ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
rama-albania
Φώτο: Shutterstock

Μπλόκο από την Ελλάδα στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ

Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας υποβόσκουν από τον Μάιο, όταν ο αλβανικής καταγωγής Έλληνας υποψήφιος δήμαρχος, Φρέντι Μπέλερι, συνελήφθη δύο ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές ως ύποπτος για εξαγορά ψήφων.

Η Ελλάδα μπλοκάρει την επιστολή των 27 κρατών μελών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το άνοιγμα των πέντε πρώτων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας, επιβεβαίωσε πηγή στο Euractiv, προσθέτοντας ότι η Αθήνα πιέζει τα Τίρανα να επιδείξουν «δημιουργικότητα» για να διευθετηθεί η συνεχιζόμενη διμερής κρίση.

Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας υποβόσκουν από τον Μάιο, όταν ο αλβανικής καταγωγής Έλληνας υποψήφιος δήμαρχος, Φρέντι Μπέλερι, που κατέβαινε με το λάβαρο της αντιπολίτευσης, συνελήφθη δύο ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές ως ύποπτος για εξαγορά ψήφων.

Κέρδισε τις εκλογές στη Χιμάρα της νότιας Αλβανίας με μια χούφτα ψήφους, αλλά δεν μπόρεσε να ορκιστεί δήμαρχος λόγω της φυλάκισής του και παρά τις εκκλήσεις να του επιτραπεί να ορκιστεί ή να υποβαθμιστεί σε άλλο μέτρο ασφαλείας.

Η Αθήνα έχει επανειλημμένα καλέσει την Αλβανία να του επιτρέψει να ορκιστεί, κάνοντας λόγο για πολιτικά και εθνοτικά κίνητρα. Η αλβανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε δικαστικές διαδικασίες και ότι η δικαιοσύνη πρέπει να ακολουθήσει την πορεία της.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Αθήνα αρνήθηκε να στηρίξει επιστολή με την οποία ζητούσε από την Επιτροπή να ανοίξει τα πέντε πρώτα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Μια πηγή του Συμβουλίου της ΕΕ που βρίσκεται κοντά στο θέμα επιβεβαίωσε στο Euractiv ότι αυτό είναι αλήθεια.

Σύμφωνα με την πηγή, η Αθήνα δίνει έμφαση σε διάφορα ζητήματα σχετικά με το κράτος δικαίου, όπως η υπόθεση Μπέλερι και η εφαρμογή ορισμένων νόμων που αφορούν την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, όπως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι υπάρχει επίσης ένα ζήτημα στην απογραφή που διεξάγεται αυτή τη στιγμή, καθώς αναφέρθηκαν περιπτώσεις όπου τα μέλη της ελληνικής μειονότητας δεν ρωτήθηκαν για τη θρησκεία ή τη γλώσσα.

Η Αλβανία πραγματοποιεί την πρώτη απογραφή της μετά από σχεδόν 12 χρόνια από το tablet. Η διαδικασία είναι πάντα αμφιλεγόμενη, με διάφορες ομάδες να ισχυρίζονται ότι δεν ερωτώνται για τη θρησκεία ή τη γλώσσα, Ωστόσο, το Euractiv επιβεβαίωσε από πρώτο χέρι ότι αυτές οι ερωτήσεις υπάρχουν στην εφαρμογή της απογραφής στο tablet και πρέπει να απαντηθούν πριν προχωρήσουν στην επόμενη ερώτηση.

«Η Αθήνα δεν κλείνει την πόρτα [για την ένταξη στην ΕΕ], αλλά υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Με τον τρόπο που είναι τα πράγματα εδώ και τρεις εβδομάδες, η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει».

Η πηγή τόνισε ότι η αλβανική πλευρά πρέπει να επιδείξει «δημιουργικότητα» για την επίλυση της κρίσης που αφορά το Μπελέρι.

Η Αθήνα ζητά να του επιτραπεί να ορκιστεί ως δήμαρχος, καθώς πρόκειται για μια διοικητική απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί από την αλβανική κυβέρνηση [...] δεν είναι δικαστική - και στη συνέχεια η ανεξάρτητη δικαιοσύνη να λάβει τις αποφάσεις της.

