ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βόρεια Μακεδονία: O Τ. Τζαφέρι έλαβε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης

Χθες παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της χώρας ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι λόγω της εκλογικής νομοθεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία, 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα μέχρι τις εκλογές.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι ανέθεσε, το απόγευμα, την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης στη χώρα στον μέχρι σήμερα πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας, το DUI θα καταθέσει αύριο Σάββατο στη Βουλή το πρόγραμμα και τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ την Κυριακή θα ακολουθήσει η σχετική συζήτηση στο Σώμα, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι χθες παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της χώρας ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι λόγω της εκλογικής νομοθεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία, 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα μέχρι τις εκλογές.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Μαϊου, επομένως με βάση το χρονοδιάγραμμα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα οριστεί την Κυριακή 28 Ιανουαρίου.

Ήδη πριν από τριάμισι χρόνια, τα δύο μεγάλα συγκυβερνώντα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του οποίου ηγείται σήμερα ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και το αλβανικό DUI του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, είχαν συμφωνήσει ότι ο επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι πρόσωπο που θα υποδειχτεί από το DUI.

Το τελευταίο επέλεξε γι΄αυτή την θέση τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος θα είναι ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, έστω και για 100 ημέρες. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Στην υπηρεσιακή αυτή κυβέρνηση δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, με εξαίρεση δύο χαρτοφυλάκια, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας τα οποία θα καταλάβει το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE, καθώς βάσει της σχετικής νομοθεσίας, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση συμμετέχει και η αντιπολίτευση, ώστε η κυβέρνηση αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική.

Ωστόσο το VMRO-DPMNE, παρά το γεγονός ότι αποφάσισε να συμμετέχει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα απέχει, όπως ανέφερε, από την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, επειδή θεωρεί τον Ταλάτ Τζαφέρι ως «ακατάλληλο» για πρωθυπουργό της χώρας.

Νέος πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, στη θέση του Ταλάτ Τζαφέρι που παραιτήθηκε νωρίτερα σήμερα ώστε να αναλάβει από την Κυριακή (28/01) τα καθήκοντα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού εξελέγη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SDSM, Γιόβαν Μίτρεσκι.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Μακεδονία: Ο Φίλιπτσε νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο νευροχειρούργος στο επάγγελμα Βένκο Φίλιπτσε θεωρείται στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου του SDSM, Ζόραν Ζάεφ και το διάστημα 2017-2021 είχε διατελέσει υπουργός Υγείας στην κυβέρνησή του.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τις διπλές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Για να θεωρηθεί έγκυρος ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πρέπει το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40%. Σε διαφορετική περίπτωση οι προεδρικές εκλογές ακυρώνονται και επαναπροκηρύσσονται.
ΔΙΕΘΝΗ

Β. Μακεδονία: Δεν αναγνωρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών υποψήφια πρόεδρος

«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε συμπεριφορά, εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες» ανέφερε.
ΔΙΕΘΝΗ

H κυβέρνηση Μίτσκοσκι ορκίστηκε στο συνταγματικό όνομα της Βόρειας Μακεδονίας

Ο νέος πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν θα υποκύψει στους «εκβιασμούς της Βουλγαρίας» και να αποδεχτεί αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, προκειμένου, στην παρούσα φάση να ενσωματωθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη Βόρεια Μακεδονία.