Τη στιγμή που ο Τομ Κρουζ «άρπαξε» την ολυμπιακή σημαία για να την παραδώσει στο Λος Άντζελες, οι υπεύθυνοι των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι που βρέθηκαν στο Stade de France.. αναστέναξαν με ανακούφιση.
Μετά από χρόνια προετοιμασίας και μεγάλο σκεπτικισμό —κυρίως από τους ίδιους τους Παριζιάνους— οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στη γαλλική πρωτεύουσα εδώ και έναν αιώνα γνώρισαν σημαντική επιτυχία. Ένα ρεκόρ 9,5 εκατομμυρίων εισιτηρίων πουλήθηκαν για αγωνίσματα που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την πόλη, συχνά δίπλα στα διάσημα μνημεία της.
Μια εβδομάδα πριν την έναρξη των Αγώνων, τα δύο τρίτα των Γάλλων δήλωσαν είτε αδιάφοροι, είτε ανήσυχοι ή θυμωμένοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop. Το πρωί της τελετής έναρξης, η δολιοφθορά στις γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας της χώρας επηρέασε εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, σαν να επιβεβαίωνε τους χειρότερους φόβους του κοινού. Η τελετή που ξεκίνησε τους Αγώνες, με έναν στολίσκο σκαφών που μετέφεραν τους αθλητές στον ποταμό Σηκουάνα, πραγματοποιήθηκε κάτω από μια αποκαρδιωτική νεροποντή.
Αλλά οι Γάλλοι λάτρεψαν το σόου και η διάθεση άλλαξε από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς οι αθλητές κέρδισαν τα πρώτα τους μετάλλια σε θεαματικούς χώρους που παρουσίαζαν τον Πύργο του Άιφελ και το Παλάτι των Βερσαλλιών. Ακόμη και οι αγώνες κολύμβησης στον Σηκουάνα, μετά τον δαπανηρό καθαρισμό της υδάτινης οδού από την πόλη, πραγματοποιήθηκαν - αν και ορισμένες αναβλήθηκαν για να επιτρέψουν στα βακτήρια να πέσουν σε ασφαλή επίπεδα. Σίγουρα σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία είναι και το γεγονός ότι οι Γάλλοι αθλητές κέρδισαν μεγάλο αριθμό μεταλλίων.
Πολλά από αυτά που θα μπορούσαν να έχουν πάει στραβά, τελικά δεν πήγαν. Οι γραμμές του μετρό λειτουργούσαν ομαλά και είχαν λιγότερο κόσμο από ό,τι αναμενόταν, αφού πολλοί Παριζιάνοι κατέφυγαν στην ύπαιθρο. Και κανένα σημαντικό ζήτημα ασφαλείας στο Παρίσι δεν χάλασε την εκδήλωση, ίσως λόγω των χιλιάδων ιδιαίτερα ορατών αστυνομικών και στρατιωτικών που περιπολούν στην πόλη.
«Έχουμε ακούσει πολλά τα τελευταία χρόνια από έναν τεράστιο αριθμό ειδικών που μας είπαν ότι όλα όσα κάνατε τις τελευταίες εβδομάδες ήταν αδύνατα», είπε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συγκέντρωση ανθρώπων που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Λοιπόν, ευχαριστώ, γιατί το έκανες».
Οι Αγώνες φαίνεται ότι θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας κατά περίπου ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Οποιοσδήποτε μακροπρόθεσμος επιχειρηματικός και οικονομικός αντίκτυπος θα χρειαστεί χρόνο για να αξιολογηθεί.
Δεν ωφελήθηκαν όλοι. Οι αερομεταφορείς, συμπεριλαμβανομένων των Delta Air Lines και Air France-KLM, δήλωσαν ότι οι τουρίστες που απομακρύνθηκαν από το Παρίσι αυτό το καλοκαίρι πλήττουν τις πωλήσεις. Εταιρείες πολυτελείας όπως η Hermes International ανέφεραν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενδέχεται να περιορίσουν τις πωλήσεις στις μπουτίκ του Παρισιού.
Οι διοργανωτές προσπάθησαν να αποφύγουν τη μοίρα των προηγούμενων διοργανώσεων για τις οποίες οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποδείχτηκαν καταστροφικά ακριβοί. Το Παρίσι χρησιμοποίησε τους υπάρχοντες χώρους και δημιούργησε προσωρινές εγκαταστάσεις για τη διεξαγωγή των Αγώνων — αντί να ξοδεύει αφειδώς.
Οι Αγώνες της Αθήνας πριν από δύο δεκαετίες άφησαν την πόλη με δαπανηρούς εγκαταλελειμμένους χώρους, ενώ οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του Λονδίνου και του Ρίο ξεπέρασαν τον προϋπολογισμό. Το 2020, το Τόκιο αναγκάστηκε να αναβάλει την εκδήλωση για την επόμενη χρονιά λόγω Covid, με αποτέλεσμα επιπλέον κόστος.
Οι ιδιωτικές εταιρείες ήταν το κλειδί για τα οικονομικά των Αγώνων του Παρισιού. Οι διοργανωτές όρισαν λειτουργικό προϋπολογισμό 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που χρηματοδοτείται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Μόνο ο όμιλος πολυτελείας LVMH ξόδεψε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ ως κορυφαίος χορηγός των Αγώνων. Άλλα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια προϋπολογίστηκαν για το κόστος υποδομής, με τυχόν νέα κτίρια να στοχεύουν στην ενίσχυση των υποεξυπηρετούμενων γειτονιών.
Αρκετά αμφιλεγόμενα ήταν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για τον καθαρισμό του Σηκουάνα, καθώς πολλοί Παριζιάνοι παραμένουν δύσπιστοι ότι το κολύμπι στο ποτάμι θα ξαναγίνει πραγματικότητα. Ο Μακρόν και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, αντίθετα, λένε ότι η προσπάθεια θα είναι μια από τις μακροχρόνιες κληρονομιές του Παρισιού 2024.