ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κτήριο UNESCO πινακίδα

Η Λέσβος στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού FITUR της Μαδρίτης

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στον κόσμο με 8.500 εκθέτες και πάνω από 136.000 επισκέπτες.

Προβολή της Λέσβου-Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO ως αειφόρου τουριστικού προορισμού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συμμετοχής των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO στη μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση FITUR, στη Μαδρίτη.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στον κόσμο με 8.500 εκθέτες και πάνω από 136.000 επισκέπτες. Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO συμμετείχε στη FITUR με ειδικό περίπτερο που προετοίμασαν τα Ισπανικά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO σε συνεργασία με την Ισπανική Εθνική Επιτροπή UNESCO, και η συμμετοχή αυτή συνοδεύθηκε από πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.

Την περασμένη Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, πρώτη ημέρα λειτουργίας της FITUR, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση με παρουσιάσεις από τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων καθηγητή Νίκο Ζούρο, τον πρόεδρο των ισπανικών γεωπάρκων José María Barera, τον συντονιστή του Δικτύου Γεωπάρκων Λατινικής Αμερικής Eugenio Bidonto και τον γραμματέα της Ισπανικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Santiago Sierra. Ήταν η πρώτη εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων από την ίδρυση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων από την UNESCO.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ζούρος παρουσίασε τις δράσεις του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την προώθηση και προβολή των περιοχών που έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO, ενώ ειδική αναφορά έκανε στη Λέσβο, στις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού που προσφέρονται στους επισκέπτες και στις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περιφερειάρχες, δήμαρχοι και στελέχη Διευθύνσεων Τουρισμού της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, το Εκουαδόρ, το Περού, εκπρόσωποι 15 ισπανικών γεωπάρκων και γεωπάρκων από την Πορτογαλία, το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, το Εκουαδόρ καθώς και εκπρόσωποι οργανισμών, τουριστικών φορέων και διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Το περίπτερο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO επισκέφθηκαν πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού, δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι φορέων. Η παρουσία των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO στη FITUR είχε ως στόχο την προβολή τους ως ποιοτικών και αειφόρων τουριστικών προορισμών.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης και των παράλληλων εκδηλώσεών της, ο καθηγητής Νίκος Ζούρος είχε επίσης την ευκαιρία διαδοχικών συναντήσεων με στελέχη γεωπάρκων, επαγγελματίες του τουρισμού, τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους - οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος - με σκοπό να ενημερώσει για τη σημασία των δράσεων για την προστασία και διαχείριση των μνημείων της γεωλογικής κληρονομιάς και τον ρόλο των γεωπάρκων και να προβάλει ως παράδειγμα το Γεωπάρκο Λέσβου, ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τοπίο Νίσυρος Δωδεκάνησα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίσυρος: Εορτάζει την ένταξη του Γεωπάρκου της στην UNESCO

Η Νίσυρος γιορτάζει αύριο την ένταξη του Γεωπάρκου της στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO, με τελετή στις 19:30 στην Πλατεία Δημαρχείου, επισφραγίζοντας πέντε χρόνια συστηματικής προσπάθειας και επιστημονικής εργασίας.
Κατεστραμμένο κτήριο Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Σεισμοί στη Γρανάδα με τρεις τραυματίες και ζημιές σε κτίρια

Περιορίστηκε η πρόσβαση τουριστών στην Αλάμπρα μετά από τρεις σεισμούς στην Γρανάδα που προκάλεσαν ζημιές και μικρούς τραυματισμούς, οδηγώντας σε κλείσιμο μουσείων και εγκαταστάσεων. Οι σεισμοί ήταν άνω των τεσσάρων Ρίχτερ.
Όλυμπος κορυφή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Όλυμπος στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς: «Μεγάλη εθνική επιτυχία»

Η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Νανά Αηδονά χαρακτήρισε μεγάλη εθνική επιτυχία την ένταξη του Ολύμπου στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τονίζοντας τα οφέλη για τουρισμό και την προστασία της περιοχής.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η UNESCO εντάσσει τον Όλυμπο στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς

Ο Όλυμπος εντάσσεται σήμερα στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που αποτελεί εθνική διάκριση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει τη σημασία της προστασίας του για όλη την ανθρωπότητα και ευχαριστεί τα αρμόδια υπουργεία.
Ισπανία και πληθωρισμός
ΔΙΕΘΝΗ

Ώθηση στην οικονομία της Ισπανίας από την αύξηση τουριστικών δαπανών

Οι τουριστικές δαπάνες στην Ισπανία αυξήθηκαν πάνω από 8% το β' τρίμηνο του 2026, ενισχύοντας την οικονομία παρά τη γεωπολιτική αστάθεια. Το τουριστικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,7% το 2026, καλύπτοντας το 12,9% του συνολικού ΑΕΠ.