Οι σειρήνες ήχησαν σήμερα στο Τελ Αβίβ και στις γύρω περιοχές καθώς η Χαμάς είπε ότι εκτόξευσε ρουκέτες βαθιά μέσα στο έδαφος του Ισραήλ ως απάντηση, όπως είπε η παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών, στον αυξανόμενο αριθμό των θανάτων αμάχων στον πόλεμο της Γάζας.
Γιατροί ανέφεραν πως δύο γυναίκες στο Τελ Αβίβ τραυματίστηκαν από θραύσματα. Η επίθεση ακολουθεί μια περίοδο σχετικής ηρεμίας στις πυραυλικές επιθέσεις καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν χερσαία επίθεση στη Γάζα κατά την πέμπτη εβδομάδα του πολέμου.
Ο στρατός ανέφερε ότι κάπου 9.500 πύραυλοι, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ από τη Γάζα και άλλα μέτωπα από τις 7 Οκτωβρίου και πως 2.000 από αυτές καταρρίφθηκαν από συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε τα βλήματα να προσγειώνονται χωρίς να προκαλούν ζημιές σε ανοιχτές περιοχές.
Περίπου το 12% των ρουκετών από τη Γάζα, οι περισσότερες από τις οποίες κατασκευάζονται τοπικά, έπεσαν μέσα σε παλαιστινιακό έδαφος, ανέφερε ο στρατός.
«Με την είσοδο των (ισραηλινών) δυνάμεων στο έδαφος, υπήρξε μια σημαντική μείωση στον αριθμό των εκτοξεύσεων [ρουκετών]», ανέφερε.
ΠΟΥ: Το νοσοκομείο Αλ Σϊφα στη Γάζα βομβαρδίζεται
Το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίζεται, δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που πρόσθεσε πως 20 νοσοκομεία στη Γάζα είναι τώρα εξ ολοκλήρου εκτός λειτουργίας.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον ισχυρισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας ότι το Ισραήλ έπληξε τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις είπε: «Δεν έχω τις λεπτομέρειες για το αλ Σίφα, αλλά ξέρουμε πως [οι άνθρωποι εκεί] βομβαρδίζονται». Κληθείσα να πει περισσότερα, είπε πως υπάρχει «εντονη βία» στο σημείο, επικαλούμενη συναδέλφους επί του πεδίου.
Οικογένειες έχουν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο, το μεγαλύτερο της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στην πόλη τη Γάζας η οποία έχει περικυκλωθεί από ισραηλινά στρατεύματα. Το Ισραήλ λέει πως μαχητές της Χαμάς έχουν το αρχηγείο τους στην περιοχή και έχει πει στους κατοίκους να φύγουν και να πάνε προς νότο.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε πως υπήρξαν κάποια «θέματα» με τη διοχέτευση της βοήθειας μέσα στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο, το οποίο είχε σχεδιαστεί για πεζούς και όχι για φορτηγά. Μόνο 65 φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα, υγειονομικές προμήθειες και νερό, και επτά ασθενοφόρα διέσχισαν το πέρασμα από την Αίγυπτο προς τη Γάζα προχθές, Τετάρτη, ανέφερε.
Κανένα από αυτά τα φορτία βοήθειας δεν μπορεί να φθάσει στη βόρεια Γάζα, πρόσθεσε.
«Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε προς τον βορρά σε αυτό το σημείο, κάτι που είναι βέβαια πολύ απογοητευτικό επειδή ξέρουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν στον βορρά», είπε ο εκπρόσωπος του OCHA Γενς Λέρκε.
«Αν υπάρχει κόλαση πάνω στη γη σήμερα, το όνομά της είναι βόρεια Γάζα», είπε. «Είναι μια ζωή φόβου τη μέρα και σκοταδιού τη νύχτα και τι μπορείς να πεις στα παιδιά σου σε μια τέτοια κατάσταση, είναι σχεδόν αδιανόητο — πως η φωτιά που βλέπουν στον ουρανό είναι εκεί για να τα σκοτώσει» είπε.
Ιράν: Η επέκταση του πολέμου στη Γάζα είναι πλέον «αναπόφευκτη»
Η επέκταση του πολέμου που διεξάγεται στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς είναι «πλέον αναπόφευκτη», δήλωσε σήμερα ο Iρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σύμμαχος του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος, με φόντο φόβους για περιφερειακή κλιμάκωση της σύγκρουσης.
«Εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης του πολέμου πάνω στους άμαχους κατοίκους της Γάζας, η επέκταση του πεδίου του πολέμου έχει πλέον καταστεί αναπόφευκτη», δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Kαταριανό ομόλογό του Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου.
Το Ιράν, στενός σύμμαχος της Χαμάς και ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, είχε χαιρετίσει την «επιτυχία» της αιματηρής επίθεσης, την οποία πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος και κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, αρνούμενο πάντως οποιαδήποτε ανάμιξή του στην προετοιμασία της και στη διεξαγωγή της.
Ο Iρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί έχει δηλώσει πως η Ισλαμική Δημοκρατία έχει το «καθήκον να υποστηρίξει τις οργανώσεις της αντίστασης», αναφερόμενος στις ένοπλες οργανώσεις οι οποίες πολεμούν εναντίον του Ισραήλ, αλλά επέμεινε πως οι οργανώσεις αυτές δρουν με ανεξάρτητο τρόπο.