ΓΔ: 2174.79 3.43% Τζίρος: 83.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:36:35
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

ΕΕ: Θα χρηματοδοτήσει με 250 εκατ. τα συστήματα προστασίας των συνόρων

Η οικονομική στήριξη αποτελεί μέρος των μέτρων που προσδιορίζονται στην επιστολή της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τα συστήματα προστασίας των συνόρων, υποδοχής και ασύλου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παράσχει οικονομική στήριξη άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην ΕΕ.

«Δεδομένων των αυξανόμενων μεταναστευτικών προκλήσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλους αριθμούς αφίξεων σε όλες τις διαδρομές, η Επιτροπή αποφάσισε να αφιερώσει ειδική χρηματοδότηση στα κράτη μέλη της ΕΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αυτή η οικονομική στήριξη αποτελεί μέρος των μέτρων που προσδιορίζονται στην επιστολή της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2023 για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τα συστήματα προστασίας των συνόρων, υποδοχής και ασύλου. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή έχει απευθύνει δύο προσκλήσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ να υποβάλουν αιτήσεις για χρηματοδότηση μέσω των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Μέσου Ασφαλείας των συνόρων και της διαχείρισης θεωρήσεων (IGFV), η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει με ποσό ύψους 141 εκατομμυρίων ευρώ, την ανάπτυξη οπτικών ινών και λογισμικού για τη βελτίωση της ανταλλαγής και επεξεργασίας δεδομένων μεταξύ συνοριακών σταθμών και κέντρων διοίκησης στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Λιθουανία και την Ουγγαρία, την ανάπτυξη κινητού εξοπλισμού ανίχνευσης στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Λιθουανία και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό επιτήρησης στα συνοριακά περάσματα στη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Σημειώνεται ότι έχουν καθοριστεί περαιτέρω χρηματοδοτικές δράσεις για τα κράτη μέλη της ΕΕ που χρειάζονται υποστήριξη (Ρουμανία, Πολωνία, Εσθονία, Βουλγαρία, Ισπανία και Λιθουανία). Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης στο πλαίσιο του IGFV, η Επιτροπή θα επιδιώξει να παράσχει αυτή τη στήριξη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF), η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει με ποσό 118 εκατομμυρίων ευρώ, την υποστήριξη για ασυνόδευτους ανηλίκους, με πρόσθετο προσωπικό και εκπαίδευση για κηδεμόνες στο Βέλγιο, την Κύπρο, τη Σλοβακία και την Ισπανία, καθώς και την αναδοχή/οικογενειακή και κοινοτική φροντίδα και ημι- ρυθμίσεις ανεξάρτητης διαβίωσης για εφήβους στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα ενισχύσει τις εγκαταστάσεις υποδοχής στα σύνορα, χρηματοδοτώντας την ανακαίνιση υφιστάμενων κέντρων υποδοχής στην Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία και την κατασκευή νέων κέντρων υποδοχής στην Κύπρο και την Ιταλία.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι παραπάνω δράσεις μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως και θα εφαρμοστούν από φορείς των κρατών μελών ή συνεργαζόμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως οι ΜΚΟ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα - Φον ντερ Λάιεν: Καταδίκη των επιθέσεων του Ιράν

Ο Αντόνιο Κόστα και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασαν έντονα τις επιθέσεις του Ιράν, εξέφρασαν αλληλεγγύη στους λαούς της περιοχής και τόνισαν ότι η ΕΕ παραμένει αξιόπιστος εταίρος, στηρίζοντας τη διπλωματία και την αποκλιμάκωση.
Ευρωπαϊκή Ένωση άμυνα
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: ΕΕ έτοιμη για στρατιωτική ισχύ, πάντα δίπλα στην Ουκρανία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο δυναμική στρατιωτικά, καθώς δεν μπορεί πια να στηρίζεται μόνο σε μια παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες. Ζήτησε αναθεώρηση θεσμών για ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας.
Αίθουσα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν-Κόστα: Τηλεδιάσκεψη με ηγέτες Μέσης Ανατολής τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έχουν τηλεδιάσκεψη με ηγέτες της Μέσης Ανατολής για την ανάλυση της ασφάλειας και τη συζήτηση πιθανών ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Συνάντηση με φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες

Ο Κυρ. Πιερρακάκης συμμετείχε σε σύσκεψη στις Βρυξέλλες με Κόστα, φον ντερ Λάιεν και Λαγκάρντ για την πορεία της οικονομίας της ΕΕ, τον ρόλο του ευρώ και την Ένωση Αποταμιεύσεων-Επενδύσεων.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Κρίσιμη η σταθερότητα στη Μ. Ανατολή, απαραίτητη η διπλωματία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η μόνη βιώσιμη λύση για τη Μέση Ανατολή είναι η διπλωματική, τονίζοντας την ανάγκη για σταθερότητα, τερματισμό των επιθέσεων και αποσταθεροποιητικών ενεργειών, ενώ στηρίζει το λαό του Ιράν.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φον ντερ Λάιεν: Στήριξη στην Κύπρο και τα κράτη-μέλη απέναντι σε απειλές

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομίλησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη για το περιστατικό με drone στη Βρετανική βάση στο Ακρωτήρι, τονίζοντας ότι η ΕΕ στηρίζει κατηγορηματικά όλα τα κράτη-μέλη απέναντι σε κάθε απειλή.