Ανοδικά για τρίτη συνεχή εβδομάδα έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, πηγαίνοντας μάλιστα κόντρα στο διεθνές κλίμα που έχει επιδεινωθεί σοβαρά. Σε μια εβδομάδα μεγάλων απωλειών για τις διεθνείς αγορές, τόσο της Ευρώπης όσο και της Αμερικής, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε και έκλεισε ανοδικά, κρατώντας τα επίπεδα της ευρύτερης περιοχής των 1.180 μονάδων.
Ειδικότερα, ο Γ.Δ. έκλεισε το πενθήμερο με άνοδο 0,33%, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 είχε άνοδο 0,52%, ο Mid Cap κέρδισε 0,81%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κυριάρχησε ξανά με άνοδο 1,79%. Έτσι πλέον σε επίπεδο έτους η άνοδος για το Γ.Δ. διαμορφώνεται στο +26,78%, ο Large Cap κερδίζει 28,78%, ο Mid Cap είναι στο +35,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί στα κέρδη με άνοδο 49,86%.
Οι μέσες συναλλαγές την εβδομάδα που παρήλθε διαμορφώθηκαν στα 90,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 15,3% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, ενώ σε επίπεδο 10μήνου, ο μέσος τζίρος διαμορφώνεται στα 105,7 εκατ. ευρώ. Στη χθεσινή συνεδρίαση οι συναλλαγές ήταν κατακόρυφα μειωμένες καθώς κατήλθαν στα 68,54 εκατ. ευρώ, με τα 63,4 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον Large Cap, εκ των οποίων τα 21,43 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.
Είναι σαφές ότι η ελληνική αγορά παίζει άμυνα συντήρησης των κεκτημένων, καθώς την ώρα που λαμβάνουν χώρα σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις, με deals, συμφωνίες και εξαιρετικά αποτελέσματα, το διεθνές περιβάλλον δεν επιτρέπει σημαντικές διαφοροποιήσεις, ειδικά από μικρές, ρηχές και περιφερειακές αγορές όπως το ελληνικό χρηματιστήριο.
Σε διαφορετική συγκυρία, τα deals που ανακοινώνονται, όπως η επένδυση της UniCredit στην ελληνική τραπεζική αγορά, η εξαγορά της ΔΕΗ στη Ρουμανία, αλλά και τα εξαιρετικά αποτελέσματα ομίλων όπως Mytilineos, ΟΛΠ κ.α., συνδυαστικά με την αναβάθμιση της οικονομίας από τον S&P, θα μπορούσαν να ιντριγκάρουν εκ νέου δημιουργικά τους επενδυτές. Όμως, το τωρινό timing υπαγορεύει συντηρητικές κινήσεις με αμυντικά χαρακτηριστικά, χωρίς μεγάλα νέα ανοίγματα, γιατί το κλίμα διεθνώς είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητο.
Πλέον, απομένουν δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του Οκτωβρίου, ενός μήνα που παραδοσιακά φέρνει μεγάλους κλυδωνισμούς στις αγορές. Ο φετινός Οκτώβριος είναι μάλλον καλύτερος του αναμενόμενου, καθώς έως τώρα ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,53%, ο FTSE 25 χάνει 1,15%, o Mid Cap είναι στο -3,71%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει, έχοντας άνοδο 4,55%. Αν κλείσει πτωτικά και ο Οκτώβριος, θα είναι ο τρίτος διαδοχικός μήνας πτώσης, μετά το -1,72% του Αυγούστου και το -7,86% του Σεπτεμβρίου.
Στοίχημα το placement της Εθνικής
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πώληση του 20% της Εθνικής προγραμματίζεται να γίνει μέσα στον Νοέμβριο, ενώ στόχος είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων μακροπρόθεσμων, άρα ποιοτικότερων επενδυτών. Βεβαίως, σε μια συγκυρία τόσο ευμετάβλητη, εν μέσω άκρως τεταμένης ατμόσφαιρας διεθνώς, με το γεωπολιτικό ρίσκο πλέον να βρίσκεται στο «κόκκινο», αν κριθεί ότι το κλίμα επιδεινώνεται σε ακραίο βαθμό, η κίνηση ενδέχεται να αναβληθεί για αργότερα.
Το ΤΧΣ ελέγχει περίπου το 40% της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται κοντά τα 5 δισ. ευρώ, άρα το 20% αποτιμάται περίπου 1 δισ. ευρώ, ένα ποσό πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς. Το σχέδιο είναι να πουληθεί το 15% μέσω διεθνούς βιβλίου προσφορών και να προσφερθεί το υπόλοιπο 5% σε ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει γρήγορα με το σχέδιο αποεπένδυσης για να σηματοδοτήσει ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας επιστρέφει στην κανονικότητα.
Αναλυτές: Τα deals δίνουν τον τόνο
Στην εβδομαδιαία ανάλυσή του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, επισημαίνει πως «τα επιχειρηματικά νέα από το μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων βοήθησαν να αποσβεστούν οι αναταράξεις από το εξωτερικό. Η πρόταση της UniCredit ανοίγει πλέον για τα καλά την υπόθεση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Alpha Bank και είναι καταλύτης εξελίξεων τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα που ακολουθεί.
Παράλληλα, η ολοκλήρωση του deal της ΔΕΗ βάζει σε ανοδική αναθεώρηση τις εκτιμήσεις του επιχειρηματικού πλάνου του ομίλου, προσφέρει μεγαλύτερη ορατότητα και κλείνει μια ακόμα εκκρεμότητα της αγοράς. Την ίδια ώρα, τα επιχειρηματικά κέρδη δεν δείχνουν μόνο αντοχή αλλά διατηρούν τις ισχυρές τάσεις που είχαν καταγραφεί στο εξάμηνο. Σε αυτό το πλέγμα νέων, η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P και τα θετικά μάκρο (πλεόνασμα, τουριστικές αφίξεις κ.λπ.) συμπληρώνουν μια εικόνα που αναζητά ευκαιρία να κεφαλαιοποιηθεί».
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει πως «ο Γενικός Δείκτης διατηρείται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών σε μια κούρσα αντοχής και υπομονής με εμφανή την αναποφασιστικότητα για την ανάληψη μεγαλύτερης δράσης από την μία ή την άλλη πλευρά. Οι αγοραστές έχουν κερδίσει χρόνο φέρνοντας πιο κοντά το όριο διάσπασης των ΚΜΟ των 30 και 50 ημερών ενώ έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν την προσφορά που βγαίνει στην αντίσταση των 1.200 μονάδων.
Επί του παρόντος η συναλλακτική δραστηριότητα δεν δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, γεγονός που θα βοηθούσε σε μια πιο ζωηρή ανακατάληψη της περιοχής ωστόσο και οι πωλητές δεν φαίνεται να έχουν τις δυνάμεις για να ωθήσουν τις τιμές χαμηλότερα. Η ισορροπία στην εν λόγω ζώνη τιμών για 13 συνεδριάσεις δημιουργεί ένα πλάτωμα που μπορεί να μας δώσει σημαντικά υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης για τον Γενικό Δείκτη.
Συσσωρεύσεις αυτού του τύπου εκκινούν την εκτόνωση τους με χάσμα τιμών το οποίο σημαίνει και την λήξη της περιόδου αναμονής. Το μικρό προβάδισμα των αγοραστών δείχνει πάντως να διατηρείται και για την επόμενη εβδομάδα σε μια πολύ εύθραυστη οριακή διαγραμματική ισορροπία», καταλήγει ο αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακή.