουν λίγα προσόντα, όπως συνέβαινε πριν το Grexit μόνο για τους μετανάστες που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε.
Ειδικότερα, θα απαιτούνται τουλάχιστον 70 βαθμοί για έκδοση άδειας εργασίας. Πόντους θα δίνει η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, ενώ θα απαιτείται να έχουν προσφορά για δουλειά με ετήσιες αποδοχές πάνω από 25.600 λίρες.
Πολίτες με υψηλά προσόντα, όπως επιστήμονες, δεν θα χρειάζεται να έχουν έστω μια προσφορά για δουλειά.