ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πρωθυπουργός Αρμενίας ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Εντείνεται και πάλι η ένταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Απογοητευμένος από τη στάση της Ρωσίας στη σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν δηλώνει επίσης ο Αρμένιος πρωθυπουργός που σημείωσε ότι το Μπακού σχεδιάζει νέα επίθεση εναντίον της χώρας του.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε ότι παγώνει τη συμμετοχή της χώρας του στον υπό τη Ρωσία Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO), ενώ κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι σχεδιάζει νέα επίθεση εναντίον της χώρας του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση στη Γερμανία του Πασινιάν με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, την οποία ο τελευταίος χαρακτήρισε «εποικοδομητική», ο Αρμένιος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι δεσμεύσεις για ειρηνική επίλυση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών διαψεύδονται επί του πεδίου από τις ενέργειες του Μπακού. Το Μπακού θεωρεί τώρα την Αρμενία «το δυτικό Αζερμπαϊτζάν», κατήγγειλε ο Πασινιάν στο France 24.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αλίεφ δεν επιθυμεί μια ειρηνευτική συμφωνία που να βασίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών, αλλά επιδιώκει να κατακτήσει νέα εδάφη της Αρμενίας. «Αν το Αζερμπαϊτζάν δεν αναγνωρίσει τις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και της μη παραβίασης των συνόρων, απλώς δεν είναι δυνατό» να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία, υπογράμμισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

«Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί την κατάσταση για να τροφοδοτήσει τη ρητορική του. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι ετοιμάζεται για νέα επίθεση εναντίον της Αρμενίας», εκτίμησε.

Ο Πασινιάν έχει εκφράσει τους τελευταίους μήνες την απογοήτευσή του για τη στάση της Ρωσίας, μακροχρόνιου συμμάχου του Γερεβάν, στη σύγκρουση της χώρας του με το Αζερμπαϊτζάν και έχει εκτιμήσει ότι η Αρμενία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Ρωσία για την ασφάλειά της. Είχε μάλιστα αφήσει να εννοηθεί ότι επανεξετάζεται η συμμετοχή της χώρας του στον CSTO.

Στη συνέντευξή του χθες ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο «CSTO απέτυχε στους στόχους του σε ό,τι αφορά την Αρμενία, κυρίως το 2021 και το 2022». «Τώρα ουσιαστικά έχουμε παγώσει τη συμμετοχή μας σε αυτόν τον Οργανισμό. Σε ό,τι αφορά το τι θα ακολουθήσει, θα χρειαστεί να δούμε», πρόσθεσε ο ίδιος. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συζητήσεις για το κλείσιμο της ρωσικής βάσης στην Αρμενία, σημείωσε ο Πασινιάν.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Μόσχα «κάλεσε ανοικτά τον λαό της Αρμενίας να ανατρέψει την κυβέρνηση» πριν από μερικούς μήνες, προσθέτοντας ότι αυτή η «προπαγάνδα» εναντίον του δεν τον αποδυναμώνει.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 σε μια επιχείρηση αστραπή ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζούσαν κυρίως Αρμένιοι, αλλά ήταν αναγνωρισμένο τμήμα του Αζερμπαϊτζάν. Μετά τη νίκη του Μπακού δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατέφυγαν στην Αρμενία.

Τώρα το Γερεβάν ανησυχεί ότι ο Αλίεφ έχει και άλλες εδαφικές βλέψεις, κυρίως να θέσει υπό τον έλεγχό του την αρμένικη περιφέρεια Σιουνίκ ώστε να ενώσει τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Αζερμπαϊτζάν: 20 χρόνια φυλακή σε πρώην ηγέτη του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, πρώην αξιωματούχος του Καραμπάχ, από δικαστήριο του Αζερμπαϊτζάν με βαριές κατηγορίες. Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα ασκήσει έφεση.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ενίσχυση σχέσεων με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μετά την επίσκεψη Βανς

Η Ρωσία θα ενισχύσει τους δεσμούς της με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε το Κρεμλίνο, μετά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στις χώρες αυτές και τη σύναψη συμφωνιών ΗΠΑ με τις δύο χώρες του Καυκάσου.
Τζέι Ντι Βανς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βανς στην Αρμενία: Επαφές για ειρήνη με Αζερμπαϊτζάν και διαμετακομιστικό διάδρομο

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς επισκέφθηκε την Αρμενία πριν τη μετάβασή του στο Αζερμπαϊτζάν, θέλοντας να ενισχύσει την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Συναντάται σήμερα με τον πρωθυπουργό Πασινιάν στο Γερεβάν.
Σημαίες Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν
ΔΙΕΘΝΗ

Αζερμπαϊτζάν: Βαριές ποινές σε ηγέτες του Καραμπάχ από στρατοδικείο

Στρατοδικείο στο Μπακού καταδίκασε σε πολυετείς καθείρξεις, μεταξύ των οποίων και ισόβια, ηγέτες των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τον Αραΐκ Χαρουτιουνιάν να λαμβάνει ισόβια, όπως μετέδωσαν αζερικά ΜΜΕ.
Σημαίες Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βανς θα επισκεφθεί Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν τον Φεβρουάριο

Ο Τζέι Ντι Βανς θα επισκεφθεί Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση Τραμπ, για τη συνέχιση των ειρηνευτικών προσπαθειών μετά τη συμφωνία που συνήφθη υπό την αιγίδα του τον Αύγουστο.