Η Οργάνωση Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ), συμμαχία τζιχαντιστικών ομάδων που έχει ορκιστεί πίστη στην Αλ Κάιντα, υποστήριξε προχθές Παρασκευή ότι κατέλαβε βάση του στρατού του Μαλί στην περιφέρεια Τιμπουκτού (βόρεια), καταφέρνοντας βαριές απώλειες στον αντίπαλο. Οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί (ΕΔΜα) από την πλευρά τους διέψευσαν την πληροφορία αυτή, διαβεβαιώνοντας πως επιθέσεις των τζιχαντιστών «απωθήθηκαν».
Η ΟΥΙΜ ανέφερε ότι την Παρασκευή κατέλαβε το στρατόπεδο της Νιαφουνκέ, έπειτα από επίθεση που εξαπέλυσε αρχικά με όχημα φορτωμένο με εκρηκτικές ύλες με καμικάζι στο τιμόνι, μέσω της πλατφόρμας Αζ Ζαλάκα, που χρησιμοποιεί για σκοπούς προπαγάνδας. Το μήνυμα επαλήθευσε χθες Σάββατο το SITE Intelligence Group, αμερικανικό κέντρο μελετών εξειδικευμένο στην παρακολούθηση τζιχαντιστικών και ακραίων οργανώσεων.
Δεκάδες στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και δύο αιχμαλωτίστηκαν, πρόσθεσε η ΟΥΙΜ. Τόνισε πως στα χέρια της έπεσαν πέντε οχήματα εφοδιασμένα με βαριά πολυβόλα, πυρομαχικά και άλλο στρατιωτικό υλικό. Δημοσιοποίησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο τραβηγμένα κατ’ αυτή στη Νιαφουνκέ, που δείχνουν μάχες και ένστολους να κείτονται, αιμόφυρτοι και χωρίς ενδείξεις ζωής, στο έδαφος. Πρόσθεσε πως οι δυνάμεις της έφυγαν από τη βάση μερικές ώρες αφού την κατέλαβαν.
Η ΟΥΙΜ ανέφερε επίσης πως επιτέθηκε με ολμοβόλα εναντίον άλλης στρατιωτικής βάσης, στην Γκουντάμ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά σε ευθεία γραμμή, επίσης στην περιφέρεια Τιμπουκτού. Οι ΕΔΜα επιβεβαίωσαν ότι δέχθηκαν επιθέσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά διαβεβαίωσαν πως «απωθήθηκαν».
Αφού άνοιξαν πυρ με ολμοβόλα, «οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν μάταια να καταλάβουν» τις βάσεις προτού «αναγκαστούν να τραπούν σε φυγή», ανέφεραν, χωρίς να κάνουν λόγο για απώλειες. Η συλλογή και η επαλήθευση πληροφοριών στο Μαλί έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση, λόγω της αδυναμίας πρόσβασης σε απομακρυσμένες περιοχές και σε ανεξάρτητες πηγές, καθώς γενικά η κατάσταση έχει χειροτερέψει στο κράτος του Σαχέλ.
Το Μαλί σπαράσσεται από το 2012 από τη βία οργανώσεων που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, παραστρατιωτικών οργανώσεων και συμμοριών κακοποιών. Η χώρα παραμένει έκτοτε βυθισμένη σε βαθιά κρίση, ασφαλείας, ανθρωπιστική και πολιτική.
Το βόρειο Μαλί ειδικά έχει μετατραπεί από τα τέλη του Αυγούστου σε θέατρο σκληρών εχθροπραξιών. Η αναζωπύρωση της βίας συμπίπτει με την αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, την οποία έσπρωξε προς την έξοδο η στρατιωτική χούντα των συνταγματαρχών που πήραν την εξουσία με το πραξικόπημα του 2020. Η φυγή των κυανόκρανων, που θεωρητικά θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά, πυροδότησε κούρσα για τον έλεγχο εδαφών ανάμεσα στον στρατό, οργανώσεις τζιχαντιστών, καθώς και αυτονομιστών, οι οποίοι έχουν ξαναπάρει τα όπλα εναντίον του κεντρικού κράτους.