Γέφυρα στρατηγικής σημασίας στην σουδανική πρωτεύουσα Χαρτούμ καταστράφηκε χθες Σάββατο το πρωί, με τις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς να επιρρίπτουν την ευθύνη οι μεν στους δε, σχεδόν επτά μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Σουδάν.
Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι καταστράφηκε η γέφυρα Σαμπάτ, η οποία συνδέει το Βόρειο Χαρτούμ με το Ομντουρμάν, δυτικό προάστιο.
Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, την αυθεντικότητα των οποίων το AFP σημείωσε πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα, εικονίζουν τη γέφυρα με μεγάλο τμήμα της να λείπει, καθώς και οχήματα, που έχουν εμφανώς υποστεί ζημιές, στο τμήμα της που παραμένει άθικτο.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον de facto ηγέτη της χώρας, κατηγόρησαν σε ανακοινωθέν τους «εξεγερμένες παραστρατιωτικές ομάδες» –αναφέρονταν στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ)–, ότι «κατέστρεψαν τη γέφυρα Σαμπάτ νωρίς το πρωί (...) προσθέτοντας ακόμη ένα έγκλημα στον κατάλογο».
Οι ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο απέρριψαν την κατηγορία αυτή και αντέτειναν πως «η τρομοκρατική ένοπλη ομάδα του Μπουρχάν (...) κατέστρεψε τη γέφυρα Σαμπάτ το πρωί, πιστεύοντας πως έτσι θα μπορέσει να νικήσει τις γενναίες δυνάμεις μας».
Ειδικός σε στρατιωτικά θέματα σημείωσε πως «εξαιτίας της κατάρρευσης της γέφυρας, οι ΔΤΥ δεν θα είναι πλέον σε θέση να ανεφοδιάζουν δυνάμεις τους από το Βόρειο Χαρτούμ προς το Ομντουρμάν», τον τομέα που έχει μετατραπεί «στο κυριότερο πεδίο μάχης εδώ και δυο εβδομάδες».
Τον Αύγουστο, καταγράφονταν επίσης αεροπορικά πλήγματα και πυρά πυροβολικού εναντίον της γέφυρας.
Από τη 15η Απριλίου, ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τις ΔΤΥ έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.000 ανθρώπους, κατά την εκτίμηση της ΜΚΟ ACLED, που ωστόσο θεωρείται πάρα πολύ υποτιμημένη. Έχει επίσης εκτοπίσει πάνω από 6 εκατομμύρια Σουδανούς κι έχει καταστρέψει τις περισσότερες υποδομές.
Οι μάχες κλιμακώθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στο Χαρτού και στα περίχωρά του, όπως και στην αχανή περιφέρεια Νταρφούρ (δυτικά). Την Πέμπτη, αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως κείτονταν πτώματα με στρατιωτικές στολές σε δρόμους συνοικίας του Χαρτούμ, ενώ οβίδα έπληξε το νοσοκομείο Αλ Νάου, στο βόρειο Ομντουρμάν, την τελευταία υποδομή υγείας ακόμη σε λειτουργία στην περιοχή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια εργαζόμενη εκεί.
Την Τρίτη, στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας του Σουδάν, ξέσπασε πυρκαγιά σε διυλιστήριο πετρελαίου ελεγχόμενο από τις ΔΤΥ. Οι παραστρατιωτικοί την απέδωσαν σε αεροπορικό πλήγμα του στρατού. Αυτός ο τελευταίος έκανε λόγο για έκρηξη βυτιοφόρου των ΔΤΥ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατέληξαν σε αποτυχία συνομιλίες που εκφράζονταν ελπίδες πως θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ.
Οι εχθροπραξίες στο Σουδάν πλέον βρίσκονται στα όρια του «απόλυτου κακού», τόνισε προχθές Παρασκευή αξιωματούχος του ΟΗΕ, εκφράζοντας ανησυχία ιδίως για επιθέσεις οι οποίες μοιάζουν να έχουν κίνητρο την εθνοφυλετική ταυτότητα στο Νταρφούρ.
«Δεν σταματάμε να λέμε ότι η κατάσταση είναι τρομακτική (...) Όμως, ειλικρινά, δεν έχουμε λόγια πλέον να περιγράψουμε τη φρίκη στο Σουδάν», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Κλεμεντίν Νκουέτα-Σαλάμι, συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στο κράτος της Αφρικής.