ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε αίθουσα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Ευρωπαίοι βουλευτές στο Φανάρι: Πρόσκληση Βαρθολομαίου στο Ευρωκοινοβούλιο

Ευρωπαίοι βουλευτές επισκέφθηκαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συζητώντας με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο θέματα διαλόγου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειρηνικής συνύπαρξης.

Η Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τον Διαπολιτισμικό και Θρησκευτικό Διάλογο πραγματοποίησε επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, στις 20 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι Ευρωπαίοι βουλευτές προσκάλεσαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να επισκεφθεί την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος τα μέλη της αποστολής, τόνισε τη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως πνευματικού κέντρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας για 17 αιώνες.

 Υπογράμμισε ότι το 2023 αποτελεί συμβολικό ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται 1.700 χρόνια από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια, που διατύπωσε το αρχικό σύμβολο της Πίστεως.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε επίσης ότι ο Πάπας Λέων ΙΔ', στο πρώτο του ταξίδι εκτός Ρώμης, θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για να τιμήσει από κοινού αυτή την επέτειο και τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, συνεχίζοντας την παράδοση των προκατόχων του.

Σε τοποθέτησή του, ο κ.κ. Βαρθολομαίος σημείωσε πως η προστασία της Δημιουργίας συνδέεται στενά με τη σημασία του διαλόγου και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της παγκόσμιας ειρήνης. 

Εξέφρασε τη θέση ότι το όραμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου περιλαμβάνει τη διαθρησκευτική διάσταση, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου οι θρησκευτικές αξίες αναβιώνουν και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ειρηνική συνύπαρξη.

Ο Πατριάρχης επεσήμανε ότι το μανιφέστο του ΕΛΚ αγγίζει θέματα που συνδέονται με την αποστολή του Πατριαρχείου, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αλληλεγγύη προς τους φτωχούς, η προώθηση αξιών σχετικών με την οικογένεια, την εκπαίδευση, την υγεία, και η προστασία των μεταναστών. 

Τόνισε πως αυτά τα ιδανικά πρέπει να προωθούνται από τους πολιτικούς, ειδικά σε μια εποχή διχασμού και αβεβαιότητας.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, συμπροεδρεύων της Ομάδας Εργασίας του ΕΛΚ, χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πατριάρχη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, επισημαίνοντας τη σημασία της ενίσχυσης του διαλόγου με τις χριστιανικές κοινότητες και άλλες θρησκείες. 

Αναφέρθηκε στις προκλήσεις της εποχής, όπως το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η προσέγγιση της νέας γενιάς και η αναζήτηση λύσεων για ειρήνη και κοινωνική ανάπτυξη.

Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δίνει βαρύτητα στις θέσεις της Εκκλησίας για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η πράσινη ανάπτυξη, το μεταναστευτικό, οι ισότιμες σχέσεις και η στέγαση. 

Επεσήμανε πως η Εκκλησία μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.

Η συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας, ευρωβουλευτής Ζελιάνα Ζόβκο, χαρακτήρισε εντυπωσιακή την επίσκεψη και τα μηνύματα του Πατριάρχη, τονίζοντας τη σημασία της επετείου της Νίκαιας για την ενότητα των χριστιανών.

 Υποστήριξε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προάγει την ελευθερία της θρησκείας και των θρησκευτικών μειονοτήτων, ενώ διασφαλίζει τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο της δημοκρατίας.

Η ευρωβουλευτής και μέλος της Ομάδας Εργασίας, Ελεονώρα Μελέτη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή της στην αποστολή, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την προώθηση της ειρηνικής και διαθρησκευτικής συνύπαρξης. 

Ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της ελληνικής μειονότητας και των σχολείων της, καθώς και στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Συνοψίζοντας, η επίσκεψη της Ομάδας Εργασίας του ΕΛΚ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέδειξε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ θρησκειών και πολιτικών φορέων, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της ειρήνης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τιμητική εκδήλωση για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Θέατρο Παλλάς

Στο κατάμεστο Θέατρο Παλλάς τιμήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή 35 χρόνια από την εκλογή του και 65 από τη χειροτονία του. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από «Ρωμηών Πράξεις» υπό την αιγίδα της Βουλής.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΠτΔ εξήρε την ανεκτίμητη προσφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδέχθηκε με χαρά και σεβασμό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη του προσφορά και τη σημασία της Ορθοδοξίας για την παγκόσμια καταλλαγή και ειρήνη.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Αθήνα, συζητώντας για διεθνείς εξελίξεις, θρησκευτική διπλωματία, περιβάλλον και τη σημασία του διαλόγου, τονίζοντας κοινές ανθρωπιστικές αξίες.
Βασίλης Κικίλιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας και Βαρθολομαίος: Μήνυμα ενότητας σε δύσκολη διεθνή συγκυρία

Ο Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση τιμητική και τονίζοντας τη σημασία του Πατριάρχη για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, ιδίως σε δύσκολες διεθνείς συνθήκες.