ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
klima
Shutterstock

Με γοργούς ρυθμούς οι εξελίξεις για την Ενέργεια και το Κλίμα

Ιστορική δέσμευση των ΗΠΑ για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50% ως το 2030, αποφάσεις της Κομισιόν για το «πράσινο σήμα», νέα αρχηγός στο γερμανικό Πράσινο Κόμμα. Γράφει ο Ραφαήλ Μωυσής.

Ήταν πλούσια η διεθνής ειδησεογραφία για την ενέργεια και το κλίμα την περασμένη εβδομάδα με τρία σημαντικά γεγονότα.

Πρώτη χρονολογικά ήταν η είδηση ότι η Αnnalena Baerbock αναδείχθηκε αρχηγός του Πράσινου Κόμματος της Γερμανίας και σκοπεύει να διεκδικήσει την Καγκελαρία.

Η Baerbock, είναι μια χαρισματική και γρήγορα ανερχόμενη πολιτική προσωπικότητα και η υποψηφιότητά της σίγουρα αναβαθμίζει την ενέργεια και το κλίμα ως παράγοντες που θα επηρεάσουν τις επόμενες εκλογές στη χώρα της. Το προ-εκλογικό μανιφέστο χαρακτηρίζεται, όπως θα περιμέναμε,  από πράσινη απόχρωση πιο έντονη από το πράσινο όραμα της Ursula von der Leyen και περιλαμβάνει επιτάχυνση όλων των μέτρων που θα συμβάλουν στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Δεύτερη, η παρουσίαση στις 21 Απριλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας «ταξινόμησης» των τεχνικών κριτηρίων που δίνουν σε Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τη δυνατότητα απόκτησης αυτού που ονομάζεται «πράσινο σήμα» με το οποίο θα μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση συνολικά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν σε 13, για την ώρα, συγκεκριμένους τομείς.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια» είναι η αναβολή απόφασης να συμπεριληφθούν στις επιδοτούμενες δραστηριότητες το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια που χαρακτηρίζονται «οι δύο πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της ταξινόμησης». Και ο μεν χαρακτηρισμός ως αμφιλεγόμενης της πυρηνικής δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά η αμφιβολία για το φυσικό αέριο σίγουρα δημιουργεί ερωτηματικά. 

Σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου για την οικονομία Επιτρόπου Vladis Dombrovskis, ειδικοί της ΕΕ εξετάζουν την ασφάλεια διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων και ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, η ατομική ενέργεια μπορεί να συμπεριληφθεί στην επόμενη ταξινόμηση. Ο ίδιος δήλωσε ότι εξετάζεται ξεχωριστός κανονισμός που θα προσδιορίζει το ρόλο του φυσικού αερίου στην διαδικασία από-ανθρακοποίησης.

Η πιο εντυπωσιακή είδηση ήταν η μεγάλη τηλεδιάσκεψη που συγκλήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Jo Biden στις 22 και 23 Απριλίου και στην οποία  συμμετείχαν οι ηγέτες της Κίνας, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας και πολλών ακόμη χωρών. Ακόμη και ο Πάπας Φραγκίσκος προσέθεσε το μήνυμά του προς τους 40 ηγέτες, Αμερικανούς Υπουργούς και επιστημονικούς ειδικούς που συμμετείχαν. 

«Αυτή θα είναι μια αποφασιστική δεκαετία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε εμφατικά ο Αμερικανός Πρόεδρος που δέσμευσε τη χώρα του για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50 - 52% μέχρι το έτος 2030, κάτι που αποτελεί διπλασιασμό περίπου του προηγούμενου αμερικανικού στόχου. Ακόμη πιο φιλόδοξος, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson ανακοίνωσε στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 78% μέχρι το 2035.

«Πρέπει να συγκρατήσουμε την αύξηση θερμοκρασίας της Γης σε 1,50 C γιατί ο κόσμος πέραν των 1,5 βαθμών σημαίνει πιο συχνές και έντονες πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες και τυφώνες - ξεσκίζοντας κοινότητες, καταστρέφοντας ζωές και μέσα διαβίωσης» ήταν το δραματικό μήνυμα της τηλεδιάσκεψης. 

Σημειώνεται πάντως ότι οι ηγέτες της Ινδίας και της Κίνας που είναι δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, δεν ανακοίνωσαν νέες δεσμεύσεις.

Διανύουμε κατά σύμπτωση και στην Ελλάδα ένα ενεργειακού ενδιαφέροντος δεκαήμερο: Είχαμε ήδη την υπουργική επιθεώρηση της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος, την πρωτοβουλία της ΔΕΗ να ηλεκτροδοτήσει στις 22 Απριλίου 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, μια τηλεδιάσκεψη του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζά για τις ΑΠΕ και το χωροταξικό σχεδιασμό.

Και ακολουθούν: Τη Μεγάλη Δευτέρα παρουσίαση βιβλίου του Μ. Μυριάνθη με τίτλο «Κυριαρχικά Δικαιώματα και Ρεαλισμός - Ελληνοτουρκική Διένεξη και Ορυκτός Πλούτος». Τη Μεγάλη Τρίτη το ΙΕΝΕ οργανώνει τηλεδιάσκεψη για το ρόλο της αποθήκευσης ενέργειας στη επικράτηση των ΑΠΕ και τέλος τη Μεγάλη Τετάρτη παρουσίαση στη διαΝΕΟσι της μελέτης που εκπόνησε  το ΙΟΒΕ με θέμα την ενέργεια  και την κλιματική αλλαγή.

Μια αρκετά πλούσια ενεργειακή συγκομιδή για τις δύσκολες αυτές ημέρες.

* Ο κ. Ραφαήλ Μωυσής είναι ιδρυτής του Συλλόγου Αποφοίτων ΜΙΤ στην Ελλάδα. Έχει εκδώσει δυο βιβλία «Θα γίνει της Δεής» και «ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΑΙ ΑΝΕΚΔΟΤΑ. Ιστορίες με 55 πρόσωπα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

business_daily_shultz
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η άγνωστη πλευρά του George Shultz: Πώς αγωνίστηκε για το περιβάλλον

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην τελευταία φάση του Ψυχρού Πολέμου είχε, μεταξύ άλλων, καθοριστική συμβολή στην έγκριση από τον Reagan του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τη ζώνη του όζοντος.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο σωστός δρόμος για τη μετάβαση στην εποχή της πράσινης ενέργειας

Η κατασκευή μονάδων πράσινης ενέργειας, όπως οι ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρικά οχήματα, απαιτεί γενικά περισσότερα μέταλλα σε σχέση με τις μονάδες ορυκτών καυσίμων. Γράφει ο Ραφαήλ Μωυσής*.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ευρώπη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ο κίνδυνος εξάρτησης από την Κίνα

Η Ευρώπη ακολουθεί μια φιλόδοξη νέα πολιτική για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως κινδυνεύει να βρεθεί εξαρτημένη από την παραγωγή μπαταριών της Κίνας. Γράφει ο Ραφαήλ Μωυσής*.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι μεγάλες προκλήσεις της μεταλιγνιτικής εποχής και η διέξοδος της γεωθερμίας

Η ενεργειακή κρίση θέτει εμφατικά το θέμα της δίκαιης μετάβασης στην μεταλιγνικτική εποχή. Ωστόσο, σύμφωνα με το MIT η λύση μπορεί να βρίσκεται... κάτω από τα πόδια μας. Γράφει ο Ραφαήλ Μωυσής*.