ΓΔ: 2451.62 -0.78% Τζίρος: 278.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Στρατιώτης σε πόλεμο
Φωτο: Shutterstock

Κονγκό: 7.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον Ιανουάριο στις συγκρούσεις

Περίπου 450.000 άνθρωποι δεν έχουν κατάλυμα μετά την καταστροφή 90 καταυλισμών εκτοπισμένων, πρόσθεσε η πρωθυπουργός της χώρας.

Περίπου 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Ιανουάριο στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Περίπου 450.000 άνθρωποι δεν έχουν κατάλυμα μετά την καταστροφή 90 καταυλισμών εκτοπισμένων, πρόσθεσε εξάλλου η Τζούντιθ Σουμίνουα Τουλούκα.

Η προέλαση της ένοπλης ομάδας Μ23 αποτελεί τη σοβαρότερη κλιμάκωση των συγκρούσεων εδώ και πάνω από μία δεκαετία στη μακροχρόνια σύρραξη στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.

Η Ρουάντα απορρίπτει τις καταγγελίες της ΛΔ Κονγκό, του ΟΗΕ και δυτικών χωρών ότι στηρίζει το Μ23 με όπλα και στρατεύματα.

Η πρωθυπουργός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει και να επιβάλει «αποτρεπτικές κυρώσεις» εν μέσω μαζικού εκτοπισμού αμάχων και εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες.

«Είναι αδύνατο να περιγράψει κανείς τις φωνές και τα ουρλιαχτά εκατομμυρίων θυμάτων αυτής της σύγκρουσης», υπογράμμισε η ίδια.

Στην ομιλία του για την έναρξη της 58ης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επεσήμανε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο «καταπνίγονται» και αναφέρθηκε στις φρικτές παραβιάσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σομαλία τρομοκρατική επίθεση
ΔΙΕΘΝΗ

ΛΔ Κονγκό: 36 νεκροί από επιθέσεις ισλαμιστών ανταρτών

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις των ADF, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, στο βορειοανατολικό Κονγκό, σύμφωνα με το AFP και τοπικές πηγές. Οι επιθέσεις έγιναν στις επαρχίες Ιτούρι και Βόρειο Κίβου.
Syria
ΔΙΕΘΝΗ

Άγριες μάχες στο Σουδάν με τουλάχιστον 56 νεκρούς και 595 τραυματίες

Στο Χαρτούμ, όπου από τους λιγοστούς πολίτες που βγήκαν έξω χθες το πρωί οι πιο πολλοί γύρισαν σπίτια τους τρέχοντας, στήλες πυκνού καπνού υψώνονταν από βάσεις του στρατού και παραστρατιωτικών, καθώς και το διεθνές αεροδρόμιο.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Κίνδυνος νέας αιματοχυσίας στο Ελ Ομπέιντ, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζει βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση των μαχών στο Ελ Ομπέιντ του Σουδάν και τις επιθέσεις κατά αμάχων, τονίζοντας τις απειλές για χερσαία επίθεση από μεγάλες στρατιωτικές ενισχύσεις.
Ηνωμένα Έθνη κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Επεισόδια στη Γενεύη: Συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας σε πορεία κατά της G7

Συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, κατά διαδήλωση ενάντια στη G7. Διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα κατά της αστυνομίας, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο, κι επιτέθηκαν σε γραφεία, μεταξύ άλλων του ΟΗΕ και της ITU.