ΓΔ: 2606.52 1.43% Τζίρος: 219.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:57:40
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει την προστασία των συνόρων της

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε για κοινή ευρωπαϊκή απάντηση ώστε να ενισχυθούν τα σύνορα της ΕΕ μετά την κρίση στη Θέουτα, προτείνοντας αυξημένη εποπτεία και, αν χρειαστεί, τη χρήση φυσικών φρακτών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε έκκληση για την εξεύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης με στόχο την ενίσχυση των συνόρων της Ένωσης, σε συνέχεια της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα και των διπλωματικών εντάσεων που ακολούθησαν.

Σε επιστολή της προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, η οποία έχει σημερινή ημερομηνία και περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου Ρόιτερς, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των συνόρων στα πιο κρίσιμα σημεία.

Μεταξύ των προτεινόμενων λύσεων αναφέρεται η «αυξημένη εποπτεία» και, όπου χρειάζεται, η χρήση φυσικών φρακτών.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζει ότι «η προστασία του συνόλου των εξωτερικών συνόρων μας είναι μια ευρωπαϊκή ευθύνη που μοιράζεται».

Η μαζική εισροή μεταναστών στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, στη βόρεια Αφρική, προκάλεσε σημαντικές εντάσεις μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Πολλά κράτη μέλη, με επικεφαλής την Ιταλία και τη Δανία, ζήτησαν την αναστολή της Ισπανίας από τον χώρο Σένγκεν, αντιδρώντας στις εικόνες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εισέρχονταν παράτυπα στην περιοχή από το Μαρόκο.

Η απαίτηση αυτή χαρακτηρίστηκε πολιτικά εκρηκτική και νομικά αδύνατη από την πλευρά του ευρωπαϊκού δικαίου, προκαλώντας την αντίδραση της Μαδρίτης.

Η Ισπανία, καταγγέλλοντας την «εγωιστική» στάση ορισμένων χωρών, ζήτησε τη σύγκληση συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Η σύνοδος αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσω βιντεοδιάσκεψης αύριο Τρίτη.

Στόχος της είναι να «αντληθούν μαθήματα» από το επεισόδιο της Θέουτα και να εξεταστεί μια «κοινή ευρωπαϊκή απάντηση» στις προκλήσεις που σχετίζονται με την παράτυπη μετανάστευση, σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως σημειώνει στην επιστολή της, «σε συνεργασία με την Ισπανία, ειδικά σε ό,τι έχει σχέση με τη Θέουτα και τη Μελίγια [τον άλλο ισπανικό θύλακο στη βόρεια Αφρική], θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τη διαχείριση των συνόρων και να βελτιώσουμε την τεχνική και οικονομική υποστήριξή μας στο Μαρόκο».

Τους τελευταίους μήνες, οι Βρυξέλλες έχουν αυστηροποιήσει τους μεταναστευτικούς κανόνες, δίνοντας στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να στέλνουν αιτούντες άσυλο σε κέντρα υποδοχής εκτός των συνόρων της ΕΕ, τα λεγόμενα «κόμβους επιστροφής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτερ Μάγκυαρ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Ελπίδες για πολιτική συμφωνία με ΕΕ εντός της ημέρας

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Πίτερ Μαγιάρ συναντά σήμερα την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένοντας πολιτική συμφωνία για αποδέσμευση παγωμένων ευρωπαϊκών πόρων προς την Ουγγαρία.
Πέτερ Μάγκιαρ ομιλητής
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πίτερ Μαγιάρ συναντά την πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πίτερ Μαγιάρ, θα συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα το ξεπάγωμα ευρωπαϊκών πόρων, θέτοντας προτεραιότητα στη διαφάνεια και την ενίσχυση δημοκρατικών θεσμών.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πίτερ Μαγιάρ συναντά την πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πίτερ Μαγιάρ, επισκέπτεται αύριο τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιδιώκοντας το ξεπάγωμα ευρωπαϊκών πόρων μετά τη βαριά ήττα του Βίκτορ Ορμπάν.
Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Η ΕΕ να εξετάσει αναστολή της Ισπανίας από τη ζώνη Σένγκεν

Η Δανή πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν, ζήτησε να εξεταστεί η αναστολή της συνθήκης Σένγκεν για την Ισπανία, μετά τη μαζική είσοδο μεταναστών στη Θέουτα. Τόνισε πως η ανεξέλεγκτη μετανάστευση απειλεί Ευρώπη και Δανία.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Κανείς στην ΕΕ χωρίς τήρηση των κανόνων μας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως κανείς δεν θα εισέρχεται στην ΕΕ χωρίς να τηρεί τους κανόνες. Ανακοίνωσε ενίσχυση της στήριξης στην Ισπανία και συνεργασία με το Μαρόκο, ζητώντας άμεσο τερματισμό παράνομων διελεύσεων.