Άλλα μέτρα ορκωμοσίας, όπως γάμοι, δηλώσεις και συμφωνίες, μπορούν να λαμβάνονται από συμβολαιογράφο ή αρμόδιο υπάλληλο στις εγκαταστάσεις των φυλακών ή από το άτομο που συνοδεύεται στους χώρους του ιδρύματος υπό αστυνομική φρούρηση.

Ο Σαλί Μπερίσα, πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός και επί του παρόντος ο ίδιος υπό ποινική έρευνα, δήλωσε ότι η αστυνομία και ο εισαγγελέας σκηνοθέτησαν τη σύλληψη και τη δίκη του Μπελέρι.

Άφησε να εννοηθεί ότι ο Ράμα βρισκόταν πίσω από την υπόθεση, η οποία «μας οδήγησε σε αντιπαράθεση με τους γείτονές μας» για την απότομη επιδείνωση των σχέσεων.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Ράμα επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση και δεν μπορεί να παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο.

«Πιστεύω ότι έκανα το καθήκον μου για να εξηγήσω το θέμα. Δεν πρόκειται για μια συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης της Αλβανίας και της ελληνικής κυβέρνησης, διότι πρόκειται για τη δικαιοσύνη ... είναι στο χέρι της δικαιοσύνης».

Και πρόσθεσε: «Στο τέλος, ό,τι και να πει ο καθένας δεν θα λύσει ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο στο δρόμο της δικαιοσύνης».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν θα αφήσει τον Μπελέρη να ορκιστεί, ο Ράμα είπε: «Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες σχετικά με αυτό, αλλά το θέμα είναι ότι, όπως και να έχει, αυτό πρέπει να οριστεί από το δικαστήριο», προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ένδειξη για το πώς μπορεί να συμβεί αυτό.

Τέλος, οι επικριτές στην Αθήνα είπαν ότι πίσω από την κατάσταση υπάρχει επιχειρηματικό κίνητρο, υπονοώντας ότι η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο των οικοδομικών αδειών που εκδίδονται στη Χειμάρρα, έναν δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό με επικερδή αγορά ακινήτων.

Ως εκ τούτου, ο Μπέλερι, που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα και την αλβανική αντιπολίτευση, θεωρείται πολιτική απειλή, κάτι που τα Τίρανα αρνούνται.

Περίπου το 0,9% του πληθυσμού της Αλβανίας αναγνωρίζει την εθνικότητα των Ελλήνων και παρόλο που ο πραγματικός αριθμός αμφισβητείται από ορισμένους στην πολιτική και την κοινωνία των πολιτών, οι Έλληνες αναγνωρίζονται ως επίσημη μειονότητα.

Ενώ αρκετές κοινότητες στο νότιο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Χιμάρας, μιλούν ελληνικά και ορισμένες πινακίδες στους δρόμους εμφανίζονται στην ελληνική γλώσσα, οι Αλβανοί εθνικιστές λένε ότι απλώς αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες για να παίρνουν ελληνικά διαβατήρια (και de facto της ΕΕ) και χρήματα από την Αθήνα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη απογραφή, η πρώτη μετά από 12 χρόνια, η οποία θα αποτυπώσει το μέγεθος των μειονοτήτων της Αλβανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Όρμπαν: Η Βόρεια Μακεδονία θα έπρεπε να είναι μέλος της ΕΕ εδώ και καιρό

Η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας ήταν συνδεδεμένη μέχρι τώρα. Ωστόσο, το «βέτο» που έχει θέσει η Βουλγαρία στη Βόρεια Μακεδονία έχει καθυστερήσει την πρόοδο και για τις δύο χώρες.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ηγέτες των Δ. Βαλκανίων θέλουν να επιταχύνουν την ένταξή τους στην ΕΕ

Η σύνοδος αυτή φιλοξενείται στην αλβανική πρωτεύουσα, τέσσερις μήνες αφού οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν το αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής, φιλοδοξώντας να «διπλασιαστούν» μέσα σε μια δεκαετία οι οικονομίες των χωρών.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ηγετών των Δυτ. Βαλκανίων στα Σκόπια για το Σχέδιο Ανάπτυξης

Με την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, θα διπλασιαστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα των χωρών της περιοχής και από μέσο όρο 6.000 ευρώ που είναι σήμερα θα φθάσει σε 12.000 ευρώ τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.