Τη δεύτερη διαδοχική ανοδική εβδομάδα συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, κινούμενο μάλιστα κόντρα τέμπο έναντι των διεθνών αγορών, που υποχώρησαν το πενθήμερο που έφυγε άνω του 2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε σε χαμηλά έτους και στα επίπεδα που είχε το Δεκέμβριο του 2022.
Μέσα σε μια εξαιρετικά ταραγμένη συγκυρία, οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν άνω του 2% το πενθήμερο που πέρασε, ενώ ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 0,45%, κρατώντας την επαφή με τη ζώνη των 1.180 – 1.200 μονάδων. Η ελληνική αγορά λοιπόν βρίσκεται σε μια ιδιότυπη διελκυστίνδα, καθώς από τη μία «τραβάει» προς τα κάτω η νέα διεθνής γεωπολιτική κρίση με το νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, από την άλλη πλευρά, το Χ.Α. δείχνει ανθεκτικότητα, λαμβάνοντας ώθηση από τις προσδοκίες αναβάθμισης, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν χθες το βράδυ.
Ο οίκος Standard & Poor's προχώρησε σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου τοποθετώντας το σε επενδυτική βαθμίδα (σε ΒΒΒ- από ΒΒ+), δίνοντας σταθερό outlook. Πρόκειται για τον πρώτο από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης (Fitch, Moody's, S&P) που δίνει το investment grade στη χώρα μας. Έχει προηγηθεί σχετική κίνηση της DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου αλλά και οι Scope και R&I, οι οποίες όμως δεν αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ.
Εξηγώντας τους λόγους της αναβάθμισης, η S&P τονίζει πως τα δημόσια οικονομικά της χώρας βελτιώνονται, ενώ από την κρίση του 2009-15 έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών. Οι πρόσθετες δομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τα κεφάλαια της ΕΕ, θα στηρίξουν ισχυρή ανάπτυξη έως το 2026, υποστηρίζοντας και τη συνεχιζόμενη μείωση του χρέους.
Ο οίκος επισημαίνει ότι «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μετά την κρίση χρέους την περίοδο 2009-2015, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας. Αναμένουμε ότι πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με μεγάλα κονδύλια της ΕΕ, θα στηρίξουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη την περίοδο 2023-2026 και θα στηρίξουν τη συνεχιζόμενη μείωση του δημόσιου χρέους».
Ο επόμενος μεγάλος σταθμός για την αγορά, που θα αποτελέσει και ένα σοβαρό τεστ διεθνούς ενδιαφέροντος για τις ελληνικές μετοχές, είναι το placement μετοχών της Εθνικής από το ΤΧΣ που προγραμματίζεται μέσα στον Νοέμβριο. Η S&P εκτιμά ότι είναι ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα πώλησης των συμμετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες ως το το 2025. Το ΤΧΣ παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις και αναμένεται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει κανονικά στη διάθεση των μετοχών.
Νέα μεγάλη πτώση διεθνώς
Διεθνώς, το επενδυτικό περιβάλλον είναι ναρκοθετημένο, καθώς την ώρα που αρχίζουν και παγιώνονται οι πολιτικές υψηλών επιτοκίων τα οποία έχουν εκτοξευτεί σε υψηλά πολλών ετών, «πνίγοντας» τη διάθεση επένδυσης σε μετοχές, ολοένα και πιο δραματικά ενσκήπτει το γεωπολιτικό ρίσκο, καθώς ακούγονται τα τύμπανα του πολέμου.
Στην Ευρώπη, όλοι οι δείκτες κινήθηκαν έντονα πτωτικά, ανεβάζοντας τις απώλειες την εβδομάδα άνω του 2%, με το Χ.Α. να έχει ανθεκτικότερη εικόνα όπως προαναφέρθηκε. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,30% κλείνοντας στις 7.402,14 μονάδες, ο DAX της Φρανκφούρτης έχασε τον κόμβο των 15.000 μονάδων πέφτοντας στις 14.798,47 μονάδες, που είναι χαμηλό τελευταίων μηνών, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 1,51% στις 6.816,22 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό νότο, ο FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με πτώση 1.40% στις 27.457 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημείωσε απώλειες 1,29% πέφτοντας στις 9.029,10 μονάδες. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε πτώση 1,36% κατηφορίζοντας στις 433,73 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τον περασμένο Δεκέμβριο για τον Stoxx 600.
Στη Wall Street, οι δείκτες έκλεισαν με απώλειες για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των επιτοκίων και των αποδόσεων των ομολόγων που κινούνται σε πολυετή υψηλά, ενώ υπάρχει ασφαλώς ανησυχία για το γεωπολιτικό ρίσκο, καθώς επίκειται η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα και οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνται υψηλές (κοντά στα 93 δολ. το βαρέλι χθες το μπρεντ).
Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,86% πέφτοντας στις 33.127,28 μονάδες, ο βαρύς S&P 500 έχασε 1,26% με κλείσιμο στις 4.224,16 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 1,53% στις 12.983,81 μονάδες. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο και οι τρεις δείκτες είχαν απώλειες, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 1,61%, ο S&P 500 έχασε 2,39% και ο Nasdaq 3,16%.
Έβγαλε άμυνες το Χ.Α.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε άμυνες και αναχώματα, με το Γ.Δ. να κλείνει χθες στις 1.174,91 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,31%. O FTSE 25 μετά το +0,06% της Πέμπτης είχε ξανά οριακό κλείσιμο υποχωρώντας κατά 0,04%, ο Mid Cap έχοντας μόνιμα αρνητική πορεία σε όλη τη συνεδρίαση έχασε 0,64% στις 1.896,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε ξανά ανοδικά, στις 943 μονάδες (+0,37%).
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. είχε άνοδο 0,45%, o FTSE 25 κέρδισε το πενθήμερο σε ποσοστό 1,08%, ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 0,44%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με έμφαση (+2,79%). Σε επίπεδο Οκτωβρίου οι απώλειες του κεντρικού δείκτη διαμορφώνονται στο -2,85%, ενώ από τις αρχές του 2023 τα κέρδη του Γ.Δ. ανέρχονται στο +26,36%. O FTSE 25 σε επίπεδο τρέχοντος έτους ενισχύεται κατά 28,12%, ο Mid Cap είναι στο +34,37%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος κρατάει κέρδη 47,21%.
Η αξία συναλλαγών χθες διαμορφώθηκε στα 116,36 εκατ. ευρώ, με την Τέρνα Ενεργειακή να ξεχωρίζει διακινώντας 27,15 εκατ. ευρώ, με εισροές λόγω της εισαγωγής στον δείκτη S&P Clean Energy. Η μέση αξία συναλλαγών το πενθήμερο διαμορφώθηκε στα 78,6 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 36,8% έναντι της αμέσως προηγούμενης που ήταν στα 124,342 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο 10μήνου, οι μέσες συναλλαγές διαμορφώνονται στα 105,7 εκατ. ευρώ.
Beta AXE: Ζωντανή η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση
Την άποψη πως η εταιρική κερδοφορία και τα ανθεκτικά μάκρο έχουν καταφέρει να αποσβέσουν σε μεγάλο βαθμό τις αναταράξεις που καταγράφονται διεθνώς, διατηρώντας το Χ.Α. σε μια αξιοπρεπή ισορροπία, εκφράζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης στην εβδομαδιαία έκθεσή του.
Τονίζει πως «η επίδραση των αρνητικών καταλυτών έχει προς ώρας φανεί περισσότερο στις συναλλαγές και λιγότερο στην τάση, αφού οι επενδυτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μειώσουν τα χαρτοφυλάκια τους σε οποιαδήποτε τιμή αναμένοντας ενδεχομένως την αποκλιμάκωση των εντάσεων για να επιστρέψουν ενεργά στην αγορά.
Παρόλα αυτά η συνθήκη της ισορροπίας λόγω και της προσδοκίας της αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας (κάτι που επιβεβαιώθηκε), μπορεί εύκολα να αλλάξει αν η γεωπολιτική ένταση αποκτήσει περιφερειακό χαρακτήρα ή προκαλέσει άλλα γεγονότα που με την σειρά τους θα έχουν επίδραση στην διακύμανση βασικών εμπορευμάτων ή την ροή αγαθών μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σε αυτό το περιβάλλον που χαρακτηρίζεται (και πάλι) από ειδικές συνθήκες, η στρατηγική των επενδυτών περιορίζεται περισσότερο στην άμυνα παρά στην αύξηση της μετοχικής έκθεσης».
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «ο Γενικός Δείκτης κράτησε ζωντανή την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση με έξι διαδοχικά κλεισίματα στο όριο της χρονοσειρά των 200 ημερών. Είναι εντυπωσιακή η άρνηση της αγοράς να πληρώσει χαμηλότερα επίπεδα τιμών κάτω από την «κόκκινη γραμμή» του εκθετικού μέσου όρου των 200 ημερών, αγοράζοντας χρόνο για μια ανοδική διαφυγή. Σε αυτή την πορεία αναμονής, ο MACD έμεινε αγορασμένος και προς το παρόν αποτελεί την μόνη βραχυπρόθεσμη θετική ένδειξη αντιστροφής του Γενικού Δείκτη.
Πολύ σύντομα ο Γενικός Δείκτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών ο οποίος έχει κατερχόμενη πορεία (1.194 μονάδες) και η σύγκλιση ενδεχομένως να δώσει αφορμή για διαφυγή προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Όπως και να έχει η συσσώρευση ήταν απαραίτητη συνθήκη για να αποτοξινωθεί το κλίμα των έντονων διακυμάνσεων και να αποκλιμακωθεί η πίεση που είχε διάρκεια έξι εβδομάδες».